Är nytt år ny början eller bara en tidsstämpel?

10 frågor för reflektion & avslut av året

Om vi inte avslutar det förra kapitlet, knyter ihop alla lösa trådar, då kan vi inte riktigt påbörja något nytt. Jag tänker mig lite att det är som att läsa en bok på samma sätt. Jag läser ett kapitel men hoppar över de sista sidorna, sen börjar jag på ett nytt kapitel men kan inte riktigt förstå det nya kapitlet för att jag missat väsentlig information från slutet på förra kapitlet.

 

Nytt år ska betyda ny början men gör det verkligen det? Vad är en ny början Om vi inte avslutar det förra kapitlet, knyter ihop alla lösa trådar, då kan vi inte riktigt påbörja något nytt. Jag tänker mig lite att det är som att läsa en bok på samma sätt. Jag läser ett kapitel men hoppar över de sista sidorna, sen börjar jag på ett nytt kapitel men kan inte riktigt förstå det nya kapitlet för att jag missat väsentlig information från slutet på förra kapitlet.

Kanske kan jag reda ut det senare när jag är halvvägs igenom det nya kapitlet för då börjar jag förstå sammanhanget men då har jag både slösat tid och fokus. Eller lite som att flytta, utan att ha flyttstädat eller adressändrat. Utan ett riktigt avslut kan du inte gå helhjärtat in i en ny fas, ett nytt år blir ingenting mer än en ny tidsstämpel. Så nu när vi förstått värdet i reflektion och att knyta ihop lösa trådar, hur går vi vidare? Här är min metod. Det här är inte någonting för slarviga listor på ett löspapper som hamnar i en låda. Det här är dagboksmaterial. Det är nu jag tar på mig pannlampan och gräver i året som gått. Kollar ärligt och rått på allting genom att skriva en reflektion.

1. Beskriv året som gått med högst ett ord per månad.
2. Vad var mitt allmänna sinnestillstånd under året? Högst 3 ord
3. Vilka var mina gladaste minnen?
4. Vilka var mina framsteg eller framgångar? Stora som små.
5. Vilka små saker gav mig glädje i vardagen?
6. Vilka nya saker har jag lärt mig?
7. Vilka personliga egenskaper eller nya vanor har jag skapat eller stärkt?
8. Vilka nya saker har jag lärt mig om mig själv?
9. Vilka tillfällen har jag lämnat min comfort zone och varit modig?
10. Vilka negativa saker har hänt under året och hur har jag hanterat dem?
11. Vilka saker är jag mest tacksam för?
12. Vilka personer har varit betydelsefulla för mig under året?
13. Vad vill jag ta med mig för lärdomar, egenskaper och styrkor till nästa år?

Jag föreslår att du gör detta ensam i ett rum, inte när du sitter framför TVn. Genom att skriva svaren på dessa saker kommer nya tankar, idéer och svar. Ta tid på dig att göra det här för det sätter verkligen en god grund för hur du ser på året som kommer och hjälper dig att lämna året som gått bakom dig. Människor som gärna ältar lever i det förflutna och missar nuet. Gör det till en vana att göra en reflektion och knyta ihop lösa trådar. Sedan är det 100% fokus framåt. Nya äventyr och inre växande. Boka in en stund med dig själv i kalendern då du ska göra detta. Behandla det som vilket viktigt möte som helst, som om du skulle till tandläkaren eller möte på jobbet, för tro mig - det här är minst lika viktigt.

“They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.” ― Andy Warhol

Den ideologiska infiltrationen |DEL 2 av serien om Queer Theory|

31 August 2024

I denna del av artikelserien granskar vi hur queerteori, som en gång var en akademisk disciplin med ett smalt fokus på kön och sexualitet, nu har integrerats i det svenska utbildningssystemet. Jag visar hur dessa ideologiska perspektiv påverkar våra skolor och det innehåll som undervisas till våra barn. Medan teorin syftar till att främja jämlikhet och inkludering, så väcker dess införande frågor om indoktrinering, förvirring bland elever och en potentiell konflikt med traditionella värderingar och religiös frihet.

Queerteorins becksvarta grundpelare

28 August 2024

I denna första del av min artikelserie avslöjar jag den sanna naturen bakom Queer Theory och hur denna ideologi har influerat och förvrängt utbildningssystemet och samhällsdebatten. Genom att granska nyckelpersonerna bakom teorin – Michel Foucault, Gayle Rubin, Pat Califia, Judith Butler och Hakim Bey – avslöjar jag deras kopplingar till kontroversiella och farliga idéer som pedofili och incest.

Ditt inflytande som förälder i den nya läroplanen

22 August 2024

Under det senaste året har jag fått många mail från föräldrar som önskar hjälp gällande den nya läroplanen där sexualundervisning har fått stor fokus och flyttat in i alla ämnen. Många föräldrar rapporterar om extrem sexualundervisning i unga åldrar samt lektioner som handlar om porr, queer theory och könsförvirrande samtal med barn.