Antingen utvecklas vi framåt eller bakåt

5 snabba till framgång

Framgång är att få leva det liv man vill. Lycka till & give ‘em hell.

Nyligen fick jag en intressant fråga som fick mig att fortsätta tänka på den långt efter att vi lämnat ämnet. Jag älskar frågor som får mig att fastna så. Vanligtvis när man pratar med någon om jobb och karriär kommer frågan “vad jobbar du med” men frågan jag fick istället var “hur är det att vara företagare då?”. En miljon tankar och känslor kring hur det är att vara företagare slogs om platsen att få presenteras först för frågeställaren. Vad svarade jag? “Förvirrat.” Det var mitt svar. Förvirrat. Precis när jag skulle berätta om alla fantastiska dagar då allting går så bra och alla nattsvarta dagar då man bara vill kasta in handduken så är “förvirrat” det enda ordet som faktiskt beskrev allting. Jag har aldrig varit så förvirrad så ofta som sedan jag blev företagare.

Det går inte en dag utan att jag lär mig någonting helt nytt, vare sig det är om min marknad, om mina kunder, mina medarbetare eller - framförallt - mig själv. Det här ordet fastnade hos mig och jag funderade hela dagen på vilka andra ord jag kunde valt istället men insåg att ingenting beskrev det så bra. Förvirrat. Förvirring är nämligen en av de bästa tillstånden man kan befinna sig i. När jag är förvirrad betyder det att jag saknar en pusselbit av kunskap. För att se hela bilden i pusslet behöver jag några bitar på plats. Förvirringen visar mig att det finns något nytt att lära, det finns en ny erfarenhet att hämta, en ny skill, en ny level att nå. Jag har aldrig lärt mig så mycket på så kort tid som dagen jag valde att bli egen företagare.

Glöm dagar vid datorn som ser ut som de föregående 10, 20, 50 dagarna tidigare för då kan du säga hejdå till kunder och företaget. Det finns inget val helt enkelt, du lär dig och du ökar takten varje dag eller så dyker du. Robin Sharma säger det så bra och kanske slaktar jag hans citat lite nu men i princip lät det “om du inte utvecklas dagligen, går du bakåt i utvecklingen”. I en av hans böcker - en som jag läser varje år - pratar han om just detta. Det finns inget stillastående mellan att utvecklas och att gå bakåt i utvecklingen. Du kan inte stå stilla i en värld som konstant rör sig framåt. Antingen utvecklas du framåt eller bakåt. Nu betyder det inte att man inte ska ha stillhet i livet, tvärtom! Stillhet i sinnet är viktigt för utvecklingen, men inte i livet. Boken är “The Greatness Guide” och alla borde läsa den. Sidospår där men jag tänkte på det här med förvirringen och förvirring är ett tecken på att man faktiskt rör sig framåt så jag gjorde det till ett mål att vara förvirrad minst en gång om dagen. Då vet jag att jag sprungit på ett gyllene tillfälle att lära mig något nytt. All förvirring är inte behaglig men behagliga upplevelser lär oss inte lika mycket som obehagliga upplevelser. De behagliga njuter vi av en stund och sedan glömmer bort men de riktigt obehagliga fastnar i minnet och förhoppningsvis lär vi av dem.

Anyhow, diskussionen och frågan ledde in mig på ett memory lane där jag gick igenom saker jag lärt mig under åren som företagare. Om jag var tvungen att korta ner alla mina (många!) lärdomar till en kort lista skulle jag landa på de följande 5 tipsen till de som håller på att förverkliga sin dröm. Är jag någon sorts företagarexpert? Långt ifrån! Jag kan - som alla andra- hjälpa med mina erfarenheter och de blir allt fler i snabbare takt. Jag är dock expert på mig själv och jag kan dela med mig min story. Detta kan vara året jag lärt mig allra mest, tack vare alla fantastiska människor jag träffat och mentorer jag haft. Du behöver inte vara expert för att hjälpa någon, många skrämmer sig själva på det sättet. “Varför skulle någon lyssna på mig?” För att du har walked the walk. Bara därför. Därute finns massor med människor som behöver just din story, din kunskap och din energi.

Så, här är mina two cents. Jag är ingen expert men jag har lärt mig mycket, många gånger den hårda vägen och andra gånger lite lättare tack vare hjälp från andra som redan fått den erfarenheten. Ett tips som inte riktigt är tips egentligen utan en självklarhet och hela grunden till allting är att du verkligen behöver brinna för det du jobbar med. Den mängden tid, energi, alla sömnlösa nätter, blod, svett och tårar kommer aldrig vara värda det om du inte älskar det du gör.

So here we go:

1. Rensa din umgängeskrets Att ha rätt människor omkring sig kan vara bland det viktigaste om du ska starta ett eget företag. Jag lärde mig den hårda vägen hur många “vänner” som jag trodde stod på mållinjen och väntade på mig med vevande flaggor egentligen bara väntade på att jag skulle snubbla och ge upp. Det händer någonting i människor när man väljer att förändra en del av sitt liv, vare sig det är att starta företag, ändra sin kost, skilja sig eller vad det nu är som innebär en livsförändring. Din stora förändring tvingar alla omkring dig att ta en titt på sina egna liv och det är tyvärr ofta ingenting de vill göra. Det är få människor som verkligen gläds med dig. Ha noga koll på vilka de är och håll i dem hårt. Framförallt: låt dig inte stoppas, ofta är många människors motstånd ett tecken på att du är precis på rätt väg.

2. Skaffa mentorer Att få ta del av erfarenheter är bland det viktigaste du kan göra. Det spelar ingen roll hur många utbildningar du går och hur många böcker du läser, erfarenheter slår all teoretisk kunskap. Att ha tillgång till människor som du litar på, som har gått den väg du ska gå, som har erfarenhet och är själv en vinnarskalle är en ovärderlig tillgång. I början kan man vara lite nervös och tänka “de har säkert inte tid med mina nybörjarfrågor” och det kan vara så att deras tid är begränsad men en god företagare och människa vill i regel hjälpa efter bästa förmåga. De vet precis vad du går igenom. Ett bra förstasteg är att vända dig till Almi och gå deras mentorprogram.

3. Lita inte blint på någon oavsett hur mycket erfarenhet de har Som nybörjare inom vad som helst är man benägen att lyssna på alla som vet lite mer om ämnet man försöker lära sig. Däremot ska du vara medveten om att det finns många hökar där ute som tror på din idé och ser en vinst för sig själv i det. Låt dig inte luras av fina ord som “i utbyte får du gratis marknadsföring” eller “det kan bli riktigt bra för dig med detta samarbete”. Vad jag lärt mig och vad min pappa alltid sa är dessa ord - och läs noga nu: “Om någonting låter för bra för att vara sant är det med högsta sannolikhet det” Slår aldrig fel. Om någon bara pratar om vad du skulle tjäna på det så är det något annat lurt. Ta reda på vad de själva får ut av det.

4. Följ din magkänsla Det är lätt hänt att låta hjärnan ta överhanden och försöka vara logisk och lyssna på andra men oavsett hur logiskt någonting låter, om hela din kropp säger “det här är inte rätt” hoppa av det tåget innan det spårar ur. Låt inte din nybörjarnervositet leda in dig på fel väg. Innerst inne vet du vad du vill, lyssna. Jag har pratat med många företagare som gjort stora misstag när de lyssnat på andra och inte sig själva och ignorerat sin intuition. En del har gjort kostsamma misstag, andra har tröttnat för att företaget utvecklats åt ett helt annat håll än de velat och en del har tappat orken. Orken genom alla de tråkiga delarna av företagande är kreativiteten. Det som gjorde att du faktiskt tog steget. Låter du någon eller dig själv kväva kreativiteten kommer du inte orka.

5. Målet i sikte varje dag Det är en lurig fälla att tappa bort sig i dagens “att göra-lista” varje dag. När allting blir för inzoomat och varje dag bara består av jobbiga uppgifter ser man inte längre varför man gör det och vad man jobbar mot. Det är viktigt att zooma ut, få helikoptervy och påminna sig själv om varför man gör det man gör. Påminna sig om varför man startade och vart elden och passionen kommer ifrån. Ha tydligt nerskrivna mål. Både långsiktiga och kortsiktiga och tydligt uppdelade i delmål så inte din vision verkar så ouppnåelig när du har en dålig dag. Allt går upp och ner och det är mer intensivt för en företagare. Du har skapat en egen entitet, något du bryr dig mycket om. Tillåt dig att uppslukas av det emellanlåt men det är precis lika viktigt att trycka på paus, titta tillbaka och se allt du skapat hittills. Genom att bara rusa framåt mot målet är det lätt att missa allt man redan skapat. Pausa.

En sak till: schemalägg egentid och meditation och behandla det som alla andra extremt viktiga möten. Det är dessa stunder som är en riktig laddning för kreativiteten och inspirationen. Framgång är att få leva det liv man vill. Lycka till & give ‘em hell.

Idag avslutar vi "gråta ut-metoden" en gång för alla

18 June 2024

Gråta-ut-metoden är precis som det låter, en metod att låta sin bebis gråta för att lära dem att somna själva. Många böcker har skrivits i ämnet och föräldrar har låtit sig luras och ännu värre, mödrar har klippt bandet till sin modersinstinkt för att "göra rätt", för att "lyssna på experterna". Vad de inte vet är att de kan ha rubbat sina barns utveckling och skapat ett liv av personlighetsstörningar.

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.