Kognitiv dissonans - ända in i döden

Kognitiv dissonans, det är ett begrepp som det har pratats mycket om de senaste tre åren då världen delades upp i två åsiktsläger. Det är lätt att  underskatta dess kraft om man inte känner till det. Det är viktigt att förstå denna psykologiska mekanism för att kunna förstå sig själv och andra i tider då alla verkar vilja påverka ens åsikt.

Har du någonsin hört talas om Heaven's Gate-sekten? Denna sekt trodde att ett rymdskepp skulle komma i Hale-Bopp-kometens spår för att hämta de "äkta troende". Det här hände år 1997 och några medlemmar köpte dyra teleskop för att få en klarare bild av kometen, så att de kunde se skeppet som skulle hämta dem.

Skeppet kom inte (blir du lika förvånad som jag?) och de som köpte teleskop försökte återlämna sina teleskop och begära återbetalning. De ansåg att teleskopen var defekta eftersom det inte visade rymdskeppet som kom så att de missade det. De var så övertygade om att skeppet skulle komma där och då, så att de trodde att alla teleskopen som de hade köpt var defekta istället för att ifrågasätta varför det inte landade ett skepp på gården. Kort därefter begick 39 personer självmord efter att ha inbillat sig att de skulle bli räddade och komma med skeppet om de skiljde sig från sina "jordiska behållare", det vill säga, sina kroppar. Det var ett organiserat självmord som pågick under tre dagar där medlemmarna "befriade" sig själva.

Tycker du att allt det här det låter galet? Ja, det du läser är resultatet av stark kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans yttrar ig genom att man inte vill erkänna misstag eller acceptera fakta, till och med när det gäller liv och död. Vi har bevittnat exakt samma fenomen under "pandemin" där många människor har vägrat att se verkligheten utan istället har hållit fast vid det det som de har blivit programmerade att se via narrativet som konstant utspelade sig på TV. Övertygelsen i att dessa mainstreamkanaler är trovärdiga var så stark (och är fortfarande) så att många människor nu är uppe i sjätte dosen av en spruta som de har blivit ilurade ska "skydda mot svår sjukdom och död". Detta håller fortfarande i sig och många människor ser fortfarande inte de skador som har orsakats av injektionerna och vilken påverkan det har haft på samhället.

Så vad är kognitiv dissonans?

Kognitiv dissonans är en term som används för att beskriva (den ganska obekväma) känslan av att ha två eller flera motsatta tankar eller åsikter samtidigt. Det kan också uppstå när ens handlingar inte överensstämmer med ens övertygelser eller värderingar. Det skapas en inre konflikt när det som man känner och det som man ser inte stämmer överens, eller när man har varit övertygad om en sak under lång tid, men ser tecken överallt på att det som man har varit övertygad om är fel. Ofta "löser" man detta problem genom att övertyga sig själv om att det som man tror är sant och avfärdar tanken eller känslan som skapar konflikten, så att man slipper möta den nya informationen och förändra sin ståndpunkt.

Kognitiv dissonans kan vara obehagligt och skapa stress och ångest, men om man använder det rätt och drar lärdom av det, så kan det också vara en viktig del av personlig utveckling, eftersom det kan leda till reflektion och förändring av ens övertygelser och beteenden. 
Det är viktigt att vi förstår hur vår lojalitet kan påverka vår förmåga att tänka fritt, logiskt och objektivt. När vi har en stark övertygelse eller koppling till ett politiskt parti, ledare, ideologi eller organisation, så är vi mer benägna att låta vår lojalitet styra vårt tänkande och förvränga eller ignorera bevis som utmanar dessa lojaliteter. 

Hur kan vi undvika att fastna i kognitiv dissonans under dessa händelser som pandemin och liknande situationer? Vi måste själva ta ansvar för våra liv och vara villiga att ändra våra åsikter när det krävs av oss för att skydda våra familjer, oss själva och andra. Det kan vara extremt svårt att ändra en stark övertygelse eller en djuprotad tro, men att vara villig att lyssna på andra perspektiv och fakta kan hjälpa oss att se saker från en annan synvinkel och göra mer informerade beslut. Personligen anser jag att man inte är riktigt fri förrän man svävar ovanför sådana övertygelser och är villig att ändra sin ståndpunkt när det krävs. 

Det är stor skillnad på att leta bevis på att det som man tror är rätt och att följa informationen, att vara villig att ändra sin övertygelse baserat på den nya informationen. Drivs du av ditt narrativ eller sanning? Vi människor tror ofta att vi är drivna av logik snarare än känslor men det är tvärtom.

5 snabba tips

  1. Var öppen för nya fakta och information. Att vara villig att ändra sina åsikter och acceptera ny information kan hjälpa till att minska risken för att fastna i kognitiv dissonans.
  2. Försök att se situationen ur en annan persons perspektiv. Att försöka förstå varför någon annan har en annan uppfattning än du kan hjälpa till att minska konflikter och kognitiv dissonans. Gör detta även om du är övertygad om att du har rätt. Utmana dig själv.
  3. Reflektera över dina egna övertygelser och hur de kan påverka ditt tänkande. I vilka fall har du haft fel tidigare? Var ärlig mot dig själv!
    Genom att vara medveten om dina egna lojaliteter och övertygelser kan du bli mer benägen att tänka objektivt.
  4. Undvik att skapa en alltför rigid självbild eller gruppidentitet. Att se dig själv eller din grupp som överlägsen eller bättre än andra kan definitivt leda till kognitiv dissonans och konflikter. Stå själv och försök att undvika grupptänk eller den sköna känslan att tillhöra en grupp.
  5. Öva på självreflektion och meditera. Att bli mer medveten om dina tankar och känslor kan hjälpa dig att upptäcka och hantera kognitiv dissonans.

Vad har du för erfarenhet kring kognitiv dissonans?

Med kärlek,

.A

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."