Kvinnor har fött barn hemma under 99,998% av mänsklighetens historia

Hemförlossning och kampen om kontroll

För mig handlade det inte bara om att välja mellan naturlig födsel och industrialiserad födsel. Det blev en personlig resa fylld av rädslor, självrannsakan, reflektion och en strävan efter att finna min egen sanning. Ännu en gång blev vårt val en offentlig diskussion, men inte bara det, det är även en kamp som jag brinner för, där jag ser okunskap och ännu ett försök till kontroll över den egna autonomin.

Hej freedom friends,

Jag har under största delen av mitt liv varit en kvinna som har varit strikt bestämd på att aldrig någonsin ha barn. Jag har lidit av en förlossningsskräck med okänt ursprung och jag var övertygad om att barn inte var någonting för mig. Sedan träffade jag mannen i mitt liv, då var jag redan 30 fyllda år och det förändrade allt som jag tidigare har trott att jag ville ha ut av livet och vi ville bilda familj tillsammans. Fortfarande fanns dock den där förlossningsskräcken, som inte försvann bara för att jag träffade kärleken i mitt liv. Däremot väcktes en vilja och motivation att jobba mig igenom den här skräcken jag hade kring att föda barn.

Bilden av förlossningar

Här någonstans inleddes en inre resa där jag behövde möta en livslång rädsla. Jag insåg snabbt var denna rädsla hade sitt ursprung. Ett helt liv av att ha sett diverse Hollywoodfilmer med förlossningsscener där kvinnan ligger i ett skräckinjagande rum, panikslagen och vrålande medan en grupp människor stirrar in i hennes underliv och hon pressar ut en bebis, allt under vrål och panik. Det är samma scen varje gång, i varje film – dödsångest, massor av vrål och en kvinna som ligger på en vidrig, kall stol eller brits. Bonusscenen: mannen som är med henne och ska stödja henne, svimmar. Det är omslaget i en kul chick-flick, en komedi om livets knasigheter. 

“Men det är ju bara film, Aida, du borde väl veta det?” Det är väldigt lätt att avfärda saker som man ser i filmer som “det är bara film” men det är ett av världens mest effektiva sätt att bedriva psykologisk påverkan på människor, det vet alla som är “vakna”. Film är en kraftfull form av masskommunikation som också används för att påverka och forma människors åsikter, värderingar och beteenden. Som tittare är det viktigt att vara medveten om dessa psykologiska påverkansmetoder och kritiskt reflektera över de budskap som framställs i filmerna man tittar på. En liten sidenote där om uppvaknande, mer om det en annan gång.

Varför har så många kvinnor skräckfilmshistorier att berätta?

En annan faktor är de många kvinnor som upprepade gånger har berättat för mig om sina skräckupplevelser med förlossningar. De har gått sönder, blivit klippta, sövda, förnedrade, ignorerade, bortglömda, svälta och totalt överkörda för att sedan bli lämnade med sin trasiga kropp som aldrig blir densamma igen och inte heller kan hålla tätt. I helvete heller, tänkte jag, att det någonsin skulle bli min verklighet. Många av dessa kvinnor har fått bestående skador till följd av vårdpersonalens stress och misstag som inte borde ha inträffat alls. En vanlig kommentar jag får när jag pratar om hemförlossningar är “Hade jag inte fött på sjukhus hade jag/mitt barn varit döda”. Vad jag ser med all tydlighet är att en stor del av dessa kvinnor utsattes för faran från början på grund av vården. Om majoriteten av dessa kvinnor hade haft information och alternativ så hade dessa problem förmodligen inte ens uppstått, en "detalj" värd att reflektera över. Undantag finns alltid, men varför tror alla alltid att just de själva är undantaget?

Men oavsett vad, kvinnor är ju lite dramatiska och överdriver säkert, eller hur?

När sjukvården skadar

Om de två första faktorerna inte var nog, så kom den tredje som en käftsmäll. Jag började läsa på om förlossningsavdelningar och sjukhusförlossningar. Massor med artiklar uppenbarade sig om Lex Maria-anmälningar som görs varje år på grund av missar inom förlossningsvården – verktyg som glöms kvar i kvinnors kroppar, barn som dör till följd av missar, kvinnors önskemål som helt ignoreras, bebisar som dör för att personalen missar enkla tecken, förlossningsplaner som inte respekteras och medicinska och fysiska ingrepp som görs på kvinnor och bebisar trots att föräldrarna uttryckt sina önskemål.

Jag vill lägga till här att de rubriker och artiklar som du ser i detta inlägg (länkar längst ner i texten) är bara de som jag hann och orkade ta fram. När jag började söka på skador och anmälningar inom förlossningsvården så fanns det så många så att det helt enkelt inte var möjligt att ta med alla. När jag kom till sidan 5 så orkade jag inte ta med fler länkar, så många skrämmande artiklar finns kring detta. Så jag föreslår att du söker själv om du är intresserad av att se sökresultaten. Som alltid gäller mitt motto kring mina texter och videor: tänk själv, leta själv, se själv. 

Sök “förlossningsvården lex maria”.

Det blev klart för mig att min rädsla inte var obefogad och att den dessutom inte bara var "min egen". Så jag började utforska alternativ och ta reda på hur jag kunde undvika alla dessa misstag och andras påtryckningar angående min egen och bebisens kropp. Det var då jag stötte på något så revolutionerande och chockerande som "naturlig födsel". Ja, det var lika otroligt för mig som för många andra att det faktiskt finns ett begrepp som kallas "naturlig födsel". Det berättar ju att den vanliga typen av förlossningar inte är naturliga. Den kallas för medicinsk födsel eller förlossning. Alltså, inte naturlig, utan medikaliserad.

Jag började forska och, se där, nästan allt som görs inom vården är precis tvärtemot hur det görs vid naturlig födsel. Min skräck började snabbt avta när jag såg att den inte var obefogad och att den grundade sig i det onaturliga och påtryckande där kontrollen tas ifrån kvinnan, alltså var min intuition rätt och det fanns sätt att ta kontrollen över processen, i alla fall så mycket "kontroll" som man kan ha, kontrollen låg åtminstone inte i händerna på stressad eller ointresserad personal.

Till alla som skriker som gnäggar om att jag minsann borde förbjudas vård för att jag talar så om den heliga svenska vården, ta ut fingret ur rumpan, andas och läs vad jag faktiskt skriver. Anser jag att man ska förbjuda sjukhusvård? Nej, till skillnad från många sjukhusterrorister som anser att man inte ens ska få andas utan en läkares godkännande, så anser jag att valet är kvinnans. Jag anser att man ska lyssna på barnmorskorna och de barnmorskor som faktiskt har erfarenhet av hemförlossningar, inte sjukhuspersonal som aldrig har varit med om en hemförlossning och rapar inövad propaganda från en gammal bok.

Anser jag att man inte bör föda på sjukhus och att jag hellre skulle utsätta min bebis för fara? Återigen, nej, läs och använd hjärnan, det är gratis. Jag säger att allting har två sidor, jag säger att precis som mycket annat, så är det inte så ensidigt som svart/vitt, rätt/fel. Jag säger att sjukhus är superbra när man behöver den typen av hjälp och det uppstår en akut situation (vilket är ovanligt). Det är just detta sjukhus är till för och bra på. De barnmorskor som arbetar med hemförlossningar säger att om kvinnan inte är i en riskzon och hon i övrigt är frisk och stark så jobbar de med henne för att föda hemma, i annat fall rekommenderar de sjukhus.

Jag som är väldigt frisk och stark vill kunna föda på mina villkor i mitt trygga space, för att jag är inte sjuk och om jag är trygg och lugn så kommer min bebis att komma ut tryggt och lugnt om ingen ovanlig situation uppstår, och detta fall uppsöker jag sjukhus. Det hela är väldigt enkelt om man släpper hjärntvätten, aktiverar sin egen hjärna och kommer ur läget där man styrs av känslor som har skapats av lång tids hjärntvätt av media och myndigheter.

Så vann jag över rädslan

Jag kontaktade en god vän som är doula, och där började min resa. Hon gav mig den trygghet och kunskap  som jag behövde. Därefter kom jag i kontakt med en otroligt erfaren och duktig barnmorska som hade genomfört över 1000 hemförlossningar. Jag började förstå att det fanns en hel värld av kunskap som man inte får tillgång till via vården, mödravården och skolundervisningen, för att de helt enkelt inte vet.

Begreppet naturlig födsel kan, precis som allting annat, tolkas på många sätt, och många har en uppfattning om vad det innebär. Men kort och gott, för mig handlade naturlig födsel om att föda på ett naturligt sätt genom att låta kroppens mekanismer ta hand om barnets födelseväg, utan medicinska ingrepp (om de inte är absolut nödvändiga).

Det som jag var rädd för var alltså inte min egen kropps förmåga eller oförmåga att föda. Jag var rädd för andras makt, påverkan och misstag i en situation där jag blir fråntagen all kontroll över processen och beslut tas bakom min rygg i ett läge där jag inte har förmåga att ta beslut.

Long story short (mja): Jag födde två barn genom helt naturlig födsel i en bassäng hemma och övervann min förlossningsskräck till den grad att jag födde utan någon form av smärtlindring. Och för att bli lite mer personlig: Jag födde dessutom utan en enda spricka eller skada på min kropp och, vad som är viktigare, utan någon skada eller ingrepp på mina flickor. Jag hade hjälp av min fantastiska och knivskarpa doula och otroligt kompetenta barnmorskor under båda mina förlossningar.

Mina förlossningar i media

Inför mitt första barn blev jag kontaktad av radion, P3, som ville göra ett inslag om att jag och min man skulle välkomna vår bebis hemma.

Inför mitt andra barn blev vi kontaktade av Smålandsposten, och de gjorde ett reportage om oss och hemförlossning. Snabbt samlades rädda och okunniga människor samt anhängare av vården som ville förklara hur otroligt själviskt, farligt och hemskt det är att överväga hemförlossningar. Jag utsätter mina barn för 100% dödsrisk, förstår jag inte det!? Så egotrippad! 

"Orosanmälan på den!"

"Lås in henne"

"Ta ifrån dem barnet"

Kommentarerna om hemförlossningar, framförallt om mina reportage på sociala medier visade sin bästa sida.

På mitt reportage svarade chefen på förlossningsvården med påståenden som “att föda barn är något av det FARLIGASTE man kan göra!”. Minsann. Evolutionen har missat ditt memo. Här är reportaget, det ligger dock bakom en betalvägg:
https://www.smp.se/feature/aida-hade-forlossningsskrack-valde-att-foda-hemma/

Det slutar inte heller där, det kom artiklar och krönikor om hur farliga och dåliga hemförlossnignar är, sen kom det värsta skitstycket som jag någonsin har läst, denna text:

https://www.expressen.se/kultur/hemmafodslar-visar-en-farlig-normforskjutning/

Denna olyckliga person sprider inte bara riktigt dålig desinformation, hon skyltar med sin okunskap som en tatuering i pannan. Vad som är ännu värre är att hon försöker göra det med humor, men det faller platt. Humor kräver en viss finess och intelligens, annars blir det, precis som i detta fall, en otroligt pinsam text som är full av okunskap och ett patetiskt försök till clickbait. Jag tänkte slakta den här texten från insidan och ut, men ärligt talat, den slaktar sig själv. Jag kan inte slakta den mer än vad den redan gör, det är fantastiskt.

Nominerad till "Årets skitigaste krönika"

Skribenten Stina har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta. Hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, vilket redan har backfired. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris.

Istället för att skriva en riktig text och faktiskt anstränga sig och göra ett jobb som en riktig journalist gör, så kallar hon hemförlossningar för en "farlig trend" och attackerar människor som har berättat om sina hemförlossningar i medierna. Istället för att granska hur många som faktiskt skadas inom vården och bokstavligt talat går sönder på grund av en stressig miljö och bristande hänsyn till deras önskemål, sprutar hon ur sig nonsens som en bakfyllespya om influencers och försöker desperat hitta en "gotcha" genom att jämföra hemförlossningar med antivaxxare (har någon ens framgångsrikt förklarat vad en antivaxxare är?).

Stina nämner inte någonstans den stora krisen som uppstod inom förlossningsvården för bara något år sedan när förlossningsavdelningar runt om i Sverige var tvungna att stänga. Hon nämner inte hur kvinnor tvingades föda i sina bilar och nekades inträde på grund av plats- och personalbrist. Är det bättre att föda i bilen, bli helt nekad vård eller få komma in i en stressig miljö där personalen skyndar på dig för att de inte har tid att ta hand om dig? Skulle det inte vara bättre att få föda i sitt eget trygga hem med barnmorskor som faktiskt har tid och intresse av att hjälpa dig och fokusera enbart på den födande kvinnan?

Men sådana svåra frågor kan jag inte ställa, eftersom de inte passar in i godhetssignaleringen. Man får inget pris för att tänka själv. Men kanske får man pris för att förminska kvinnor och deras naturliga kraft och visdom? Man är en riktig duktighets-Maja när man säger alla de rätta sakerna och man får med sig mobben också. 
Det är intressant hur de som alltid snöar in på godhet alltid är de som vill tvinga sina egna val på andra människor. De som framställer oss som onda och hemska är alltid de som själva vill övertrumfa andras viljor och har inga problem att offra vetenskap, evidens och sunt förnuft för att nå sina mål.

För mig handlade det inte bara om att välja mellan naturlig födsel och industrialiserad födsel. Det var en resa av att möta mina rädslor, genomgå en hel del självrannsakan, reflektera över mina innersta känslor och hitta min egen sanning. Att utforska möjligheten att föda hemma igen, denna gång med mitt andra barn som kan komma när som helst, har återigen satt vårt beslut i rampljuset som en offentlig diskussion. Men det är mer än så – det är också en kamp som jag brinner för. Från min position ser jag tydligt okunskapen och ännu ett försök att kontrollera min egen autonomi.

Att välja en hemförlossning handlar inte bara om att följa en trend eller att försöka vara annorlunda. Det handlar om att vara sann mot mig själv och att ta ansvar för min egen kropp och mina egna val. Med det sagt, mitt egna val som i högsta grad påverkar bebisen. Trots att vetenskapen inte hänger med eller vill erkänna det (det känner vi igen från de senaste tre åren, am I right?) så har mammans välmående och stressnivåer allt att göra med hur bebisens resa ut påverkas. Det handlar om att fatta ett beslut som känns rätt för mig och min familj, baserat på den information och den kunskap vi har samlat under vår resa. Det handlar om att följa min intuition och lita på mina egna förmågor som kvinna och blivande mor.

Det är frustrerande att se hur många människor fortfarande inte förstår eller respekterar andra människors val, val som de heller inte förstår eller har kunskap om. Att de inte kan se bortom sin egen begränsade syn på förlossning (eller något annat) och istället väljer att döma och ännu värre - försöka kontrollera. Det är en ständig kamp att försvara våra beslut och vår rätt att välja. Men jag kommer inte att låta okunskap och brist på förståelse få mig att tvivla på mig själv och på den resa jag har gjort för att komma hit.

Denna resa har gett mig en djupare förståelse för betydelsen av att vara i kontroll över min egen kropp och mina egna val. Jag har för länge sedan lärt mig att det är okej att ifrågasätta normer och att sträva efter det som känns rätt för mig. Det handlar om att vara sann mot mig själv och att ha modet att gå emot strömmen när det behövs. Nu består min kamp i att få andra att se att de också kan välja, att följa vägen mot sitt eget hjärta. Med alla beslut kommer konsekvenser och vi måste lära oss att vi väljer de konsekvenserna. Bara för att det finns lagar och myndigheter som försöker styra våra liv betyder det inte att konsekvenserna inte är våra i slutändan. Med våra handlingar väljer vi våra konsekvenser. Ingen myndighet kommer att ta ansvar för dig eller sina rekommendationer, fråga dem så får du se. Allting som rör dig, din kropp, hälsa och familj måste du själv lära dig allting om och ta medvetna beslut kring, det är verkligheten.

Så efter två perfekt underbara hemförlossningar så fortsätter jag att kämpa för vår rätt att välja och för vår rätt att föda på vårt eget sätt. Det är en kamp för att bryta igenom okunskapen och för att främja respekt och förståelse för alla olika sätt att föda. Det är en kamp som jag brinner för och som jag är fast besluten att kämpa för tillsammans med alla kvinnor som väljer sin egen väg.

Du har inte rätt till din åsikt, du har rätt till din informerade åsikt.

Tack för mig och adjö.

Länkar

https://lakartidningen.se/aktuellt/patientsakerhet/2022/12/livmoder-sprack-vid-forlossning-vastmanland-gor-lex-maria-anmalan/

https://www.regionkalmar.se/nyhetslista/lex-maria-anmalan-efter-feltolkad-overvakningskurva-vid-forlossning/

https://www.sfog.se/media/337034/presentation-sfog-ivo-200827.pdf

https://www.skane.se/Halsa-och-vard/Regler-och-rattigheter-i-varden1/Patientsakerhet/lex-maria/lex-maria/vardskada-kunde-ha-uppstatt-vid-forlossning/

https://www.rvn.se/sv/v1/Arkiv/Nyhetsarkiv/lakemedel-som-kunde-ha-paverkat-barnet-gavs-till-gravid/

https://www.vardfokus.se/yrkesroller/barnmorska/tva-allvarliga-forlossningshandelser-specialgranskas-av-ivo/

https://www.ivo.se/globalassets/dokument/publicerat/iakttagelser-i-korthet/2020/iakttagelseblad-forlossning-ivo_anc.pdf

https://sverigesradio.se/artikel/barn-dog-vid-forlossning-regionen-anmaler-sig-sjalva-enligt-lex-maria

https://sverigesradio.se/artikel/regionen-anmaler-tva-barn-avlidna-i-anslutning-till-forlossning

https://norran.se/nyheter/vasterbottens-lan/artikel/barn-dog-vid-forlossning-chefslakaren-en-tragisk-handelse/lz7oewpr

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/barnet-dog-efter-forlossningen-csk-ivo-anmals-enligt-lex-maria

https://www.expressen.se/gt/barn-dog-vid-forlossning-efter-kommunikationsmiss/

https://www.dagensmedicin.se/vardens-styrning/patientsakerhet/ivo-anmalan-efter-att-barn-dott-i-livmodern/

https://www.dn.se/sthlm/barn-dog-vid-forlossning-sos-lex-maria-anmaler/

https://www.karolinska.se/om-oss/kvalitet-och-resultat/avvikelser-och-lex-maria/alla-lex-maria-arenden/2020/03/lex-maria---k-2020-0389/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4qG4mq/tre-fall-av-fosterdod-vid-sus-anmals

https://helagotland.se/nyheter/visby/artikel/ivo-anmalan-forlossning-paverkades-av-sen-helikopter-/elwmw37r

https://www.kt-kuriren.se/2021/03/08/toalettfodsel-ingen-orsak-till-en-lex-maria-6be1c/

https://www.jnytt.se/2019-07-05/anmaler-skada-efter-forlossning

https://newsroom.notified.com/region-vastmanland/posts/pressreleases/livmoder-sprack-olika-handelser-bakom-mycket

https://www.vk.se/2022-01-19/kvinna-och-barn-avled-vid-fodsel-ivo-utreder

https://www.hd.se/2011-02-25/lex-maria-anmalning-efter-satesforlossning

https://www.st.nu/2013-11-19/lex-maria-anmals-efter-att-spadbarn-avlidit

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2022-11-8245.pdf

https://corren.se/nyheter/inrikes/vard/artikel/kvinna-och-barn-avled-vid-fodsel-ivo-utreder/r48k98ol

https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=4646797&fileOId=4648449

https://ambulansforum.com/node/3875

https://www.skaraborgslanstidning.se/2021-07-10/barnet-dog-i-magen-under-transporten-till-ett-sjukhus-langre-bort

https://www.folkbladet.nu/2023-01-18/ivo-anmalan-efter-att-barn-dott-i-livmodern

https://ekuriren.se/bli-prenumerant/artikel/lw3nvk7j

https://www.sydsvenskan.se/2019-03-05/sjukhus-missade-att-nyfodd-riskerade-svalta

https://www.dalademokraten.se/2017-01-10/barn-foddes-svart-sjukt-efter-att-gravid-med-feber-skickades-hem-fran-bb---nu-anmals-handelsen

 

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."

Böcker om onani i förskolan

25 April 2023

"Doktor Axel lyssnar först på hennes rygg och rumpa. Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa." Texten är ur en bok som riktar sig till förskolebarn, skriven av Anna Kosztovic, utgiven av RFSL.

Kognitiv dissonans - ända in i döden

21 April 2023

Kognitiv dissonans, det är ett begrepp som det har pratats mycket om de senaste tre åren då världen delades upp i två åsiktsläger. Det är lätt att  underskatta dess kraft om man inte känner till det. Det är viktigt att förstå denna psykologiska mekanism för att kunna förstå sig själv och andra i tider då alla verkar vilja påverka ens åsikt.