VARFÖR VILSELEDER ORGANISATIONEN?

RFSUs "svar" på kritiken

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" RFSU "svarar" men problemen blir fler.

För några dagar sedan skrev jag denna text 
Den delades hundratals gånger på mina sociala medier och i videon går jag djupare in boken "Snippor och snoppar" som RFSU har producerat och använder i förskolor. Jag pratar om den mer ingående i denna video för dig som föredrar att lyssna istället för att läsa:

Jag kontaktade RFSU via telefon och e-mail utan att lyckas få något svar. På telefon hänvisade de enbart till mailkontakt och via mail svarade de inte. Flera andra som också försökte få kontakt med dem fick samma resultat. Dagen efter att många föräldrar och oroliga vuxna kontaktade RFSU för att få svar (27/4 2023), så gick de ut med ett pressmedelande. Sedan uppdaterades pressmeddelandet 28 april 2023 med ett tillägg som är högst intressant:

RFSU svarar på kritiken genom att försvara sig och sin bok med att mycket har förändrats sedan 2007 då barn var nakna i allt högre utsträckning (någonting som hundratals följare själva tycker är dumheter eftersom ingen verkar minnas det så). Vidare säger RFSU att de nu inte aktivt sprider detta material till förskolor längre, de hänvisar istället till en PDF som som heter "Barns sexualitet - en vägledning". 

Om man öppnar denna PDF möts man av denna bild:

En liten flicka tittar in i ett annat barns rumpa medan barnet står på alla fyra. Vad händer här? Vad är detta för en sorts situation? Är det någonting att förvänta sig av RFSUs "vägledning"? Rubriken säger "Bekräfta intresse och nyfikenhet". Kom ihåg att detta är material som riktas till förskolan.

Men det är inte allt...
I "Barns sexualitet - en vägledning" hittar vi denna sida, där de fortfarande hänvisar till boken "Snippor och snoppar", se sida 19

Enligt pressmeddelandet hade de ju slutat sprida denna bok? Så, vilket stämmer? Detta är inte det enda problemet med denna "vägledning". Här kan man läsa följande:

"Den här broschyren är ett stöd till föräldrar, förskolepersonal, lärare och andra som vill, men ibland tycker att det är svårt att prata med barn om sexualitet, kroppsintegritet och relationer. Den fokuserar på barn från spädbarnsålder och fram till början av puberteten med tonvikt på förskoleåldern."

Det vill säga, denna broschyr är precis lika problematisk som boken som de "inte längre sprider till förskolor". 
"Den fokuserar på barn från spädbarnsålder" säger texten. 
Nu går vi vidare till nästa problem. RFSU säger på sin hemsida - om oss:

"Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation."

Men, i det uppdaterade pressmeddelandet bara dagen efter sitt första pressmeddelande där de svarade på kritiken mot "Snippor och snoppar" så lade de till detta stycke 28/4 2023:

"Varför pratar folk om Snippor och snoppar just nu?

Det är ingen slump att boken, som skrevs 2007, har fått så mycket uppmärksamhet just nu. I tisdags, 25 april 2023, publicerade en högerextrem sajt med kopplingar till nazistiska och rasideologiska rörelser en film om boken Snippor och snoppar. Filmen fick snabbt spridning på Twitter och började nå utanför högerextrema kretsar.

Drevet påbörjades av högerextrema med avsikten att motverka RFSU:s vision: en värld där alla är fria att bestämma över sin kropp och sexualitet.

Kopplingarna mellan motståndet mot SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) och högerextrema nätverk är väl dokumenterade. Det kan ta sig i uttryck genom attacker mot aborträtten och hbtqi-personers rättigheter; på senare år har även motståndet mot barns rätt till sexualkunskap ökat."

Flera fria journalister har pratat om den här boken, den har delats på flera alternativa medier. RFSU menar att de som kritiserar boken är högerextrema i samma anda som de själva säger sig vara partipolitiskt obundna. Om de inte är uttalat vänstervridna, hur är kritikerna högerextrema? Är inte kritikerna bara oroliga föräldrar? Om de inte är bundna politiskt, varför lägger de politisk tillhörighet på kritikerna?

Sex och Trans - bok som skildrar extremsex

Det här är inte RFSUs första rodeo med riktigt olämpligt material som når barnen. 2021 befann de sig i en storm på grund av en broschyr vid namn "Sex och Trans" som skrevs 2015. Broschyren hittades på en mellanstadieskola i Umeå där barn i 10-årsåldern hade haft tillgång till den utanför skolsköterskans kontor. RFSU besvarade kritiken och sa att de inte skrev den för mellanstadieelever utan för högstadieelever som identifierar sig som trans.
Man kan fråga sig hur lämplig den är för barn på högstadiet, mitt i puberteten. 

"Att bli fistad innebär att man omsluter en hand med slidan eller analen. Man bör undvika eller ta det särskilt försiktigt med att fista en erhållen slida. Det beror på att erhållna slidor inte är så töjbara och att väggen mellan slidan och analen är tunn."
En "erhållen slida" eller en "Neofitta" är enligt RFSUs hemsida en kirurgiskt tillverkad vagina efter att man har opererat om sin penis till vagina. 
"För att skapa den yttre delen, vulvan och inre delen av slidan tas hud eller vävnad från könet eller andra delar av kroppen. Hud från penis och pung används för att skapa blygdläppar och i vissa fall den inre delen som blir slidan. Ollonet används för att skapa klitoris. I vissa metoder används även delar av tarmen eller bukhinnan för att skapa slidans insida."

De ger också "dejtingtips" till ungdomar som utforskar trans.

"Du bestämmer om och när du vill berätta för den eller dem du raggar på att du är trans. Känns det viktigt för dig i situationen? Det beror kanske på vad det är du vill ska hända. Är du ute efter att flörta lite, kyssas eller ha mer sex? Tror du att personen som du raggar på har förstått att du är trans? I alla sammanhang kanske man inte vill att den man raggar på ska veta något om ens könsidentitet. Kanske vill man bara ha sex och bryr sig inte om ifall ens sexpartner uppfattar eller könar ens kropp fel."

Uppmuntrar RFSU ungdomar att ljuga för sin sexuella partner om sitt kön? Detta är inte bara extremt olämpligt, det är också direkt farligt för ungdomen som uppmuntras att ljuga. Det kan skapa otroligt farliga situationer. Broschyren fortsätter därefter att beskriva hur det går till att göra hormonbehandlingar (även här är det lögner om att det går att helt återställa om man ångrar sig) och hur vagino-samt fallosplastik går till.
Enligt RFSU är detta en lämplig och nyttig läsning för omyndiga ungdomar i högstadiet. Vad tycker du?

4e september 2022 berättade jag i denna video om RFSU/RFSLs kopplingar till Pedofila Arbetsgruppen, en mycket mörk historia uppenbarar sig ju mer man gräver i denna organisation och dess systerorganisationer och kopplingar. Du hittar videon nedan och källor till videon finns i beskrivningen till videon, källor finns till precis allting som jag har skrivit i denna text och de finner du i texten och även här nedan.

Låt mig fråga dig, även om allt detta är helt nytt för dig, tycker du att detta berättar en bra historia och visar ett hälsosamt mönster av en organisation som riktar sig till barn?

Vad kan man göra?

1. Om du oroar dig för hur RFSU och RFSL påverkar skolan som ditt barn går på så är det ett superbra första steg att ta, prata med rektorn och pedagogerna på din skola. De flesta pedagoger som jag har pratat med stödjer inte denna bok eller denna extrema form av "sexualundervisning". Ha en vänlig, respektfull konversation med människorna som umgås med ditt barn en stor del av dagen. De flesta vill hjälpa till, så gå in i samtalet med viljan att samarbeta och få svar som du söker, att skapa goda allianser med de många, fina människor som arbetar med barn. Upptäcker du att ni har helt skilda värderingar, så utgår du från det när du tar dina beslut därefter.

2. RFSU har en visselblåsarfunktion på sin hemsida, klicka här för att komma dit.

”Vår visselblåsarfunktion erbjuder en möjlighet att rapportera misstankar om oegentligheter, såsom bedrägeri och korruption, och andra allvarliga missförhållanden eller händelser, såsom diskriminering och trakasserier, på ett säkert och anonymt sätt."

Kontakta dem via denna tjänst om du ser eller upplever någonting som inte går rätt till eller om du vill anmäla någonting.

3. Skicka mail och ställ frågor. Här är en lista på adresser:

Rfsu styrelse:

Hans.Linde@rfsu.se

My.Malmestrom.Sobelius@rfsu.se

Sara.Alfredsson@rfsu.se

Jakob.Amner@rfsu.se

Manstrale.Dahlstrom@rfsu.se

Annika.Dalen@rfsu.se

Charlotte.Drugge@rfsu.se

Lina.Friden@rfsu.se

Hanna.Gerdes@rfsu.se

Mats.Malqvist@rfsu.se

Emil.Nordfjell@rfsu.se

Elin.Sundin@rfsu.se

Rfsu ledningsgrupp:

Ingela.Holmertz@rfsu.se

Generalsekreterare

Annika.Malmborg@rfsu.se

Internationell chef

Carl.Osvald@rfsu.se

Kommunikationschef

Maria.Bergstrom@rfsu.se

Nationell chef

Catharina.Lundgren.Idh@rfsu.se

Verksamhetschef RFSU-kliniken

Tobias.Hallerby@rfsu.se

CFO

Hala.Mohammed@rfsu.se

Chef Engagemang och samverkan 

 

Allmänna frågor och kritik: Info@rfsu.se

 

Källor:

Låt mig avsluta med min personliga åsikt om denna organisation.
Tack för mig
.A

 

Här hittar du min bok

Här kan du köpa vårens statement-tröjor

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

Böcker om onani i förskolan

25 April 2023

"Doktor Axel lyssnar först på hennes rygg och rumpa. Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa." Texten är ur en bok som riktar sig till förskolebarn, skriven av Anna Kosztovic, utgiven av RFSL.