Jag har längtat efter att få göra den här listan. Jag skulle kunna nischa mig till att jobba med att enbart hjälpa människor förenkla sina liv med "vardags-lifehacks". Lifehack coach Aida. Så mycket tycker jag om att skapa effektiva genvägar till saker. Det är 2 saker jag vägrar ha bråk om i mitt hem: pengar och tvätt. Jag har lifehackat bort betalning av räkningar till hantering av strumpor. Här följer en del av mina hacks i en lista på 28 punkter. Någon perfektionist kommer störa sig på att det inte är 25 eller 30 punkter. Hör mitt ondskefulla skratt.
Jag hatar krångel. Jag vill ha ett enkelt liv. Även om jag inte är lat så gör krångliga processer att jag gärna prokrastinerar eller hoppar över vissa moment. Men de behöver bli gjorda även om de är krångliga eller tråkiga. De två brukar hänga ihop också. Att göra något krångligt okrånligt och att göra något tråkigt mindre tråkigt (jag ska inte lura i dig att det alltid går att göra tråkiga saker roliga men det går att göra dem mindre tråkiga) är life skills som jag är glad att ha skaffat mig. Jag har skapat mig några tricks genom livet för att slippa slösa tid, ha ett lite enklare och roligare liv samt gör mig mer effektiv. Tid är något jag vill lägga på saker som ger mig glädje.
Det är en lång lista och det handlar inte om att anamma allting eller få mer att tänka på. Ofta gör vi saker på automatik och vi gör dem som vi alltid gjort dem, utan att tänka på om det kan göras bättre, bekvämare, enklare. Jag har bara ändrat tillvägagångssätt på vissa områden i livet så att jag slipper tänka på dem.
Här är mina bästa lifehacks.
Det handlar bara om att ställa sig själv frågan "hur kan jag göra det här enklare?"
1. En halvliter vatten direkt på morgonen
Hur är detta ett lifehack? Detta är det bästa i hela listan! En fungerande hjärna och mage direkt från start är det bästa du kan ge dig själv och skapar mycket möjligheter och minimalt med problem resten av dagen. Jag dricker minst en halvliter direkt när jag vaknar. Det väcker hjärnan, återfuktar kroppen och startar systemet. Prova detta ett par dagar och se vad som händer. Trust me.
Efter att jag druckit en halvliter vatten gör jag mig iordning, sedan tar jag en kopp kaffe om jag känner för det, dricker ytterligare en halvliter efter det. Jag dricker även Jamu Juice på förmiddagen eller kvällen.
2. Så lite tid i trafiken som möjligt
Jag älskar att köra men inte i tät trafik.
- Jag undviker att köra de trögaste tiderna på dygnet när det är möjligt
- Samlar ihop ärenden och gör dem i ett svep
- Jobbar hemma när det fungerar
Sitta i köer ägnar jag mig inte åt om jag kan undvika det. Jag utför sällan ärenden om det bara är något enstaka, det är helt enkelt inte värt tiden.
3. Få koll på prioriteringar
Vilka är dina prioriteringar? Ingen to-do-lista i världen kommer hjälpa dig om du inte känner till hur dina prioriteringar ser ut. Då kommer du alltid "släcka bränder", lösa små akutsituationer och göra de enkla sakerna istället för att jobba på det som är viktigt för dig. Få koll på dina prioriteringar. Och medan du håller på, få koll på vilka dina värderingar är också.
4. Inga TV-kanaler
Vår TV används för TV-spel, YouTube och Netflix. Vi har inga TV-kanaler och vi kollar inte planlöst på TV på kvällarna. Vi väljer aktivt det vi vill se när vi vill se det. Det gör att vi inte fastnar på skräp som man lätt gör när man slår på TVn. Vi har inte kollat på TV på åratal och det sparar oss mycket tid, vi slipper hjärntvättsprogram, reklamer och helt enkelt skräp.
5. Alla har sina ansvarsområden hemma
Varje familjemedlem hos oss har ansvar för vissa uppgifter och vissa prylar. Barnen har enkla rutiner för att städa sina rum, duka, plocka undan sina saker efter maten och hålla rent när de använder kök, badrum och andra saker i gemensamma utrymmen. Enkla rutiner och ansvariga personer för utrymmen och prylar gör att det skapas en ansvarskänsla och minskar risker för bråk och irritation. Alla vet vad som förväntas av dem och alla vet vem de ska gå till om det rör någonting man behöver fixa. Barnen lär sig ansvar, hygien, hur man sköter sig själv och sitt hem, Bennie och jag behöver inte tjata eller komma hem till kaos. Fridfullt och bra. Allt detta gör att vi slipper säga till om saker, vi lär dem hur man gör och vi gör likadant. För oss fungerar detta fantastiskt.
6. Allt har en egen plats i hemmet
Allvarligt talat, saker som är "hemlösa" och alltid ligger och dräller på ett köksbord, en skänk, hylla och flyttas runt hela tiden men aldrig slängs, varför blir det så? Det är det största irritationsmomentet ever. Alla saker i vårt hem har fått en dedikerad plats och en ansvarig ägare. Det fungerar alldeles utmärkt. Om ingen är ansvarig finns det ingen som bryr sig om den saken tillräckligt och då ska den upphöra att existera. Alla prylar måste ha en dedikerad förvaringsplats. När saker börjar flyttas omkring eller staplas på något öppet ställe börjar kaoset och stöket sakta växa. Stök skapar stress och rubbar sinnesfriden, skapar bråk i hemmet och det är helt onödigt. Strukturera hemmet så att allt har en egen plats så att det går supersnabbt att plocka undan så man har det fint hemma. Superskönt för hjärnan.
7. Enkel träning
Träning är någonting som inte får krångla. Det måste bli av och det måste vara enkelt. Den bästa träningen är den som blir av sägs det.
Jag tycker att den bästa träningen är den som man njuter av. Många människor letar inte efter det som är roligt utan antar gym som ett självklart val utan att ha testat en massa andra saker. För mig var gym tråkigt. Jag hade perioder då jag fick det att fungera men det slutade alltid på samma sätt: Ja..slutade.
Min träning ska vara enkel. Jag har inga krångliga program som ska följas, inget fast schema som tråkar ut mig och jag tar med träningen i min kvällsplanering för dagen efter. Det här fungerar inte för alla, jag vet att vissa måste ha fasta scheman. Min träning är någonting jag absolut älskar så därför behöver jag bara ta mig till studion och inspirationen är igång. För mig är rolig träning enkel träning. Hitta din metod!
8. Automatiska betalningar
Jag hatade att sitta och betala räkningar. Så nu gör jag inte det längre. Att lägga tid på att automatisera det här flödet har gett mig så mycket tid och lugn i själen.
Jag har ett konto där pengar kommer in och ett konto dit pengar går ut.
En gång i månaden går det ut en summa till räkningskontot - där pengar går ut. Den summan är baserad på alla fasta kostnader jag har per månad, hus/försäkringar/sparande etc. Sedan är alla enskilda grejer inställt på autobetalning. Från den summan går det alltså ut automatiskt pengar till sparande, CSN, försäkringar och så vidare. Jag får ingen papperspost, jag slipper sitta och krångla med detta varje gång det kommer en räkning, jag kan resa iväg utan att missa räkningar och jag har stenkoll på vad som kostar vad. Enkelt.
9. Kort kvällsplanering
Varje kväll lägger jag några minuter på att se hur morgondagen ser ut. Jag vill inte ha otrevliga överraskningar och vill veta vad den kommande dagen kommer erbjuda mig, samt planera in saker jag tycker om: träning, egentid, familjeäventyr, dans etc.
Varje söndag gör jag samma sak för veckan som kommer för att få en överblick över hurdagen veckan kommer att se ut och vad jag vill planera in för att ha en riktigt rolig och produktiv vecka.
10. Lära dygnet runt
Jag älskar att lära mig saker och jag älskar att det är så enkelt. Vi är omringade av kunskap och värdefull information. Stunder då jag inte kan jobba, läsa, skapa eller skriva använder jag till att lyssna på böcker, föreläsningar eller onlinekurser. Om jag sitter i bilen, hos nagelteknologen, handlar eller annat passar jag på att lära mig någonting. Internet är en helt fantastisk uppfinning om man använder det rätt. Det finns oändligt med kunskap inom vilket område som helst.
- Youtube - Allt finns här. Bara att söka och lyssna. Du behöver inte ens se videon oftast
- TEDTalk - Fantastiska föreläsningar inom alla ämnen
- Udemy - Här köper jag ofta kurser
- Skillshare - Här med
- Blinkist - Älskar denna app. Den sammanfattar böcker med kärnpunkterna från varje bok
11. Enkel garderob
Jag har en enkel garderob med till största del svarta, vita, grå och röda kläder som hänger färgsorterat och vikt enligt Marie Kondos metod. Det betyder att jag inte behöver lägga tid på att krångla med vad jag ska ha på mig, nästan alla plagg fungerar med alla andra plagg och det är lätt att hitta allting. Bara genom att byta en överdel och ta på mig ett par högklackade skor kan jag ha nästan samma outfit på fest som jag haft på kontoret. Enkelt.
12. Fasta
Det finns massor med varianter på fasta, min är en dröm: jag äter en gång om dagen. Jag behöver aldrig tänka på vad jag ska äta till lunch eller riskera att äta onyttiga saker på stan för att jag inte lagat mat hemma. Att inte laga mat så ofta utan bara när jag har lust är drömmen. Jag älskar att laga mat men inte när det är stress och måsten kring det. Middagen är min måltid. Slut. Metoden heter OMAD = One Meal A Day. Alla klarar inte av det, självklart men fundera på hur du kan anpassa en sorts fasta för dig själv. För dig som har barn funkar det också bra. De äter frukost, de äter i skolan, sedan tar de mellanmål hemma själva och tillsammans kan man äta middag. Fasta är bra för kroppen och det finns många olika metoder.
13. Enkel tvättrutin
Vi tvättar mer eller mindre varje dag. Med en bebis som använder tygblöjor behövs det. Ändå har vi inte högar med tvätt i tvättstugan. Här är mina bästa tvätthacks:
- Vi har en trådback i tvättstugan som bara jag och Bennie använder. I en låda läggs vittvätt, i den andra kulör.
- Två andra lådor är dedikerade till ren tvätt.
- I badrummet finns en tvättkorg till bebisens tvätt som vi använder när vi byter på henne.
- Mina två bonusar har varsin tvättkorg på sina rum som de varje söndag ger till mig.
- De byter sina lakan varje söndag, samlar ihop sin handduk och tvätt.
- Jag tvättar deras saker söndag-måndag och på tisdag får de tillbaka allting.
- Barnen viker sin tvätt själv. Vi har lärt dem hur man viker enligt Marie Kondo.
- De två trådbackarna för rena kläder används som tillfällig förvaring för mina och Bennies kläder samt handdukar och annat för att förvara i.
De är medvetet små så att allt måste vikas in snabbt.
Det är en enkel rutin och alla vet vad som ska göras och när. Det ligger inte tvätt och dräller på konstiga ställen. Alla vet var deras saker är och det bildas inga högar som skapar stress och bråk. Skönt!
14. Svarta och vita strumpor
Ja, enkelt beskrivet: Jag slösar inte min tid på att skapa mig mer arbete i tvättstugan än jag behöver. Vill jag ha mer tid åt mina intressen eller sortera strumpor? Därför har vi svarta och vita strumpor hemma. Det går snabbt och är enkelt. Precis det som är meningen med den här listan.
15. 5-sekundersregeln
Den här är en superhjälte av lifehacks. Speciellt för de saker man inte har lust att göra men måste. När jag sitter i soffan på kvällen efter en lång dag och kommer på att det är någon liten grej jag måste göra men skjuter på för att jag inte orkar resa på mig anammar jag "lat-dödaren": 5-sekundersregeln. Det finns en hel bok om det här (ljudbok)
Det går i princip ut på att räkna ner från 5 och inom dessa 5 sekunder kör du igång. Att inte ge sig själv längre tid är viktigt för då börjar hjärnan övertala dig att låta bli. Detta är en fantastisk metod som gör att man skapar lite positiv stress, blir mer produktiv och övervinner rädslor genom att inte älta eller övertänka saker. Det funkar skitbra för mig, särskilt på saker jag tycker är små och tråkiga men viktiga.
16. Agera direkt
Vänta inte på motivation eller på rätt tillfälle. There is no such thing. Handling kommer först, motivation sen. Om du vill se en video om detta, se nedan. Att agera direkt gör att ingenting okontrollerbart byggs upp oavsett om det gäller konflikter, städning, arbetsuppgifter eller vad som helst. Agera direkt, spara inte på saker, du har gott om andra saker att tänka på senare ändå. När du agerar direkt sparar du mycket tid. Ett bra exempel på detta är städning. Se Lifehack #17.
17. Clean as you go
Jag brukar berätta för mina bonussöner om detta fenomen och det är enkelt, de fattar, det är något de kan relatera till. När du ätit eller druckit något, plocka bort efter dig direkt. Om man lämnar kvar det till lite senare kommer någonting annat som behöver din uppmärksamhet istället och det där skräpet ligger kvar. Sedan behöver man äta eller göra någonting annat igen. Det skapas mer skräp, högen blir större, bananskalet blir kladdigt och skapar en fläck. Något annat läggs i fläcken och blir kladdigt vilket gör att mer saker behöver städas. Istället för de 3 sekunderna det hade tagit att slänga bananskalet från början blir det nu flera minuter att städa upp. Minuterna blir fler, svårighetsgraden högre, motståndet blir definitivt större.
"Clean as you go" är ett av mina bästa tips för att spara tid. Jag har gjort en rutin av att kolla av tvättmaskin och torktumlare varje gång jag går och kissar. Behöver något tas ut? sättas in? startas? Vi har aldrig stora högar av tvätt hemma. Tack vare detta lifehack har vi kunnat ha tygblöjor till vår bebis utan att det stör vår vardag på något sätt alls.
18. Brain dump
Allt du tänker på så som "borde, måste, vill, tänker" tar plats och processorkraft i hjärnan, även när du inte aktivt tänker på det. Det gör att hjärnan känns rörig och det skapar i sin tur massa stress. Man blir trött i skallen och vet inte ens varför. Det är för att det ligger en massa olösta saker och idéer där. Tänk dig en webbläsare med supermånga tabbar öppna. Det gör datorn slö och dig förvirrad. Typ så.
Brain Dump är en fantastisk uppfinning. Det är precis som det låter: Dumpa allt som finns i hjärnan. ALLA tankar, idéer, måsten och annat, hur konstigt det än låter att skriva ner vissa av de tankarna och sakerna, bara gör det.
Ta ett papper och en penna och bara skriv allt som dyker upp i huvudet.
Exempel:
- Handla på vägen hem
- Jag litar inte på den där snubben som var med på mötet idag
- De här byxorna är slitna i låren. Måste köpa nya
- Jag måste prata med min son om det som hände på skolan
- Träningen gick bra idag
- Jag har dåligt samvete för det där jag sa till min syster
Du ser snabbt svart på vitt vad som tar upp kraft i din hjärna just nu. Sedan går du vidare till att plocka ut den information du behöver agera på och stoppa det i 3 olika listor:
- Måste: Handla mat och nya byxor på vägen hem
- Vill: Prata med min syster och min son
- Kanske: Berätta för chefen om min magkänsla kring den nya snubben
Nu är det inte längre en röra med halvt medvetna, halvt omedvetna tankar. Nu är det istället en simpel lista med konkreta punkter.
19. Enkel To-Do-Lista
Min to-do-lista gjorde mitt liv mycket krångligare och mer stressigt förr i tiden. Den fungerade bara som en påminnelse om hur mycket jag hade att göra och saker jag ville göra som jag aldrig fick tillfälle till.
Nu har den blivit väldigt enkel, uppdelad i 2 sektioner:
1. Behöver göra
2. Vill göra
Jag använder mig av appen Things där saker enkelt kan fördelas i när det ska göras och placeras i projekt.
20. Gör färdigt
Eller med andra ord: lämna ingenting ofärdigt. Börja inte på nya saker eller byt uppgift så länge du har öppna, ofärdiga saker att göra. Är det ett eller flera stora projekt du håller på med och behöver byta mellan dem, dela upp allt i små, korta uppgifters så att du enkelt vet när något är färdigt. Lämna aldrig saker "hängandes" över dig. Dessa saker stressar genom att alltid finns där energimässigt trots att du inte aktivt tänker på dem just nu. Bli färdig innan du börjar på något annat. Detta gäller även småsaker. Hemma tränar vi barnen på att lära sig samma sak, t.ex bli färdig med att bädda sängen innan man börjar plocka med något annat osv.
21. Stå aldrig stilla
I arbetslivet kan man tänka på samma sätt. Att vara sin egen ledare är väldigt bra för självkänsla och karriär. Var inte beroende av att en chef eller teamleader hela tiden ska berätta för dig var du ska göra. Om du väntar på svar från någon eller väntar på en uppdatering eller liknande finns det alltid sätt att göra saker under tiden som du väntar. Låt inte "jag väntar på..." bli en fras du använder. Jag frågar mig själv "vad kan jag åstadkomma under tiden?". Om man gör detta rätt skapar man ingen stress. Det kan vara att man under tiden tar en paus, då har man medvetet och aktivt tagit en paus. Det viktiga är att man inte vandrar runt planlöst utan att ha tagit ett beslut eller vet vad man håller på med.
22. Håll dig borta från "kanske"
Ge tydliga och klara besked. "Kanske" köper dig tid men du har något ofärdigt hängandes över dig hela tiden. "Kanske" säger man ofta om när man inte vågar säga "nej". Lär dig säga "nej" när du vet att du vill säga nej. Undvik att säga "kanske" när det är något du redan vet att du inte vill, har lust med, kan eller tycker. Om det är så att du behöver mer information kan du säga som det är: "ge mig eftermiddagen till att ta reda på x". Då har du satt en tydlig tidslinje för dig och den som får beskedet vilket leder till att du slipper ha någonting hängandes över dig och den andra slipper känna att denne tjatar genom att påminna dig.
23. Var närvarande
Vad du än gör, var där och då. Om du inte kommer till skott med att skriva den där rapporten du tänkt skriva, skit i det då. Istället för att klicka runt, scrolla på sociala medier och fastna vid kaffemaskinen, ta ett aktivt beslut att ta en paus, att göra något helt annat. Ett aktivt beslut gör att det inte är någonting som jagar dig medan det dåliga samvetet växter och du anklagar dig själv för att vara lat och dålig. Det gör bara chansen ännu mindre att du faktiskt börjar på den där saken du behöver göra. Ta ett medvetet beslut att göra någonting annat en stund. Vad du än gör, gör det medvetet och närvarande. Lägg märke till vad du gör, hur du gör det, hur det känns, vad du hör, vad du upplever.
24. Shoppinglistor
En grej som sparat mig mycket tid är att ha bas-shoppinglistor. Jag vet vilka varor eller produkter jag behöver köpa regelbundet men när jag ska handla (vilket jag verkligen ogillar, så jag sköter det väldigt snabbt) står jag där och funderar på vad vi behöver hemma i alla fall. Detta har jag löst med listor.
- Lista för basvaror som alltid behöver finnas hemma
- En annan lista med förslag på maträtter som är nyttiga och går snabbt till de dagar fantasin eller tiden sviker mig och risken finns att man köper något onyttigt istället.
- Jag har en lista för saker som fylls på sporadiskt när jag kommer på det, t.ex "Avokado till den där chokladpuddingen jag vill göra någon dag snart" eller "Mascaran tar slut strax. Köp ny".
- Slutligen en lista på klädesplagg/övrigt jag sett någonstans och vill köpa när tillfälle ges.
Jag tycker verkligen inte om att vandra runt och spontanshoppa. För de som gör det är det klockrent att fylla på kläder eller annat som behövs hemma men för mig som ser det som ett enda stort slöseri på tid är det skitbra att ha listor för att alltid veta vad som behövs. Springer jag på någonting annat jag inte tänkt på och jag tycker om och behöver är det bara en bonus.
Basvaror-listan är bäst, jag behöver aldrig tänka på hur det ser ut hemma bara för att sedan komma hem och upptäcka att något viktigt är slut. Forma listan så att den passar dig.
Och du...handla inte när du är hungrig.
25. Ställ frågor
Jag har tränat min inre röst att agera som en kreativ frågeställare. Istället för att kommentera saker medan jag gör dem, som t.ex "det där gick ju skitdåligt" eller "usch nu blev det sådär igen" får jag nu mycket mer kreativa tankar och snabbare lösningar på saker genom att ställa frågor. "Hur kan det här göras bättre/enklare/roligare?"
"Vet jag att detta är en absolut sanning eller finns det en till version?"
"Vilka andra förklaringar kan detta ha?"
osv.
Att ställa frågor öppnar upp för fler möjligheter och nya tankesätt än att kommentera saker, både i sitt eget huvud och i livet i allmänhet. Man blir en bättre människa, får mer kreativa tankar och kan ofta undvika onödiga kommentarer och missförstånd. Ställ frågor istället för att kasta ut "svar". Jag skriver "svar" för att ofta har vi inte svaren, ofta är svaren flera än vi ser just då. När vi svarar har vi bestämt oss för att det är det som gäller och hjärnan slutar söka kreativa lösningar.
26. Undvik möten
Okej, jag skrev den här på ett överdrivet sätt för att få dig att reagera. Självklart går det inte att undvika möten MEN många möten går att undvika. Börja kräva 3 saker från varje möte
1. Tydlig agenda
2. Tydlig tidsavgränsning
3. Tydligt mål som ska vara uppnått i slutet på mötet
Det är få saker jag hatar som jag hatar meningslösa möten. Det är väldigt få saker jag hatar överhuvudtaget men detta är verkligen en topp 3 av saker som får mig att vilja krypa ur skinnet och fly ut i rymden. Jag har fruktansvärt svårt att koncentrera mig på saker jag finner tråkiga och jag var den där ungen i skolan som zoonade ut så fort det gått 10 minuter och ingenting intressant fångat min uppmärksamhet. Det har inte försvunnit, jag har bara blivit bättre på att dölja min uttråkning.
Din tid är dyrbar, låt dig inte haffas i meningslösa möten. Om du måste vara där, ställ frågor som driver mötet framåt, som håller allas blick mot målet med mötet och avbryt meningslösa avbrott med att ställa frågor eller sammanfatta det ni kommit fram till hittills. Många möten kan vara ett kort telefonsamtal istället. Lös saker snabbt och gör det med rätt personer så kan man undvika många möten där man blir inblandad i onödan.
27. Tala tystare
För att få folk att lyssna, sänk rösten och luta dig lite lätt framåt. Det var allt. Bara prova.
28. Ha alltid något att se fram emot
Det som gör att jag älskar att gå upp på morgonen och starta en ny dag är att jag alltid har någonting att se fram emot. Jag får ofta kommentaren "jag har ju inte råd att resa/köpa/göra X hela tiden". Det här berättar för mig att det enda man kan se fram emot är någonting stort, krångligt och dyrt. Det berättar också att man missar många saker mitt framför sig som tillför glädje och att man glömmer bort vardagslyxen.
Mitt bästa tips i detta fall: träna på tacksamhet! Det finns många sätt men jag ska inte gå in på det djupare idag. Bara var tacksam, okej?
Detta är ett av mina absoluta favorithacks. Jag har alltid någonting att se fram emot. Det kan vara något så litet som en kopp kaffe men tricket är att skapa hel mysig sfär kring det. Till exempel: Jag ser fram emot att komma hem efter en lång arbetsdag och efter att jag gjort några "måsten" sätta mig med den där bra boken jag läser för tillfället, en kopp kaffe på min favoritplats och bara vara. Eller "Idag efter träningen ska jag istället för att ta en snabb dusch sätta mig i badet med min iPad och kolla på ett avsnitt av X". Eller favoriten i min familj: en valfri vardag överraska alla med att behandla den dagen som en fredag. En favoritmiddag, en snacksbrick av valfri sort, en film och alla får vara uppe liiite längre. Hur man gör en vanlig dag till en hel upplevelse med bara känslan.
Det handlar om att njuta av det som finns här och nu, det lilla, vanliga och fantastiska som vi har privilegiet att avnjuta.
Resor, konserter och andra större äventyr har vi också alltid inplanerade, vi älskar att resa och uppleva men livet ska inte handla om att vänta på att komma dit. Livet är det som händer varje dag. Lev inte som om du "sitter av" tid medan du väntar på semestern, resan eller den där stora händelsen du längtar efter. Längta efter varje dag.
Vilken av dessa inspirerade dig mest? Har du fler tips?