tankar skapar känslor skapar beteende

Övning: Att vakna ur koma

"Tänk dig att du vaknar en morgon, gäspar, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Du har inget minne överhuvudtaget. Du minns inte vad du heter, vem du är, vad du jobbar med, vad du tycker om och inte tycker om. Du har total minnesförlust.

"Tänk dig att du vaknar en morgon, gäspar, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Du har inget minne överhuvudtaget. Du minns inte vad du heter, vem du är, vad du jobbar med, vad du tycker om och inte tycker om. Du har total minnesförlust.
Tänk dig nu att det kommer in en grupp med människor som säger sig vara din familj och vänner. De berättar för dig att du är en framgångsrik och omtyckt författare, du är väldigt välbärgad, lyckligt gift och bor i ditt drömhus. Du är omringad av människor som älskar dig och du lever med ditt livs kärlek och era barn.

Tänk nu istället att du vaknar upp en morgon, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Den här gången kommer det in en enda person till dig. Denne berättar för dig att du är olycklig, fattig, arbetslös och snart hemlös. Du har inga vänner och inga materiella saker av värde. Du har ingenting i ditt liv som är värt att leva för.

Hurdana känslor skulle väckas i dig om du fick uppleva den första situationen? Vad skulle du tycka om dig själv? Vilka tankar skulle dyka upp? Vad skulle du tycka om andra? Hur skulle ditt kroppsspråk vara? Vilka ord skulle du säga till dig själv? Vad skulle du säga till andra? Hur skulle du agera när du lämnar sjukhuset?
Hurdana skulle känslorna, kroppsspråket och orden vara om du å andra sidan fick uppleva den andra situationen?

Ingen av dessa behöver vara sann, men vad är sanning och hur påverkar den hur du ser på dig själv? Sanning är det du är övertygad om. Du kanske skulle vara väldigt rik och berömd men fick veta att du är fattig och hemlös. Sanningen är det du upplever med hela din kropp och själ, tills du förändrar din upplevelse.
Det är gång på gång bevisat att hjärnan inte vet skillnaden på fantasi och verklighet. Det har gjorts massor med forskning på det. Hjärnan vet bara vad du talar om för den är sant via dina intryck och tankar. Det är bara du som styr.

Imorgon vaknar du, gäspar, sträcker på dig och ditt huvud är helt tomt. Ligg kvar där och tala om för dig själv vem du är, vad du tycker om, hurdant ditt liv är. Skapa det du vill se och känna och berätta för dig själv alla de saker som du vill ska vara sanningen. Tänk tankarna, se det framför dig, upplev känslorna. En dag kommer du att vakna, i den verklighet som du har skapat. Vi gör det varje dag, men skillnaden är att denna gång har du skapat allt du någonsin velat ha, medvetet.
Tankar blir känslor som blir mönster som blir beteende. Tankarna kan vara ett gift eller näring."

Den här texten är en del ur mitt föreläsningsmaterial, jag sitter och jobbar på nytt material men vissa delar är odödliga för att de alltid skapar något nytt hos personer som hör det. Vissa saker vet vi om och tycker är självklara men ibland säger det "klick" och då har man förstått det på ett annat plan. Det har bara gått från att vara något teoretiskt till en djupare förståelse. Ibland vet man saker och har vetat det länge men det är inte förrän det sägs på ett visst sätt eller av en viss person vid ett visst tillfälle som det bara klickar.
Vilka "sanningar" har klickat hos dig och hur har dessa berättats eller sagts för att de skulle klicka?

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."

Böcker om onani i förskolan

25 April 2023

"Doktor Axel lyssnar först på hennes rygg och rumpa. Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa." Texten är ur en bok som riktar sig till förskolebarn, skriven av Anna Kosztovic, utgiven av RFSL.

Kognitiv dissonans - ända in i döden

21 April 2023

Kognitiv dissonans, det är ett begrepp som det har pratats mycket om de senaste tre åren då världen delades upp i två åsiktsläger. Det är lätt att  underskatta dess kraft om man inte känner till det. Det är viktigt att förstå denna psykologiska mekanism för att kunna förstå sig själv och andra i tider då alla verkar vilja påverka ens åsikt.