Prokrastinering & 5-sekunders-regeln

Prokrastinera rätt! Lär dig sålla och lär dig att ta paus när du behöver det. Ju mer medveten du är om din kropp och dina signaler, desto effektivare kommer du vara.

För ett tag sedan jobbade jag på ett blogginlägg som handlade om att sluta prokrastinera. Jag blev aldrig klar med det för att min prioriteringslista tyckte att jag skulle ägna mig åt andra saker. Åh, ironin är inte lost on me. Det var egentligen bra för nu har jag kommit över ännu en metod och jag tänkte lägga till den till min effektivitetslista. 

Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, 'framåt', och crastinus, 'till morgondagen', av cras, 'i morgon')[2] eller uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser. (Wikipedia)

Så varför drar vi ut på saker vi vet att vi borde göra? En sak som kan dra ut den värsta latmasken i mig är något så vardagligt som tvätt. Att göra tvätten kan få mig att bli sittande framför datorn eller mobilen i två timmar efter att jag "bestämt" mig för att få det gjort. För det är ju så j-a tråkigt. Vi prokrastinerar även med saker som också betyder något för oss. Tvätten är egentligen sjukt oviktig för mig fram tills att jag inte har något att ha på mig längre. Cirka 46% av studenter som skriver uppsatser och 15 till 20% av den vuxna befolkningen i USA antas ha stora svårigheter på grund av kronisk och återkommande förhalning varje dag. Du kanske gör oändliga listor och är duktig på att sätta på pränt vad som behöver göras. Betyder det att det blir gjort? Troligen inte. Så hur slutar man förhala och blir effektiv? Här är mina egna metoder för att börja sålla och sätta igång.
1. 1-regeln - Om du bara fick göra en enda sak just nu, just idag. Du får inte göra mer än en, vad skulle du göra? Vad är viktigast?
2. Timer - Läs tidigare inlägg om hur du sparar tid och får mer fokus med hjälp av timer
3. Om du inte gör det, vad händer då? Ibland tror man att man behöver göra något och det sitter där som en tung ryggsäck men är det verkligen så viktigt? För vem? Varför? Bli riktigt petig med din tid. Bli medveten om riskerna och de negativa effekterna av att inte få det gjort.
4. Bli medveten - Varför skjuter du upp det? Är det bara för att det är tråkigt eller väcker det något annat i dig? Skjuter du upp bokföringen eller din ekonomiska check för att det är tråkigt eller för att det ger dig ångest? Bli medveten!
5. Information & kunskap - kanske är det rentav så att du inte har tillräckligt med information. Det är inte tillräckligt strukturerat för dig och du vet inte vad du ska göra exakt, eller vet vart du ska börja. Ta reda på all information först. Börja där. "Vad behöver jag veta om detta för att det ska gå fort och smidigt att göra?"
6. Deadline - Företagare vet vad jag pratar om. Har du ingen som bestämt en deadline åt dig är det precis lika viktigt att göra det själv. Utan deadline sker ingenting.
7. Dela upp - Det blir inte så stort och omöjligt i huvudet när man delar upp det. Låt mig ta min tråkiga tvätt som exempel. Jag vet att jag behöver samla ihop det och det ska tvättas, tumlas, hängas upp, vikas, fördelas..åh suck. Trött redan där. Det verkar vara ett projekt utan slut. Min metod är att sätta en deadline och dra igång min timer. Jag har 60 minuter på mig att göra så långt jag hinner och jag delar upp det.
Steg 1 -  samla ihop allt
Steg 2 - bestämma vad som ska tvättas: vitt, lakan/handdukar, färgat, 30-graders etc.
Steg 3 - Köra en maskin och under tiden den håller på göra något annat.\n\nDela upp det så blir det överskådligt! Vad är det första jag behöver göra?
8. Börja med de små sakerna. Bara att bära ner en tvättkorg har fått igång mig. Ett enda litet steg skapar en bättre känsla och den känslan växer sig starkare när jag fortsätter övervinna mitt förhalande.
9. Schemalägg - Det här går nästan ihop med deadline men är lite mer strukturerat. Sätt det i en kalender så att du vet exakt när det ska göras och tiden är avsatt för det.
10. Belöning - You got it. Att förstärka positiva beteenden är det äldsta och bästa sättet att fortsätta vara effektiv. Du behöver inte vänta med att få hela projektet klart. Sätt igång, få bollen i rullning och så belöningsdags.
Ps. inte godis, du är ingen hund. Belöna dig med något givande.Mina metoder har ju funkat väldigt bra och ändå har jag ibland fastnat vid någonting emellanåt. Hrrmm..bokföring. Jag snubblade över Mel Robbins metod som kallas för "5-sekunders-regeln". Den innebär kort och gott att räkna ner från 5 från den stunden du tänker att du behöver göra någonting. Dessa 5 sekunder gör att du kommer igång innan din hjärna har hunnit få dig att ge upp eller försöka övertala dig att inte göra det du vill göra.

Vill du veta mer om mekaniken och psykologin bakom Mel Robbins metod, läs boken, den är superbra! Mel Robbins - The 5 second rule

Att veta vad vi behöver göra har aldrig och kommer aldrig vara tillräckligt. Det är enbart handlingar som kommer skapa mer handlingar. Det spelar ingen roll om den här listan är den bästa du någonsin läst om du inte omvandlar den till handling. Inga självhjälpsböcker på planeten kommer hjälpa dig om du bara läser dem och fortsätter som du alltid gjort. Det är den brutala sanningen. Mel Robbins metod har gett en extra krydda till min lista och nu kör jag med den här metoden hela tiden. Är jag riktigt trött på morgonen och misshandlar snooze-knappen är det 5..4..3..2..1..GO som hjälper mig istället.
Låt inte hjärnan sätta igång, när den får övertaget blir det som det alltid blivit. Har du läst ända hit är det ett tecken på att du vill göra någonting konkret åt det och du vill skapa dig ett bättre liv och vara stolt över dig själv. Slutligen vill jag säga "var snäll mot dig själv". Det är skillnad på att ha ett mönster av prokrastinering och att faktiskt vara trött och ha lägre energi ibland. Lär dig sålla och lär dig att ta paus när du behöver det. Ju mer medveten du är om din kropp och dina signaler, desto effektivare kommer du vara. Att vila när vi faktiskt behöver det gör att vi återhämtar oss snabbare än om vi ständigt piskar oss själva.Lär dig sålla och lär dig att ta paus när du behöver det. Ju mer medveten du är om din kropp och dina signaler, desto effektivare kommer du vara.

Den ideologiska infiltrationen |DEL 2 av serien om Queer Theory|

31 August 2024

I denna del av artikelserien granskar vi hur queerteori, som en gång var en akademisk disciplin med ett smalt fokus på kön och sexualitet, nu har integrerats i det svenska utbildningssystemet. Jag visar hur dessa ideologiska perspektiv påverkar våra skolor och det innehåll som undervisas till våra barn. Medan teorin syftar till att främja jämlikhet och inkludering, så väcker dess införande frågor om indoktrinering, förvirring bland elever och en potentiell konflikt med traditionella värderingar och religiös frihet.

Queerteorins becksvarta grundpelare

28 August 2024

I denna första del av min artikelserie avslöjar jag den sanna naturen bakom Queer Theory och hur denna ideologi har influerat och förvrängt utbildningssystemet och samhällsdebatten. Genom att granska nyckelpersonerna bakom teorin – Michel Foucault, Gayle Rubin, Pat Califia, Judith Butler och Hakim Bey – avslöjar jag deras kopplingar till kontroversiella och farliga idéer som pedofili och incest.

Ditt inflytande som förälder i den nya läroplanen

22 August 2024

Under det senaste året har jag fått många mail från föräldrar som önskar hjälp gällande den nya läroplanen där sexualundervisning har fått stor fokus och flyttat in i alla ämnen. Många föräldrar rapporterar om extrem sexualundervisning i unga åldrar samt lektioner som handlar om porr, queer theory och könsförvirrande samtal med barn.