Lever du på gamla meriter?

15 frågor för att lära känna dig själv bättre

Ofta vet vi många saker om personlighet och nyanser hos de omkring oss men det är inte alltid vi är medvetna om samma saker hos oss själva

Det är lätt att fastna i andras projektioner av vem man är, vi får hela tiden andras speglingar om vilka de tror att vi är. Det är väldigt lätt att börja bete sig eller handla utefter de speglingarna och projektionerna, helt omedvetet. Ofta vet vi många saker om personlighet och nyanser hos de omkring oss men det är inte alltid vi är medvetna om samma saker hos oss själva. För att spä på det ytterligare så har vi ofta en gammal bild av oss själva. Hur många gånger har du hört människor omkring dig prata om gamla saker de brukade vara bra på, sporter de sysslade med och saker som gått bra förr? Det är lätt att leva på gamla meriter, det är också lätt att fastna i gamla saker som man borde släppt taget om för länge sedan.

Idag ska jag ge dig saker att fundera på och såklart skriva ner, eller hur? Uppdatera din bild av dig själv, lär känna saker hos dig själv på nytt. Det finns många sätt och områden att lära känna hos sig själv men idag vill jag bara göra enkla frågor som sår ett frö hos dig.

Sätt dig gärna i din ensamhet en liten stund och skriv ner frågorna så att du kan skriva ner svaren, kanske en fråga per dag. Och välkomna nya insikter och tankar.

1. Vilka är mina kärnvärderingar?
2. Hur vill jag bli ihågkommen?
3. Vilka är mina styrkor och talanger?
4. Vad vill jag kunna säga och berätta om när jag ser tillbaka på mitt liv?
5. Vilka rädslor har jag?
6. Vilka begränsande tankar har jag?
7. Vad är jag tacksam för?
8. Vad är min passion? Det som gör att tiden försvinner?
9. Är jag lycklig i livet just nu?
10. Om jag kunde ändra en enda sak i livet, vad skulle det vara?
11. Vad krävs för att jag ska känna mig älskad?
12. Vilket är mitt största misslyckande i livet?
13. Vilken är min största seger i livet?
14. Vem är min största förebild?
15. Om jag levde mitt bästa drömliv, hur skulle det se ut?

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."

Böcker om onani i förskolan

25 April 2023

"Doktor Axel lyssnar först på hennes rygg och rumpa. Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa." Texten är ur en bok som riktar sig till förskolebarn, skriven av Anna Kosztovic, utgiven av RFSL.

Kognitiv dissonans - ända in i döden

21 April 2023

Kognitiv dissonans, det är ett begrepp som det har pratats mycket om de senaste tre åren då världen delades upp i två åsiktsläger. Det är lätt att  underskatta dess kraft om man inte känner till det. Det är viktigt att förstå denna psykologiska mekanism för att kunna förstå sig själv och andra i tider då alla verkar vilja påverka ens åsikt.