Kanske är coaching precis vad du inte behöver

10 skäl till att INTE anlita en coach

Det finns - tro det eller ej - tillfällen då jag inte tycker att man ska anlita en coach. Vilka är dessa och när gäller det? 

Det finns - tro det eller ej - tillfällen då jag inte tycker att man ska anlita en coach. Jag har ett par fall som jag tackat nej till, därför är min 30-minuters intro så viktig för både mig och min klient. Vi får känna lite på varandras energi och ser om personkemin stämmer. För min del är det fokus på att läsa av personen och det de vill ha hjälp med. Vad som gör att jag tackar nej kan vara olika saker. Jag jobbar till exempel inte med substansberoendeproblematik. Sedan finns det några mer vanliga tecken på saker som säger mig att jag inte är coachen för dig eller att du bör söka något annat än coaching. Här är 10 anledningar till att coaching inte är för dig. Vill du ha 10 skäl till att coaching ÄR för dig? Läs här.

1. Du vill ha tips och råd

Jag är inte expert på ditt liv. Du är. Jag är dock expert på att ställa rätt frågor och leda dig till det du behöver ta reda på inom dig själv för att hitta rätt svar. Oftast behöver jag inte ens veta vad problemet är för att leda dig raka vägen in i dig själv. Jag kommer därför aldrig att ge dig råd. För att förändringen ska fungera på riktigt behöver du själv skapa den och det gör du genom att skapa din plan själv och hitta de svar du behöver. Jag tar dig dit och du gör jobbet.

2. Du ogillar förändring

Den här kräver inte mycket förklaring. Om du ogillar förändring är coaching inte för dig för coaching handlar till 100% om att förändra antingen tankesätt eller delar i sitt liv. Förändring är hela meningen med coaching så om du inte vill förändra är det bättre att spara dina pengar. Om du däremot vill förändra men inte vet hur pga rädslor eller att ha försökt tidigare och misslyckats kan en coach hjälpa dig vidare, dels att få klarhet och insikt samt att skapa en plan för att genomföra själva förändringen om det visar sig att det är en förändring du vill genomföra.

3. Det är inte tillräckligt jobbigt

Det här är en av sakerna som man kan komma fram till antingen innan man kommer till en coach eller med hjälp av en coach. Om läget inte är tillräckligt jobbigt är ofta utfallet att man faktiskt inte anstränger sig för att göra en förändring eller söka den hjälpen man behöver. Vi människor är ganska anpassningsbara och dessutom vanedjur, så när vi har format oss efter en situation - även om den inte är optimal - så söker vi oss oftast inte därifrån. Vi kan längta, men lägger inte in en stor mängd arbete för att ta oss därifrån. Det trygga är där vi stannar, oavsett om det finns något bättre runt hörnet.
Du kan läsa mer om det här:
Konsekvenser av förändring
10 anledningar till att du inte genomför de förändringar du vill

4. Du vill att någon annan ska förändra sig

Det är inte ovanligt att klienter hakar upp sig på en annan person och vill få mig att se deras orättvisa beteende eller uppenbara fel för att kunna lösa konflikten. Som coach kommer jag aldrig berätta för dig hur du kan förändra någon annan. För det kan du inte. Inte jag heller. Du kan bara förändra dig själv oavsett vem som har fel. Även om man inte har kommit till en coach pga relationsproblem har jag ofta funnit att det ligger en knut i någon av klientens relationer. Det kan röra sig om en destruktiv relation eller något som legat olöst.

5. Kostnad före värde

Det kan vara dyrt, javisst. Som så många andra saker vi finner nöje i. Vi lägger ofta pengar på skräpmat, gymkort, skönhetssalonger, alkohol och annat som inte är en investering i oss själva. Hur ser du på de olika sakerna, kostnad eller värde? Investering eller slöseri? Hur coaching kan hjälpa dig när du aldrig har testat och inte är övertygad är svårt att se i det läget, det gäller att man vill investera i sig själv. Man går till vänner eller familj för att få råd och tips, prata ut och må bra. Familj och vänner är dock människor som ger dig råd men dessa råd kommer med konsekvenser de själva inte kommer att leva med. De har många egna åsikter och kommer ge dig dessa. Även om detta är hjälpsamt så är det inte samma sak som att en utbildad och tränad coach ser dina styrkor och vägleder dig på ett sätt som är rätt för dig utan sina egna åsikter och bara fokuserat på lösning. Är man dock ute efter att bara prata om problem och inte lösa dem är det väldigt skönt att klaga hos en vän och få det ur sig. Fundera på vad det är du är ute efter och hur du värderar dig själv så vet du om investeringen är någonting du vill göra eller inte.

Många människor behöver en coach och trivs bäst med att få hjälp att kliva ur invanda tankemönster och låsningar. Och många andra behöver inte en coach. Jag känner många som utvecklat sig själva, lagat sina egna relationer och skapat sin egen framgång. Ingenting säger att man måste ha en coach för att komma vidare. Det handlar om hur just du fungerar.

6. Du tror att coaching är nonsens

Jag ska inte övertyga dig om varken det ena eller det andra. Om du tror att det är nonsens är det enda rätta att inte slösa sin egen eller en coachs tid och lösa dina egna problem på det sättet du anser bäst. Om du får för dig att gå till en är det viktigt att du känner ett förtroende för den personen. Som med alla samarbeten är förtroende viktigt för bra kommunikation.

7. Offerrollen är mjuk och bekväm

Den här är så viktig så du bör läsa det två gånger. Om du tycker det är skönt att tycka synd om dig själv kommer du inte fungera bra hos en coach. En coach jobbar lösningsfokuserat, vilket betyder att väldigt liten till ingen tid alls läggs på att diskutera själva problemet du kommer in med. Allting handlar om planen framåt och hur framtiden ska se ut. En coach kommer ställa frågor till dig du kanske inte vill ha svaren på och det är läskigt att gräva i sig själv på det intensiva sättet. Allting kommer leda till att din förändring är ditt ansvar och ditt jobb. Känns det oskönt? Bra! Det ska det göra, det är där utvecklingen finns.

8. Du har djupare psykisk ohälsa

Ofta misstar man coacher för att försöka agera psykologer. Vi vill inte vara psykologer, hade vi velat hade vi varit psykologer. Coach och psykolog är två helt olika områden och helt olika yrken. En coach jobbar väldigt lite med problemet i sig, gräver inte i barndomen och jobbar inte med en klient i flera år. En coach jobbar intensivt med framtidsplan och hur du ska ta dig till målet. En psykolog jobbar med psykisk ohälsa under längre tid och det är dit du ska gå om du tror att du har en diagnos som du behöver jobba med.
Det har hänt att jag haft klienter som varit hos en psykolog men inte blivit hjälpt och sedan hittat till mig. Det har varit olika anledningar till det men det visar också hur coacher och psykologer är helt olika i sitt arbetssätt och fokus så vissa människor får bättre hjälp hos en coach, andra behöver uppsöka en psykolog istället.

9. Du vill inte bli utmanad

Hos en coach kommer du att bli utmanad. Om du inte är villig att ifrågasätta din självbild är coaching inte för dig. En bra coach utmanar skiten ur dig och du lämnar sessionen förvirrad och omtumlad men inspirerad. I våra vanemönster gömmer sig mycket information om oss som vi behöver plocka ut och titta på. Du kommer att bli utmanad och det är bäst att du gillar det. För du kommer komma ut på andra sidan med helt ny kunskap om dig själv.

10. Tystnad gör dig obekväm

Den här är min favorit. Jag kan nästan se dig höja på ögonbrynen nu men låt mig berätta hur det går till. Du berättar någonting. Jag ställer en fråga. Sedan är det tyst. Du väntar på att jag fyller ut det med prat och ger dig ett råd men jag fortsätter vara tyst. Om det kryper i skinnet på dig av detta exempel är coaching inte för dig heller. Eller så är det det och du behöver komma för att prata om varför du är så obekväm med tystnad ;)
Jag väntar på ditt svar. Jag kommer inte gissa ditt svar eller ge dig alternativ du kan välja mellan. Det är viktigt att du svarar själv och att den processen som startas av min fråga får jobba färdigt. Magin sker när du sedan ska yttra det, säga det högt till mig och svara på frågor kring det. Reflektera. Tankar och uttalade ord är sällan samma sak. Du kommer att få lyssna på tystnad och stå för svaren. Jag kommer stå för de ibland obekväma men alltid kraftfulla frågorna.

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.

Fysisk affirmation när den är som bäst

22 February 2022

Om du inte läser "High Five" förstår du ändå direkt bokens kärna. Man ger sig själv en high five varje morgon i spegeln. Slut på bok. Men ändå inte riktig. Den har en viktig insikt att ge.

Tomorrow we bring the light

21 January 2022

Stop taking scraps from their table and stop being grateful for scraps they throw your way. Their worst nightmares are about to be materialized, which is people waking up, knowing their worth.