Mindset = Ett gäng övertygelser som lagt grunden till hur du tänker, känner och beter dig

5 mindsets för att ändra tankemönster och humör

Startpunkter tycker jag är ett bra ord här för det är punkten varifrån någonting börjar och om vi ser dessa mindsets på det sättet så har vi alltid något att gå tillbaka till när vi går lite vilse i tankarna.

 

Mindset = Ett gäng övertygelser som lagt grunden till hur du tänker, känner och beter dig.
Du kan se dessa mindsets som principer eller startpunkter. Startpunkter tycker jag är ett bra ord här för det är punkten varifrån någonting börjar och om vi ser dessa mindsets på det sättet så har vi alltid något att gå tillbaka till när vi går lite vilse i tankarna.

"Man kan ju inte alltid gå runt och kontrollera tankarna" har jag fått höra. Nej, det är inte riktigt så det ska vara men jag säger snarare att man inte alltid kan gå runt och bli kontrollerad av automatiska tankar och reaktioner. Det är ingenting som fungerar och det ger inte ett bra liv, snarare tvärtom. Självklart ansvarar vi för våra tankar och beteenden och vill vi inte ansvara för negativa tankar och dåliga beteenden gör vi bäst i att förändra dem, right?

1. Det finns inget misslyckande - bara feedback

Denna har jag nämnt innan. Detta är ett synsätt som är lika fantastiskt som det är självklart. Misslyckande är någonting som människan har hittat på. Vi har bestämt att: Handling X = Resultat Y. Alla andra resultat = Misslyckande. Efter ett misslyckande väljer många att ge upp. Kan man inte anpassa sin plan, sitt agerande eller mål är misslyckande således 100% garanterat.
Att tänka på saker som misslyckande leder till slut att man ser sig själv som misslyckad vilket leder till att man börjar bete sig därefter. Där får man en självuppfylld profetia där man "visste" att man skulle misslyckas för att "man alltid gör det" och så vips får man som man vill.

Sanningen är den att man misslyckas faktiskt bara när man ger upp, först då är det slut. Innan dess är det bara feedback på det man försöker göra. Du får olika resultat baserat på det du gör och om resultatet inte är vad du ville ha så letar du vidare. Det är inte slut förrän du slutar. Man kan verkligen prata om hur viktigt mindset är i detta fall. Många börjar inte ens på grund av rädslan att misslyckas. Om bebisar skulle ge upp direkt när de inte lyckades ställa sig upp och börja gå skulle mänskligheten varit utdöd för länge sedan.

Här kommer lite tough love:
Sluta gnälla över misslyckande och börja agera på den feedback du fått så du kan ändra metod inför nästa försök.

2. Kropp, tanke och känsla är kopplade och påverkar varandra

Tankar påverkar våra känslor som påverkar vårt kroppsspråk som påverkar våra känslor som påverkar våra tankar som...är du med?
Vad har du för kroppsspråk när du är nere och deppig? Är det samma kroppsspråk som när du känner dig glad, pigg och stolt över dig själv? 100% nej. Kroppsspråket vi har är ett resultat av vad som händer inom oss. Det går också andra hållet, man kan börja känna sig deppig och börja tänka negativt om man använder kroppen på det sättet.

Vi kommunicerar med hela vår kropp, kommunikationen påverkar både oss och de vi kommunicerar med. Att förstå kopplingen mellan det kroppsspråk jag använder och det jag tänker och känner är väldigt viktigt för att kunna kommunicera rätt. Framförallt är det viktigt för att kunna påverka mig själv, välja mindset och ta kontroll över mina känslor.
Betyder det att man hela tiden ska kontrollera känslor och inte få ha några negativa känslor? Inte alls. I sådana fall har du missat poängen. Det handlar om att bli medveten om hur din kropp påverkar det du känner och det du tänker och andra hållet. Att alltid kunna välja är en stor frihet, att vara medveten om vad du gör för att påverka dig själv. Alla våra känslor försöker säga oss någonting och att vara medveten om vad de grundar sig i och kunna bryta en känsla gör att man inte styrs som en marionettdocka.

Justera din kropp, du väljer hur du vill tänka och må.

3. Alla beteenden har en positiv avsikt

Jag vet att denna kan vara en "hard pill to swallow" men vi tar några exempel.
Exempel 1: Man kan fråga sig vad den positiva avsikten är med att någon väljer att röka. Istället för att döma, se avsikten bakom. Personen kan vilja röka för att umgås med sina vänner som röker, känna sig inkluderad eller för att underlätta ångest eller oro. Avsikten bakom beteendet är alltså positivt men metoden destruktiv.

Exempel 2: En person som talar illa om andra och skvallrar mycket. Det kan tyckas att det inte finns en positiv avsikt med det alls men det är någonting bakom beteendet. Personen försöker göra sig intressant och uppmärksammad inför vänner och bekanta. Metoden är fel, avsikten är positiv.
Så var inte så snabb på döma-knappen, reagera inte direkt. Kika in bakom fasaden och se vad som händer där.

4. Om det du gör inte fungerar, gör något annat

Visst låter det självklart? Men det är det inte. Om man inte är medveten och närvarande, utvärderar resultaten på ett bra sätt istället för att få panik över att misslyckas gör man gärna felet att göra samma sak om och om igen trots att det inte fungerar. Sedan hamnar man på en attityd som lyder "usch jag är dålig på det här för jag misslyckas hela tiden". Det blir en loop av att tycka synd om sig själv eller skylla på något eller någon annan.
Om det du gör inte fungerar gör man ju självklart något annat eller på något annat sätt, visst? För om du gör samma sak kommer du ju få samma resultat som du fick förut, visst visst?

Så istället för att bli frustrerad och ge upp, anta detta mindset!

5. Människor som är mest flexibla är de som vinner

Som du kan se ovan, om man inte är flexibel och anpassar sig är det lätt att ge upp och då är det 100% garanterat att man inte kommer någonstans. Människor som är mest flexibla är de som vinner. Att anpassa sitt beteende, kunskap, inställning, MINDSET och andra saker är att se till att att öka sina chanser att vinna i livet och vad du än väljer att åta dig.

"If you want to know what your true beliefs are, look at your actions"
- Dr Robert Anthony

Idag avslutar vi "gråta ut-metoden" en gång för alla

18 June 2024

Gråta-ut-metoden är precis som det låter, en metod att låta sin bebis gråta för att lära dem att somna själva. Många böcker har skrivits i ämnet och föräldrar har låtit sig luras och ännu värre, mödrar har klippt bandet till sin modersinstinkt för att "göra rätt", för att "lyssna på experterna". Vad de inte vet är att de kan ha rubbat sina barns utveckling och skapat ett liv av personlighetsstörningar.

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.