tankar skapar känslor skapar beteende

Övning: Att vakna ur koma

"Tänk dig att du vaknar en morgon, gäspar, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Du har inget minne överhuvudtaget. Du minns inte vad du heter, vem du är, vad du jobbar med, vad du tycker om och inte tycker om. Du har total minnesförlust.

"Tänk dig att du vaknar en morgon, gäspar, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Du har inget minne överhuvudtaget. Du minns inte vad du heter, vem du är, vad du jobbar med, vad du tycker om och inte tycker om. Du har total minnesförlust.
Tänk dig nu att det kommer in en grupp med människor som säger sig vara din familj och vänner. De berättar för dig att du är en framgångsrik och omtyckt författare, du är väldigt välbärgad, lyckligt gift och bor i ditt drömhus. Du är omringad av människor som älskar dig och du lever med ditt livs kärlek och era barn.

Tänk nu istället att du vaknar upp en morgon, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Den här gången kommer det in en enda person till dig. Denne berättar för dig att du är olycklig, fattig, arbetslös och snart hemlös. Du har inga vänner och inga materiella saker av värde. Du har ingenting i ditt liv som är värt att leva för.

Hurdana känslor skulle väckas i dig om du fick uppleva den första situationen? Vad skulle du tycka om dig själv? Vilka tankar skulle dyka upp? Vad skulle du tycka om andra? Hur skulle ditt kroppsspråk vara? Vilka ord skulle du säga till dig själv? Vad skulle du säga till andra? Hur skulle du agera när du lämnar sjukhuset?
Hurdana skulle känslorna, kroppsspråket och orden vara om du å andra sidan fick uppleva den andra situationen?

Ingen av dessa behöver vara sann, men vad är sanning och hur påverkar den hur du ser på dig själv? Sanning är det du är övertygad om. Du kanske skulle vara väldigt rik och berömd men fick veta att du är fattig och hemlös. Sanningen är det du upplever med hela din kropp och själ, tills du förändrar din upplevelse.
Det är gång på gång bevisat att hjärnan inte vet skillnaden på fantasi och verklighet. Det har gjorts massor med forskning på det. Hjärnan vet bara vad du talar om för den är sant via dina intryck och tankar. Det är bara du som styr.

Imorgon vaknar du, gäspar, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Ligg kvar där och tala om för dig själv vem du är, vad du tycker om, hurdant ditt liv är. Skapa det du vill se och känna och berätta för dig själv alla de saker som du vill ska vara sanningen. Tänk tankarna, se det framför dig, upplev känslorna. En dag kommer du att vakna, i den verklighet som du har skapat. Vi gör det varje dag, men skillnaden är att denna gång har du skapat allt du någonsin velat ha, medvetet.
Tankar blir känslor som blir mönster som blir beteende. Tankarna kan vara ett gift eller näring."

Den här texten är en del ur mitt föreläsningsmaterial, jag sitter och jobbar på nytt material men vissa delar är odödliga för att de alltid skapar något nytt hos personer som hör det. Vissa saker vet vi om och tycker är självklara men ibland säger det "klick" och då har man förstått det på ett annat plan. Det har bara gått från att vara något teoretiskt till en djupare förståelse. Ibland vet man saker och har vetat det länge men det är inte förrän det sägs på ett visst sätt eller av en viss person vid ett visst tillfälle som det bara klickar.
Vilka "sanningar" har klickat hos dig och hur har dessa berättats eller sagts för att de skulle klicka?

Splittring och vilseledning

16 February 2023

Jag har under det senaste dygnet funnit mig i en konstig, obehaglig hatstorm. Jag är gravid och har en liten sjuk 2,5årig flicka hemma och mitt fokus har varit 100% på min familj och min hälsa, så det tog en liten stund innan jag förstod vad som hade startat på internet. Jag började få massa vidriga kommentarer i trådar på alla mina sociala medier, som poppade upp överallt. Det kom också en massa meddelanden om trådar som hade startats om mig och min man. Så jag fick tvinga mig ut ur dimman en stund för att se vad det hela handlade om.

Du hade "tur" och ska nu förlåta

10 November 2022

En artikel sprids som en löpeld just nu. Författaren önskar amnesti av alla ovaccinerade. Hon skriver att det är dags att förlåta och glömma de som betett sig illa därför att de "inte visste bättre". Här är mitt svar på saken.

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.