Lever du på gamla meriter?

15 frågor för att lära känna dig själv bättre

Ofta vet vi många saker om personlighet och nyanser hos de omkring oss men det är inte alltid vi är medvetna om samma saker hos oss själva

Det är lätt att fastna i andras projektioner av vem man är, vi får hela tiden andras speglingar om vilka de tror att vi är. Det är väldigt lätt att börja bete sig eller handla utefter de speglingarna och projektionerna, helt omedvetet. Ofta vet vi många saker om personlighet och nyanser hos de omkring oss men det är inte alltid vi är medvetna om samma saker hos oss själva. För att spä på det ytterligare så har vi ofta en gammal bild av oss själva. Hur många gånger har du hört människor omkring dig prata om gamla saker de brukade vara bra på, sporter de sysslade med och saker som gått bra förr? Det är lätt att leva på gamla meriter, det är också lätt att fastna i gamla saker som man borde släppt taget om för länge sedan.

Idag ska jag ge dig saker att fundera på och såklart skriva ner, eller hur? Uppdatera din bild av dig själv, lär känna saker hos dig själv på nytt. Det finns många sätt och områden att lära känna hos sig själv men idag vill jag bara göra enkla frågor som sår ett frö hos dig.

Sätt dig gärna i din ensamhet en liten stund och skriv ner frågorna så att du kan skriva ner svaren, kanske en fråga per dag. Och välkomna nya insikter och tankar.

1. Vilka är mina kärnvärderingar?
2. Hur vill jag bli ihågkommen?
3. Vilka är mina styrkor och talanger?
4. Vad vill jag kunna säga och berätta om när jag ser tillbaka på mitt liv?
5. Vilka rädslor har jag?
6. Vilka begränsande tankar har jag?
7. Vad är jag tacksam för?
8. Vad är min passion? Det som gör att tiden försvinner?
9. Är jag lycklig i livet just nu?
10. Om jag kunde ändra en enda sak i livet, vad skulle det vara?
11. Vad krävs för att jag ska känna mig älskad?
12. Vilket är mitt största misslyckande i livet?
13. Vilken är min största seger i livet?
14. Vem är min största förebild?
15. Om jag levde mitt bästa drömliv, hur skulle det se ut?

Du hade "tur" och ska nu förlåta

10 November 2022

En artikel sprids som en löpeld just nu. Författaren önskar amnesti av alla ovaccinerade. Hon skriver att det är dags att förlåta och glömma de som betett sig illa därför att de "inte visste bättre". Här är mitt svar på saken.

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.

Fysisk affirmation när den är som bäst

22 February 2022

Om du inte läser "High Five" förstår du ändå direkt bokens kärna. Man ger sig själv en high five varje morgon i spegeln. Slut på bok. Men ändå inte riktig. Den har en viktig insikt att ge.