Hur påverkar du alla omkring dig?

11 steg till personlig framgång genom ansvar

Att ta ansvar är svårt och många utövar en hel del mental gymnastik för att undvika det. Man ska stå till svars för saker man sagt eller gjort. Man ställs inför förväntningar av andra människor och beroende på hur det går får man olika reaktioner. 

 

"Att ställas till svars"

Ansvar = "skyldighet", "plikt,", "att ställas till svars", "ansvarighet", "straff".
Flera av de här orden låter som att ansvar är något hemskt. Hur ser du på ordet "ansvar"?
Jag ser på ansvar som mognad. Man agerar självständigt och tar beslut med eller utan tillstånd. Att man på ett auktoritärt sätt löser problem och ser det som sin plikt att skapa harmoni i någonting där det för tillfället saknas. En person som tar ansvar ses ofta som en ledare och har lätt att få människor att lita på denne.

Att ta ansvar är svårt och många utövar en hel del mental gymnastik för att undvika det. Man ska stå till svars för saker man sagt eller gjort. Man ställs inför förväntningar av andra människor och beroende på hur det går får man olika reaktioner. Man behöver prestera och misslyckas man får man stå för det.

Ansvar är viktigt att lära sig tidigt. Barn behöver lära sig ansvar i form av att göra sina läxor och ta med sina böcker och papper mellan lärare och föräldrar. De behöver ta ansvar för att packa rätt kläder för rätt aktiviteter, komma i tid till skola och aktiviteter och förhoppningsvis ansvara för fler saker hemma. För att kunna fungera med andra människor och framförallt ha ett eget fungerande liv behöver barn lära sig ansvar tidigt och vuxna behöver ta ansvar för saker i sitt arbetsliv och privatliv.

Men såhär ser det inte ut. I en perfekt värld tar alla ansvar för sin sfär och sitt liv. Vi lever inte i en perfekt värld. Många människor är olyckliga och kommer ingenstans i livet. Det har väldigt mycket att göra med ansvar, eller snarare bristen på det.
Det jobbigaste är inte att ta ansvar, det är att inte göra det, för konsekvenserna blir värre i längden.

Ansvar = växande, respekt, självkänsla

Såhär vill jag att synonymerna för "ansvar" ska se ut. Visst ger dessa ord mycket bättre energi än "straff"? För det är detta som ansvar medför. Att ta ansvar för sitt liv och saker omkring sig gör att man får större tillit till sig själv, växer i självkänsla samt inger respekt. Man visar sig själv och andra att man är en människa att räkna med, som löser problem och får saker gjorda. Det betyder inte att du ska ta ansvar för andras problem eller uppgifter utan saker som rör ditt liv.
Vad som rör oss själva kan man ha olika åsikter om. På en arbetsplats är det mer regel än undantag att ingen tar ansvar för diskmaskin eller att torka de gemensamma borden efter sig. Vems ansvar är det? Om någon bjuder på fika, ska denne ta ansvar att städa upp efter alla andra också eller är det de andras ansvar att visa tacksamhet genom att städa undan efter? Ansvar som man tar själv är en helt annan sak än ansvar som delegeras. Det är enklare att ta ansvar när någon berättar för dig vad du ska göra men att själv räkna ut var det behövs ta ansvar och göra det är av en annan kaliber.

Hur tar man ansvar och hur påverkar det oss att ta eller inte ta ansvar? Här kommer 11 steg till att bli en ansvarstagande, lyckligare människa.

1. Att låta sig påverkas av andra

Hur vi låter oss påverkas av andra människor har att göra med att ta ansvar för våra egna tankar, känslor och handlingar. Vad andra säger om mig är inte mitt ansvar och ingenting jag kan påverka. Däremot är andras syn på oss en reflektion av hurdana de själva är.

Är man negativt lagd ser man saker och människor ur ett negativt perspektiv. En något olycklig människa som är missnöjd med sitt liv eller tillvaro kommer att se andra människor på ett negativt sätt för att skaffa sig själv lite välmående för stunden och själv slippa befinna sig "på botten".

En lycklig människa som trivs i sitt liv kommer utgå från att andra också gör det och på så sätt se andra människor ur ett bättre perspektiv och se deras framgångar och egenskaper på ett positivt sätt. 
Hur vi ser på saker säger därför allt om oss själva och ingenting om objektet vi tittar på. Ur vilket ljus vi väljer att döma händelser och människor berättar hur vi mår och är inuti. Det har till och med gjorts studier om detta.
Läs mer om det på ScienceDaily

2. Högre självkänsla

Självklart har det att göra med låg självkänsla. Om du läst flera andra av mina texter märker du att denna dyker upp titt som tätt. De problem vi har och hur vi hanterar dem har ofta att göra med självkänslan. Med stark självkänsla kan vi lättare hantera problemen, vi kan lättare ta ansvar, vi är inte lika rädda att misslyckas, vi kan ta konflikter och dömande från andra människor och samtidigt veta att vi är bra precis som vi är, att vårt värde inte har någonting att göra med vad vi presterar.

3. Lägga skulden på andra?

Klassiker! Någon som är rädd för ansvar kommer inte vilja ta det till att börja med och lyckas man ändå hamna med ett ansvar kan du räkna med att denne kommer försöka lägga ansvaret på någon annan ifall det går dåligt. Att lägga skulden på andra kommer aldrig att göra dig till en respektabel människa. Du kommer finna att du växer som människa och självvärde när du tar ansvar. Det kommer till och med finnas situationer där du själv behöver ta skulden för någonting som inte är ditt fel för att du tar ansvaret och löser problemet. Det spelar ingen roll om andra känner till din uppoffring eller inte, du gör. Ta ansvaret om det är ditt. Ta ansvaret om den personen som hade ansvaret är ditt ansvar. Ta lärdom av det, justera och gå vidare.

4. Sluta med trötta, gamla ursäkter

Hur pratar du om dina gamla mål eller saker du inte lyckats med? När någon frågar dig hur det gick med den där kursen eller träningen eller vad det nu är du tog dig an, följs det alltid av "jaa alltså, jag skadade knät...för 9 år sen..eh, sen har jag bla bla" eller "jaa, instruktören var ju inte så bra så bla bla bla". Hur låter det när du ska ta ansvar för saker som inte lyckades? Tar du ansvaret eller berättar du trötta historier om varför det gick si och så?

5. Skaffa en bra morgonrutin

Din dag är en miniversion av ditt liv. Läs det där igen.

Robin Sharma sa det väldigt bra. "Small choices lead to giant consequences over time. There’s no such thing as an unimportant day”.
Du behöver inte ha en strikt plan för hela din dag men du behöver veta var timmarna går och hur du använder dem. Medvetenhet och närvaro är nyckelorden här. Om du tycker att dessa ord låter flummiga kan du använda andra ord istället, bara du ser till att du ser var dina timmar går och hur du använder dem så att det inte försvinner timmar ut i tomma intet så att du sen känner ett behov av att säga "jag har inte tid". Tid har du, ta ansvaret.

6. Lära känna sina känslor

Alla vet inte detta eller beter sig som det men vi ansvarar för våra egna känslor. Många människor vill hålla andra ansvariga för att de blivit sårade, kränkta eller något annat men ingen annan ansvarar för dina känslor utom du själv. Vad andra gör är deras problem men hur du reagerar på det är enbart ditt eget. Tough love. Hur du ska känna är ditt ansvar. Det är en väldigt stor frihet och också ett ansvar. Precis som många andra saker vi ansvarar för är det inte enkelt men det är så livet fungerar.

7. Skapa lycka, leta inte efter den

De flesta vet redan att lycka kan endast hittas inom en själv. Ändå är det alldeles för många som letar efter en partner som ska göra dem lycklig, mer pengar, större hus osv. "Jag kommer vara lycklig när.." är ett sätt att aldrig bli lycklig och ständigt jaga nya saker som förväntas leverera lyckan. Bara du kan göra dig själv lycklig och du behöver göra det först innan du kan njuta och vara tacksam av de andra saker som kommer in i ditt liv. Kan man inte vara tacksam för det man redan har finns det ingenting som säger att man kommer börja vara tacksam senare. Så likadant som vi ansvarar för våra känslor ansvarar vi för vår egen lycka. Det är inte vår partners jobb att göra oss lyckliga, inte våra barns, det är inte våra föräldrars fel att vi inte är lyckliga eller chefens. Ta ansvar för din egen lycka.

8. Säg vad du menar och mena vad du säger

Att ta ansvar för sina ord är ytterst viktigt för att kunna leva ett bra liv och växa. Säg vad du menar, mena vad du säger och håll alltid det du lovar. Säg inte att du ska göra saker som du inte genomför, det får andra att se dig som opålitlig och framförallt kommer du se dig själv som opålitlig och ser du dig själv så är det svårt att respektera sig själv.

9. Det där klagandet, lägg av med det

Det här sägs med kärlek men ett uppvaknande: Ingen är intresserad av dina ledsamma berättelser. Du har varit med om tuffa saker, det har alla i olika grad. Det handlar inte om att jämföra, det handlar om att acceptera, släppa taget och ta ansvar för sin framtid. Man kan inte skapa en framtid genom att leva i det förflutna. Även här, ta ansvar för dina tankar och handlingar, vad du fokuserar på och hur du kommer nå till det jag du vill vara.

10. Skrid till handling

Vem som helst kan babbla men inte alla går till handling. Vi känner alla någon som ständigt berättar om storartade planer och hur de åstadkommit det ena och det andra men det stannar där, vid ord. Var inte den som babblar, var den som handlar. Du behöver inte berätta hur bra du är på saker eller vad du ska göra - visa det!

11. Se dina mönster

Att genomföra ett projekt en gång och sedan använda det för att höja sig själv är inte att ta ansvar. Lita inte på vad någon säger, eller ens vad de gör - kolla på deras mönster. En människas mönster kommer alltid berätta vad de kommer att göra i framtiden. Någons mönster berättar hur de kommer att handla framöver. Se över dina egna mönster. Börjar du alltid träna intensivt i ett par månader för att sedan ge upp? Vad händer sen? Vad händer efter det? Se sina mönster, ta ansvar för att förändra det som inte fungerar.

För att läsa om förändring och hur du jobbar med att förändra. Läs här och här

Börjar du förstå en liten bit av ansvarets påverkan? Här har jag bara skrivit om ansvar för sitt eget beteende. Som ledare, chef, förälder och andra roller där du ansvarar för andra kommer det en hel del mer ansvar. Kom ihåg att om du vill vara en ledare är det ingen som ska tilldela dig ansvar, du tar ansvar själv. En ledare leder sig själv och andra genom att ta ansvar för saker som han eller hon inte "behöver" men gör det ändå för att skapa resultat.
Börja med självledarskap, ta ansvar för dig själv och allt som du påverkar.

Den ideologiska infiltrationen |DEL 2 av serien om Queer Theory|

31 August 2024

I denna del av artikelserien granskar vi hur queerteori, som en gång var en akademisk disciplin med ett smalt fokus på kön och sexualitet, nu har integrerats i det svenska utbildningssystemet. Jag visar hur dessa ideologiska perspektiv påverkar våra skolor och det innehåll som undervisas till våra barn. Medan teorin syftar till att främja jämlikhet och inkludering, så väcker dess införande frågor om indoktrinering, förvirring bland elever och en potentiell konflikt med traditionella värderingar och religiös frihet.

Queerteorins becksvarta grundpelare

28 August 2024

I denna första del av min artikelserie avslöjar jag den sanna naturen bakom Queer Theory och hur denna ideologi har influerat och förvrängt utbildningssystemet och samhällsdebatten. Genom att granska nyckelpersonerna bakom teorin – Michel Foucault, Gayle Rubin, Pat Califia, Judith Butler och Hakim Bey – avslöjar jag deras kopplingar till kontroversiella och farliga idéer som pedofili och incest.

Ditt inflytande som förälder i den nya läroplanen

22 August 2024

Under det senaste året har jag fått många mail från föräldrar som önskar hjälp gällande den nya läroplanen där sexualundervisning har fått stor fokus och flyttat in i alla ämnen. Många föräldrar rapporterar om extrem sexualundervisning i unga åldrar samt lektioner som handlar om porr, queer theory och könsförvirrande samtal med barn.