Pro = "framåt" och crastinusm = "morgondagen"

Prokrastineringens djupare mening

Vi är alla bekanta med den där hemska känslan av att inte komma vidare. Vi vill så gärna men någonting står i dörröppningen och blockerar. Vi kallar oss omotiverade, vi kallar det prokrastinering. Vi hittar ursäkter och anledningar att göra allting annat än just det vi vet att vi behöver göra.

Själva ordet prokrastinering kommer från latinets pro = "framåt" och crastinusm = "morgondagen". Eller ett gammalt grekiskt ord som lyder  akrasia = att göra någonting mot sitt bättre vetande.
Anywho, man kan fråga sig varför man avsiktligt väljer ett beteende trots att man vet att konsekvenserna av det är ångest, skuldkänslor, stress och skam. För det är vad prokrastinering är, ett medvetet beslut att fördröja saker man vet att man måste eller borde göra.
Men vad händer om det inte handlar om bristen på motivation? Vad händer om det finns gott om motivation? Vad handlar prokrastineringen då om?

Varför prokrastinerar vi?

Det finns massor med anledningar till att vi prokrastinerar. Några enkla anledningar är:

  • Meningslös uppgift
  • Tråkig uppgift
  • Saknar information och orkar inte sätta dig in i det
  • Belöningen är inte tillräcklig

I länken ovan finns 10 anledningar du kan fundera över.

Ingen gillar den hemska känslan av att ha press på sig att göra någonting men kommer ingen vart och ångesten som uppstår när ännu en dag har gått och man inte har kommit en enda liten bit på vägen. Vi väljer att skjuta upp det vi ska göra trots att vi vet hur vi kommer att må och vilka konsekvenser det kommer att få. Så varför gör vi det?

Rädsla

  • Rädsla för att du ska misslyckas
  • Rädsla för det okända
  • Rädsla för det obekväma
  • Rädsla för att få fel resultat

Jag har skrivit om rädslor och hur man står i vägen för sina mål här.

Självskadebeteende

Vi har olika sätt att straffa oss själva. Prokrastinering är ett irrationellt beteende där vi väljer att göra något som vi vet skadar oss. På samma sätt som man kan stå i vägen för sin egen framgång genom att se till att man ständigt misslyckas när det börjar gå bra kan vi använda prokrastinering för att se till att vi kan straffa oss själva. Man ger sig själv vad man anser att man förtjänar. Om man inte prokrastinerade skulle man lyckas med det man vill ha men om man inte tycker att man förtjänar det kommer man alltid se till att inte komma dit.

Prokrastinering är alltså inte bara lathet eller brist på motivation. Det är inte heller en mystisk sjukdom eller förbannelse. Det ligger något annat bakom. Är du rädd för förändring eller tycker du inte att du förtjänar att lyckas? Nu börjar vi komma in djupare på problemet. Hur ser du på dig själv och ditt värde?

Det handlar inte om produktivitet, det handlar om känslor

Inga appar eller verktyg kommer hjälpa dig (du har säkert provat alla metoder redan) om problemet ligger djupare än att det bara är "tråkig uppgift". Om du ständigt finner dig i prokrastineringens grepp med många olika sorters uppgifter är det läge att börja gräva i dig själv, dina känslor och bli medveten om din självbild.
Att skjuta upp uppgifter är ingen belöning även om det känns skönt den första stunden efter att du bestämt dig för att strunta i uppgiften. För straffet är värre, inte minst i form av självkritiken som följer.

Självkritik kommer heller inte ta dig ur prokrastineringspölen. Acceptans och förlåtelse är vad som kommer att läka dig och ge dig nya krafter.
Förlåt dig själv, bli medveten och acceptera hur det varit. Se dig själv som du egentligen vill vara och bege dig på en ny resa där du kan vara den personen. Behandla dig själv med vänlighet och ge dig själv möjligheter att göra om och göra rätt. Att förlåta låter dig släppa taget om det som varit och gå vidare. Därifrån är det bara möjligheter.

Dr. Fuschia Sirois, psykologiprofessor på University of Sheffield kallar det "oförmåga att hantera negativa känslor kring en uppgift".

Lösningen

Lösningen kommer i två metoder:

  1. Gör det svårare att distrahera dig
  2. Gör det lättare att komma igång

Om du försvinner in i sociala mediers värld när du egentligen borde göra något annat och det är ditt främsta verktyg för att prokrastinera, avinstallera dessa appar och gör det svårare för dig att logga in och hamna i ett meningslöst sociala medier-flöde.
Om du vill komma iväg och träna, gör det enklare för dig att komma igång genom att ha kläder och skor redo, väska i bilen, allting packat, klart och redo vid dörren.
Det är enkla, konkreta "hacks" för att försvåra och underlätta rätt saker. Ta reda på vilka hinder som finns och ta bort dem.

Träning ger färdighet. Ju mer du kommer in i rätt tankesätt och ju oftare du slutför de saker du brukar eller skulle ha prokrastinerat, desto mer kommer du vara stolt och nöjd med dig själv och som på beställning kommer motivationen. Det är inte tur eller otur. Motivation är inte en säsong, den kommer inte och går som den vill, den kommer och går så som du agerar.

Lycka till på din resa!

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.

Fysisk affirmation när den är som bäst

22 February 2022

Om du inte läser "High Five" förstår du ändå direkt bokens kärna. Man ger sig själv en high five varje morgon i spegeln. Slut på bok. Men ändå inte riktig. Den har en viktig insikt att ge.

Tomorrow we bring the light

21 January 2022

Stop taking scraps from their table and stop being grateful for scraps they throw your way. Their worst nightmares are about to be materialized, which is people waking up, knowing their worth.