Är måndag din bästa vän eller värsta fiende?

Slipp måndagsångest med kreativ planering

Jag vet inte varför så många accepterar att veckan börjar med en dag av ångest. Måndagen är en ångestfylld hög med timmar för många och den börjar redan på söndagen.

Jag vet inte varför så många accepterar att veckan börjar med en dag av ångest. Måndagen är en ångestfylld hög med timmar för många och den börjar redan på söndagen. Jag har redan tjatat mig blå om att rätt mindset är allting men vet man inte hur man börjar kommer hjälpen här! En bra vecka börjar redan på söndagen. Hur brukar dina söndagar vara? Försöker du förlänga helgen genom att kolla på filmer och marathon av serier hela kvällen eller förbereder du dig på veckan som kommer? När jag var liten fick min kära mamma panik varje söndag, så allting skulle förberedas. Hon började stressa direkt på morgonen och huset skulle städas, kläder tvättas och strykas, allting packas och mat lagas. När jag flyttade hemifrån blev söndagen därför helt tvärtom för mig, jag vägrade göra någonting jobbigt en söndag. Det fanns dock en poäng med det hon gjorde, så jag förfinade hennes metod och hittade ett sätt att göra förberedelserna inspirerande och stressfria. 

Utvilad.
Söndagar tar jag oftast sovmorgon och sover ut precis så länge som jag behöver. Jag tar en lång frukost, skriver i min dagbok, läser i en bok och dricker kaffe. Lugnt, stilla och fint. 
Kläder
Söndag eftermiddag slänger jag i lite tvätt. Jag tvättar kanske inte hela högen och jag stressar absolut inte med det, jag väljer ut de plagg jag vet att jag behöver och vill ha. In i maskinen, torka och hänga upp fint.
Prydligt
Dags att städa upp. Jag vill att kommande vecka börjar med kontroll, ingen stress och en inspirerande miljö. Jag startar inte en storstädning och jag börjar verkligen inte skrubba ugnen eller annat onödigt. Det finns bättre tillfällen för det. Jag ser däremot till att alla ytor är fina, inga saker som ligger där de inte ska och det är rent och fint.
Räkningar & papper
Jag vill inte starta veckan med obetalda räkningar eller stress kring det, så har jag inte ordnat det under veckan ser jag till att lösa det viktigaste på söndagen och ser till att jag har koll på ekonomin och viktiga papper.
Kreativ planering - The fun stuff
Fram med kalendern. Själv använder jag mig av Bullet Journal. Vet du inte vad det är och inte har en bra rutin för planering så rekommenderar jag verkligen denna metod. Googla! Jag kallar detta för kreativ planering därför att det inte är bara tråkiga saker som ska planeras utan jag avslutar söndagens förberedelser med att gå igenom mina mål för veckan och sedan de större målen, t.ex kvartal eller år. På det här sättet kommer ingenting under kommande vecka som en överraskning, i alla fall inte de saker jag kan kontrollera. Jag upptäcker också eventuella dubbelbokningar, tider som strular och kan vara beredd ifall kunder avbokar, möten blir flyttade etc.
Målplanering
Jag gör mål för veckan och ser till att de stora målen är inplanerade här i delmål. Det är lätt att tappa bilden av de större målen om man drunknar i vardagens småplock. Plötsligt har det gått ett halvår, sedan ett år och vips så gör du dig själv besviken igen. Gå inte in i den fällan.
Börja varje dag med att läsa dina mål och sikta in dig på dit du är på väg. När jag var anställd sa min chef alltid "sluta släcka bränder, gör småsakerna senare även om de känns mest akuta". En av de viktigaste lärdomarna jag fått.
Reflektera & meditera
När du gjort det som behöver göras, sätt dig ner i 5-10 minuter och bara blunda. Du behöver inte skapa ett stort projekt av detta genom att låsa in dig i ett rum, tända tusen ljus och sitta i en brandfarlig cirkel och försöka andas som en munk. Bara sitt där du är, rak i ryggen och andas. Låt hjärnan göra vad den vill, försök inte kontrollera någonting i början. Lägg märke till vad som händer där inne och bara andas. Sätt en timer så du inte kollar klockan hela tiden eller försöker gissa hur lång tid det gått. Bara sitt, blunda, andas och spendera lite tid med dig själv. Detta gör att du blir mer fokuserad och och en bättre problemlösare, gladare och är ett otroligt bra trick för att börja lita på sig själv.
Tacksamhet
Underskattat av många men en av de bästa metoderna någonsin för att komma dit du vill i livet. Att skriva ner saker du är tacksam för varje dag gör att du fokuserar tankarna och gör att du blir medveten om vilka fantastiska möjligheter du har i livet. Om vi inte är tacksamma för det vi redan har, hur ska vi någonsin hitta tacksamhet för de saker vi får senare? Att vara tacksam och göra det medvetet genom att skriva ner det skapar oändliga möjligheter.
Gör dig iordning
Jag avslutar med att ta en dusch, raka benen, tvätta håret och vara fräsch och fin. Nyduschad, nya lakan och läsa en stund i sängen innan jag tackar för mig och välkomnar måndagen.
Genom att ta kontroll över söndagen är du redo för måndagen och har en riktning och mål för kommande vecka.
"What gets written down, gets done.SparaSpara

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.

Fysisk affirmation när den är som bäst

22 February 2022

Om du inte läser "High Five" förstår du ändå direkt bokens kärna. Man ger sig själv en high five varje morgon i spegeln. Slut på bok. Men ändå inte riktig. Den har en viktig insikt att ge.

Tomorrow we bring the light

21 January 2022

Stop taking scraps from their table and stop being grateful for scraps they throw your way. Their worst nightmares are about to be materialized, which is people waking up, knowing their worth.