Innan du säger "ja det är ju lättare sagt än gjort" vänligen läs nr 6

10 saker du behöver kasta ut ur ditt liv

Jag har skrivit listor om saker att bli bättre på, börja göra och rutiner som förbättrar livet. Idag gör jag tvärtom, jag har gjort en lista på saker du behöver kasta ut ur livet eller sluta göra omgående för att få ett bättre, enklare och gladare liv. Innan du säger "ja det är ju lättare sagt än gjort" vänligen läs nr 6 ;)

 

1. Gammal skuld och skam

Jag börjar med en riktig tungviktare som sätter standarden för den här listan. Du kan inte ha ett skönt, harmoniskt och lyckligt liv med skuldkänslor eller skam som hänger kvar på din rygg som en tung ryggsäck. Du behöver förlåta dig själv och alla andra och gå vidare.

2. Springa ifrån dina problem

Olösta problem försvinner inte bara för att du ignorerar dem, flyttar någon annanstans eller låtsas att de aldrig hänt. De är kvar i din kropp i form av energi som dränerar dig tills du löst det. Kommunicera vad du känner, behöver och sluta springa. Möt problemen och lös upp dem

3. Låta andras åsikter styra ditt liv

Ingenting kan hålla oss tillbaka så mycket som rädslor och tankar om vad andra tycker om oss och våra beslut. För att kunna ha livet du vill ha måste dessa kedjor kapas. Ofta är det våra egna projiceringar som gör att vi tror att vi vet vad andra tänker och tycker, vi har redan där dömt ut oss själva innan någon annan har gjort det. Så släpp taget om åsikter. De som sitter och dömer är de fega som aldrig gör någonting själva eller tar några risker. Och vem vill ens ha deras åsikt om någonting? Nej, tänkte väl det.

4. Vara obeslutsam

Du har inte råd att slösa mer tid på obeslutsamhet. Tiden går oavsett om du kommer till skott eller inte. Hur ser livet ut om 1 år om du fortfarande inte tagit ett beslut och kommit vidare? Hur ser det ut om 3 år? 5 år?
Den största ångesten hos gamla människor är chanser de inte tog. Välj att inte vara en av dem i framtiden. Bestäm vad du vill ha och lämna punkten där du är. Kör!

5. Att inte agera

Newsflash: Att inte ta ett beslut är att ta ett beslut. Att inte agera är att agera. Du har beslutat att ge upp makten över din tid, förmodligen på grund av rädsla. Du kommer aldrig komma ifrån att ansvaret ligger på dig och alla beslut du flyr från är att ta ett beslut. Du kan inte bestämma hur livet ska sluta men du kan välja hur alla dagar, timmar och minuter ska se ut fram tills dess. Börja.

6. Producera ursäkter istället för beslut

Vi har hört varför du inte kan, hinner eller redan har försökt. Om inte alla omkring dig har hört det så har du redan mantrat det för dig själv tillräckligt många gånger. Det tar stopp nu, eller hur?
Varje gång du kommer på dig själv med att fara med ursäkter, börja tänka på vilket beslut som det ska resultera i.

7. Prokrastinera sönder livet

HÄR har jag skrivit en text om varför man prokrastinerar och den negativa tankeloopen det skapar. Det är värt att läsa för att hitta din grund i prokrastinering så att du kan bryta det mönstret. När du blivit medveten om dina mönster lite mer kan du gå vidare till nästa steg.

8. Behovet av att ha rätt

Om du alltid behöver ha rätt förlorar du möjligheten att ha fel och lära dig nya saker, du tappar möjligheten att få värdefulla insikter som kan förändra sättet du tänker och lever. Insikter är viktigare än att ha rätt. Att alltid behöva ha rätt gör dig svag och tar ifrån dig möjligheter att växa som människa.

9. Missa positiva saker i ditt liv

I strävan att alltid försöka nå nya höjder kan man missa de magiska saker man redan har omkring sig. Detta blir farligt om man inte är medveten om vad man redan åstadkommit och vad man redan har. Gräset är grönare på den sidan som vattnas och behandlas med kärlek. Om man inte kan vara tacksam för saker man redan har, varför skulle man vara tacksam för saker som komma skall? You catch me?

10. Inte vara närvarande

De största sakerna är skapade av de små. Nå mål är underbart och när man har gjort det vill man kolla tillbaka på resan, njuta av den och alla små stunder som skapat vägen fram till målet. Att inte vara närvarande gör att vi ständigt jagar någonting och missar hela resan. Då kan man inte heller riktigt uppskatta dit man kommit och jagandet fortsätter.
Var närvarande, stanna upp, känn in, upplev och njut. Du är på väg.

If you ever find yourself in the wrong story,
leave.

Mo Willems

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."