Ingen bucket list men en fuck-it list

Fuck-up Januari

Det som verkade så himla välplanerat eller välment försvann plötsligt i den där massan som kallas vardag. Det visade sig att det gick så förbannat fort alltihop.

Slutet på januari. Vi har kommit till den där tiden då de flesta har misslyckats med målen de satt upp för den här månaden. Det som verkade så himla välplanerat eller välment försvann plötsligt i den där massan som kallas vardag. Det visade sig att det gick så förbannat fort alltihop. Året började så överväldigande intensivt och det som verkade så långt bort var plötsligt här och man var liksom inte redo. 

Alla verkar skriva inlägg om hur året börjat så fantastiskt och de har gjort en miljon saker på sin bucket list. Jag har en fuck-it-list. Den har gått superbra! Jag har undvikit massor med saker jag inte ville göra. Success! Jag skulle återupptagit min meditation i januari. Det gjorde jag inte men jag har avslutat nästan varje kväll med att äta choklad. Nästan samma sak, eller? 
Identifiera. Acceptera. Omplanera
Vi är aldrig riktig redo. Är det bara jag som känner att för varje år som går verkar tiden gå lite snabbare? Det var nyss september. Om du inte bryter ditt mönster kommer du sitta med samma misslyckade vanor som aldrig fungerar nästa år. Och året efter det. Efter det också. Sen är du 5 år äldre och du har inte genomfört de simplaste saker. Hälsan är sämre, kroppsformen likaså. Du sitter på samma skitjobb du hatar och din partner har visst inte förändrats på alla de magiska sätt du förväntade dig. Snarare tvärtom. Igen: när ska vi lära oss? Om ditt mönster är att vänta på måndagar, månadsbryt, nya år, nya kvartal, någon som helst symbolisk nystart för att kalendern säger så, då kan jag säga direkt: du kommer misslyckas. Du kommer det, 100%. På ett sätt är det inte så enkelt som att vänta på en måndag. På ett annat sätt är det simplare än så. Du behöver bara två saker:

  1. Veta vad du vill
  2. Veta varför du vill ha det

När du har dessa två behöver du inga magiska datum, dagar eller komplicerade processer. Jag vill x för att y. Kort. Tydligt. Färdigt. Inga fler ursäkter att vänta. Ouppnådda mål är oerhört stressande. Ju längre bort vi kommer från datumet då vi skulle börjat desto större blir det dåliga samvetet och desto mindre blir motivationen. Det påminner mig om den där bilden som cirkulerat på Facebook om att gurkor innehåller samma mängd vatten som en människokropp och att människor egentligen bara är gurkor med ångest. Som uttrycket säger "it's funny 'cause it's true".

Låt mig berätta en grej om motivation. Många verkar tro att motivation är ett eget levande väsen som reser runt och hälsar på människor och förtrollar dem med dess elixir. Som att man blir skjuten av en motivationspil likt Amors pilar. Let me burst this bubble right here. Motivationen är ingen sagofé. Motivation är energi som du skapar själv. Det är ingenting man får, det är någonting man skapar. Precis som andra påhittade väsen såsom enhörningar eller "tur och otur". Så som tomten är för barn verkar motivation, tur och otur nästla in de vuxna i vackra sagor om människor som lever det fantastiska livet utan någon som helst risk och insats. Så istället för att sitta och klaga över hur du ännu inte "fått" motivation eller att du har "otur" så börjar du handla och motivationen skapas som en fantastisk biprodukt av det. Jaja, vi vet att du har misslyckats med årets första månad. Det är by design.  Det gör du troligen varje år. Acceptera och släpp taget och så gör vi annorlunda. Se det som en bra påminnelse om hur du aldrig mer ska göra igen. För att få ett annat resultat, gör du på ett annat sätt än det du brukar göra. Like magic. Vi är alla skapare.

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.

Fysisk affirmation när den är som bäst

22 February 2022

Om du inte läser "High Five" förstår du ändå direkt bokens kärna. Man ger sig själv en high five varje morgon i spegeln. Slut på bok. Men ändå inte riktig. Den har en viktig insikt att ge.

Tomorrow we bring the light

21 January 2022

Stop taking scraps from their table and stop being grateful for scraps they throw your way. Their worst nightmares are about to be materialized, which is people waking up, knowing their worth.