Mental rustning för livets mål

Vi ska föda hemma

Reaktionerna kring hemmafödseln har varit allt från ”du får skylla dig själv om någonting händer ditt barn” till ”gud vad mysigt, jag önskar jag hade fött hemma!”. Det är en hel drös av råd, tips och information som kommer.

Jag har i många år studerat människor. Under min graviditet har det varit extra intressant att studera människor och beteenden. Jag har fått möta helt nya situationer personligen som gett mig tillfälle att upptäcka mänskliga nyanser från ett helt annat perspektiv. Beteende-junkie som jag är, är detta extremt intressant för mig.

Vecka 40 och idag - söndag är det "beräknade" datumet för förlossning. Det är såklart bara ett datum man gissat så det berättar inte så mycket. Men det är verkligen dags. Tiden går plågsamt sakta nu men hittills har det känts som att veckorna bara flugit förbi. Det känns som alldeles nyss vi satt på en exotisk strand på Maldiverna och firade våra glada nyheter helt för oss själva.
Nu är vi här och går igenom de sista förberedelserna. Vi stämmer av med vår magiska doula och barnmorska inför vårt livs största äventyr. Vi förbereder hemmet för en ny familjemedlem, som både ska födas och få några första år här. I vår impulsiva familj vet man aldrig vad som händer och vi kanske bara tar vårt pick och pack och drar till Hawaii och försvinner några år. Vi älskar att inte veta vad framtiden innebär men vi vet att den närmaste veckan, eller veckorna ifall bebisen trivs alldeles för bra i magen, kommer vi hälsa den välkommen i vårt mysiga hem.

Vi har en förlossningspool redo, mat, choklad och musik. Vad mer kan man ens behöva? Eller ja, Bennie har visserligen spenderat de senaste två veckorna på MAXI för att handla och bunkra upp allt vi kan tänkas behöva den närmaste tiden när vi ska isolera oss hemma med bebis i en månad. Jag förbereder bebisgarderoben och Bennie förbereder hela världen omkring oss. Nu bara längtar vi efter att få se den lilla varelsen som tagit upp vår uppmärksamhet (och min mage) de senaste 9 månaderna. Vi längtar efter att se om det är en flicka eller pojke, vems ögon den har, vems hår den har och få lära känna denna magiska lilla själ.

Reaktionerna kring hemmafödseln har varit allt från ”du får skylla dig själv om någonting händer ditt barn” till ”gud vad mysigt, jag önskar jag hade fött hemma!”. Det är en hel drös av råd, tips och information som kommer. Vi är glada och lever i vår egen upplevelse. Vi har från början bestämt hur vi vill göra och vad som är bäst för oss. Vi tar inte till oss åsikter, projiceringar eller råd som inte vi identifierar oss med. Jag kan inte nog beskriva hur viktigt det är att skaffa sig information själv och vara stark, riktigt stark inför en sådan här resa.
Vi bestämde från början att vi vill ha vår egen naturliga förlossning hemma med bara pool, musik, god mat och våra egna superkrafter.

Det har varit en fantastiskt lärorik resa, inte bara för att fysiskt få uppleva graviditeten, vilket i sig har varit mer än magiskt men också genom andra människors åsikter och projiceringar. Jag önskar jag hade räknat antalet timmar jag lagt ner på läsning och forskning om graviditet, förlossning och återhämtning för det blev ännu ett heltidsjobb så fort vi beslutade att skapa vår egen liten alien. Det är en magisk värld av kunskap som vi upptäckt att många missar, tyvärr även vården. Hade jag inte läst så mycket som jag gjort under den här tiden hade min upplevelse varit en helt annan. Jag tolererar inte att ge ifrån mig kontrollen och makten till någon annan och därför ville jag veta allt som finns att veta. Jag har så länge jag kan minnas haft en riktigt otrevlig förlossningsskräck och aversion mot allt som har med graviditet och förlossning att göra. Genom att ta kontrollen över den kunskap och information jag har jobbade jag mig från det till att ha den mest fantastiska upplevelsen i mitt liv under min graviditet. Mentala krafter när de är som bäst.

Jag har under den här tiden istället oroat mig för vänner som också är gravida och hur de möts med ensidig och fattig information. Jag är en orädd, envis och handlingskraftig jävel men jag vet att inte alla är det och jag vet att det finns de som inte har samma tillit till sin egen inneboende kunskap och kraft som jag. Jag vill inte att andra gör som jag, jag vill bara att alla skaffar sig så mycket information att de blir säkra i sina egna val istället för att bara lyssna till alla konstiga, oinformerade råd som finns därute, hur välmenande de än är. Jag har fått graviditets- och förlossningsråd av människor som själva varit gravida men aldrig fött på ett sätt jag tänker göra, jag har fått råd av människor som aldrig varit gravida, jag har fått råd av män (!?) och tagit till mig information för att sedan jämföra den med annan information och sedan välja det som passar mig och mina värderingar bäst.

Jag håller på att skriva ihop en sammanfattning av graviditeten och de upplevelser jag haft under tiden. Hur det varit på kontrollerna hos barnmorskorna, de råd jag fått, inte fått och hur det har gått. Jag skriver ner allt om hur jag tagit hand om mig själv under tiden och vad som fungerat och inte fungerat. Framförallt är det något som jag vill komma ihåg, som ett minne, kanske inför ännu en bebis i framtiden och kanske för att det hjälper någon annan någon gång.

Mitt enda råd till alla jag känner som ska föda: läs själv, ta reda på så mycket information från så många håll det bara är möjligt. Ta reda på allt! Flummigt, oflummigt, logiskt, ologiskt, från vården, forum, andras upplevelser, gamla metoder, nya metoder, forskning, inte forskning. Ta in all information du möjligtvis klarar av under hela den tiden. Låt det vara ditt heltidsjobb att lära dig allt om din kropp, näring, bebis, amning, symptom, verkligen allt. Förutom att du blir rustad inför allting så blir du också redo på ett helt annat sätt. Du blir inte lättpåverkad, lättskrämd eller kan manipuleras in i någonting som inte passar dig. Enbart med kunskap kan man göra medvetna val. Låt all kontroll vara i dina händer och vad du än väljer så väljer du medvetet. Ge aldrig ifrån dig kontrollen över något så viktigt och värdefullt.

Alla projiceringar, upplevelser och dömanden som kommit vår väg under denna tid har inte påverkat eller rubbat oss det minsta, för vi är ordentligt pålästa och resan slutar inte här, den fortsätter med amning, uppfostran och allting som hör till. Det finns alltid mer åsikter än kunskap och råd delas ut utan att ha blivit efterfrågat. Många råd delas ut av människor som aldrig kommer ta konsekvenserna av sina egna råd. Det gäller inte bara graviditet, det gäller många områden i livet. Ta hand om din inre sfär. Ingen lever ditt liv utom du.

Jag känner mig mer redo än någonsin och istället för skräckslagen för förlossningen som jag en gång varit känner jag mig istället kraftfull och redo att möta det lilla livet jag skapat i min kropp.

Ge aldrig upp din kraft och använd alltid dina möjligheter till kunskap.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."

Böcker om onani i förskolan

25 April 2023

"Doktor Axel lyssnar först på hennes rygg och rumpa. Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa." Texten är ur en bok som riktar sig till förskolebarn, skriven av Anna Kosztovic, utgiven av RFSL.

Kognitiv dissonans - ända in i döden

21 April 2023

Kognitiv dissonans, det är ett begrepp som det har pratats mycket om de senaste tre åren då världen delades upp i två åsiktsläger. Det är lätt att  underskatta dess kraft om man inte känner till det. Det är viktigt att förstå denna psykologiska mekanism för att kunna förstå sig själv och andra i tider då alla verkar vilja påverka ens åsikt.