Must-reads för dig som vill bli visare

I min bokhylla: Personlig utveckling

Här är några av mina "must-reads", vissa klassiska storsäljare, andra som kan uppfattas som flummiga men alla inriktade på mental träning, visdom och hur man programmerar sina tankar för att skapa sig bättre vanor och liv.

När jag var liten och vi började få hem böcker från skolan att läsa högt för våra föräldrar bestämde jag mig för att hata att läsa böcker. Det var alltid något hjärndött och tråkigt. Varje vecka skulle man läsa samma stycken och böckerna var överdrivet barnsliga för min smak. Jag satt allt som oftast och gjorde narr av boken genom att läsa med irriterad och sarkastisk röst tills eländet var över.

Sedan blev jag äldre...och inte mer mogen. Då var det dags att läsa långa, tråkiga klassiker och göra skriftliga utvärderingar av dem. Min tonåriga hjärna uppskattade inte denna form av läsning heller. Jag fuskade mig igenom varenda en. Jag läste sammanfattningar av böckerna, läste en sektion i början, en i mitten och en i slutet, jag frågade andra som läst bara för att skriva något utifrån det och gjorde mycket mental gymnastik för att slippa läsa just det där som jag blivit tilldelad. Jag har alltid varit bra på att läsa, skriva och berätta men att läsa något som inte intresserade mig var en omöjlig uppgift.

Jag blev väldigt vass på att hitta det viktigaste i en text och att skriva ett sammanhang ur en bok jag inte hade läst helt och hållet. Det gjorde att jag lärde mig läsa mycket mer effektivt och snabbt. Jag lärde mig att göra något kreativt av något tråkigt. Och vips, mitt intresse för läsning var återställt. Lösa problemet eller lösa hur man ser på problemet. Sedan började jag förstå att det finns böcker om precis allt och biblioteket blev en fantastiskt mysig plats att hänga på, bara gå runt och kolla bland alla böcker, upptäcka nya världar.

Jag har ett helt bibliotek hemma nu. Jag älskar att läsa. Böcker som inte får plats i bokhyllor ligger överallt i lådor utmed väggarna i ett förråd. Några har dock alltid en plats framme och är lättillgängliga. Här kommer några jag läst flera gånger. Vissa läser jag en gång per år, som alltid ger mig någonting nytt jag inte var redo för förra gången jag läste det.

Här är några av mina "must-reads", vissa klassiska storsäljare, andra som kan uppfattas som flummiga men alla inriktade på mental träning, visdom och hur man programmerar sina tankar för att skapa sig bättre vanor och liv.

4 grundstenar till ett bättre liv
Liten, lättläst bok men mycket viktigt innehåll full av visdomar och tankeställare. Detta är en bok alla borde läsa och som borde finnas i skolorna.

Din guide till självkännedom
Samma författare som ovan, ett djupdyk i självkännedom. Mycket inspirerande bok!

Munken som sålde sin Ferrari
Klassiker inom personlig utvecklings-området. Många pärlor av visdomar utspridda i boken i form av en spännande resa.

12 livsregler: ett motgift mot kaos
Jordan är min absoluta favorit av psykologer och inspiratörer. Mest för att han inte försöker inspirera överhuvudtaget, han berättar den råa sanningen. Ingen lättläst bok. Tjock och trög början men ger du den en ärlig chans kommer du få många nya tankar.

Tankens makt: Visualisering
Liten bok med massa bra övningar för att stärka sin mentala träning. Bra att läsa och jobba med då och då för att hålla hjärnan tränad och stark för de tillfällen man behöver det som mest.

Hitta din övernaturliga kraft
Jag älskar den här boken! Den är full av äkta berättelser, case-studies och forskning. Otroliga berättelser om författarens arbete. Mycket inspirerande!

Bryt ovanan att vara dig själv
Samma författare som ovan med inriktning på självkännedom och självförbättrande resor.

Övertygelsens kraft: Lär dig leva bortom falska begränsningar
Gregg Braden räknas lite felaktigt till new age-kategorin. Hans livsverk är att koppla ihop spiritualitet med vetenskap. Den här boken är ett klockrent exempel på den kopplingen och jag föreslår att kolla hans videos på YouTube.

Attraktionslagen
För dig som förstått att attraktionslagen är simpel mental träning och vikten av de tankar man låter härja omkring i kroppen kommer du gilla den här boken. Den är inriktad på att det vi fokuserar på är det vi får. Mycket inspirerande!

Jag har massor med andra böcker jag rekommenderar men för att hålla listan överskådlig nöjer jag mig med denna lista som Del 1 av min bokhylla, sektion: personlig utvecking. Den här listan täcker böcker som både nybörjare inom ämnet kan läsa och de som har några år på nacken med personlig utveckling som intresse kan njuta och inspireras av.

Har du några tips på böcker som påverkat din personliga utvecklingsresa?
Berätta!

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.

Fysisk affirmation när den är som bäst

22 February 2022

Om du inte läser "High Five" förstår du ändå direkt bokens kärna. Man ger sig själv en high five varje morgon i spegeln. Slut på bok. Men ändå inte riktig. Den har en viktig insikt att ge.

Tomorrow we bring the light

21 January 2022

Stop taking scraps from their table and stop being grateful for scraps they throw your way. Their worst nightmares are about to be materialized, which is people waking up, knowing their worth.