En lösning kan vara enklare än du tror

Bryt dåliga vanor med denna enkla formel

Jag sysslar inte med quick fixes, jag sysslar dock med att förenkla saker som många människor komplicerar. Detta är en sådan. En lösning kan vara enklare än du tror, utan att för den sakens skull vara en quick fix. Nu när du vet detta kan vi gå vidare.

Jag sysslar inte med quick fixes, jag sysslar dock med att förenkla saker som många människor komplicerar. Detta är en sådan. En lösning kan vara enklare än du tror, utan att för den sakens skull vara en quick fix. Nu när du vet detta kan vi gå vidare.
Emotionellt ätande, några glas för mycket på helgerna, fastna på sociala medier mitt i en arbetsuppgift eller ännu en "sista cigg". Vi har alla någon form av dåliga vanor. En harmlös dålig vana kan enkelt bli en börda som styr ditt liv och håller dig fången i ett liv du inte vill ha.

Jag har tidigare skrivit om det psykologiska kring att man saboterar för sig själv omedvetet. Det kan vara riktigt nyttigt att gräva i det innan du ger dig in i detta inlägg där jag kommer att ge dig en enkel formel.
Här och här kan du läsa tidigare inlägg om självsabotage inom förändring och målsättning.

Det är ingen hemlighet att det bästa sättet att nå mål är att skriva ner målet och när, var, hur och varför kring det. Just detta går att göra på ett enklare sätt.

Låt mig presentera: IF-THEN

Innan du blir skeptisk för att det låter för enkelt ska jag säga att det är vår psykologiska börda att avfärda saker som låter för enkla, vi vill helt enkelt att våra problem ska vara svårlösta för att då har vi en djupare anledning att ha problemet. Om det vore enkelt att lösa tappar vi den punkten av trygghet som vi har i problemet, för att vi vet redan hur livet med det här problemet ser ut. Nåväl, jag ska inte fördjupa mig i detta idag, det kommer mer om detta i en framtida text men där har du ett litet peephole i ett av de märkliga mänskliga beteendena.

Säg till exempel att du gärna väljer något onyttigt i kylskåpet framför den nyttigare varianten. Det handlar här om att i förväg skapa en åtgärd för när den situationen uppstår innan den uppstår. Det är IF.
Sedan skapar man en åtgärd som kan avbryta loopen som gör att man väljer det dåliga beteendet. Det är THEN.

För att kunna göra detta behöver vi identifiera dessa situationer för att kunna skapa formeln. Vilken situation utlöser ditt negativa tankemönster?

Identifiera: "När jag blir hungrig gör jag dåliga val och dessa val görs enkla genom att jag har onyttiga saker hemma."

"Jag kan göra det enklare för mig själv genom att handla på ett mer medvetet sätt, när jag är hungrig, påläst, planerat inköpslista och väljer bättre i affären. Där har jag eliminerat en stor del av problemet genom att ta bort alternativ som stödjer min dåliga vana.
Nu när jag identifierat problemet kan jag använda formeln för att skapa en plan för hur jag ska resonera, välja och agera nästa gång situationen uppstår."

IF: Jag blir hungrig och går till skafferiet.
THEN: Jag säger till mig själv att jag föredrar att dricka ett stort glas citronvatten och ta något annat, nyttigare från kylskåpet istället.

Det låter för enkelt men det handlar egentligen om att se och uppleva dessa situationer innan de utspelar sig och ha en plan för dem så att man inte varje gång faller offer för en "ny situation". Hjärnan vet inte vad som är sant eller fantasi, hjärnan beter sig och agerar efter det den ser och tror på. Om du utsätter din hjärna för dessa upplevelser i tanken flera gånger är detta verklighet för hjärnan, vilket gör att när situationen uppstår har du redan "genomlevt" det och valt det bättre alternativet i köket.
När jag coachar tar jag klienten genom dessa situationer flera gånger så att hjärnan vänjer sig vid den nya rutinen och kan sedan byta ut den mentalt mot den gamla. Det här kan du göra själv också med lite träning.

Det finns studier på denna formel, om du fortfarande är skeptisk. Det finns studier på massor med saker jag skrivit om innan också men jag väljer oftast att inte krångla till det utan bara snabbt och enkelt ge dig min kunskap, tankar och modeller att införa i livet.
Vill du fördjupa dig i dessa studier hittar du det i alla fall här.

När kan man använda IF-THEN?

Alltid! Du kan förändra ditt beteende och implementera detta inom hälsa, prestation, personlig utveckling, missbruk och till och med använda det med barn.
Det är inte svårt att börja använda IF-THEN. Det viktiga är att du identifierar de kritiska situationer där du ofta faller offer för dina dåliga vanor och se vad som utlöser dem.

4 steg för IF-THEN

  1. Viljan att förändra en dålig vana
  2. Visualisera/ föreställa sig hur det känns att ha uppnått din önskan
  3. Identifiera hinder som står i vägen för att du ska komma framåt
  4. IF: Du sätter hindret du upptäckt här och lägger till THEN: åtgärden som du kommer utlösa istället för det tidigare beteendet.

Fungerar det på direkten som magi? Does anything? Det beror på dig, ditt engagemang och ifall du bara läser detta och går vidare i livet eller faktiskt gör processen som du ser ovan. Räkna med att falla tillbaka på gamla mönster ibland. De testar dig. Det är bara att fortsätta. Du håller på att programmera om ditt beteende. Ett beteende du haft i flera år ska nu ersättas med ett nytt. Här har du fått ett trick som bevisats fungerar om du följer formeln. Så, do it!

Genom att göra på det här sättet är det inte längre situationen som styr dig, du styr situationen genom att du redan har en plan och du har redan visuellt upplevt den flera gånger. Så se till att du tränar på detta flera gånger genom att föreställa dig din dåliga vana, situationer då det uppstår och ditt nya beteende i dessa situationer. Nu behöver du inte längre ha en inre dialog där du säger till dig själv att du ska anstränga dig hårdare eller skuldbelägga dig själv. IF-THEN sköter detta åt dig för det är förprogrammerat och automatiserat.

Tänk att du köpt en robotdammsugare. Den har all potential att göra ett bra jobb men den behöver få veta var den ska städa, hur och när. Annars fjantar den bara runt, gör inte ett bra jobb och alla blir missnöjda. Den enda stora fördelen den har är att den inte kan kritisera sig själv hela tiden samtidigt. Jag säger inte att din hjärna är en robot men den är baserad på programmering oavsett om du gör det medvetet eller inte. Det är lika bra att du programmerar den för bästa resultat.

"OM jag ännu en gång skjuter upp att jag ska jobba på mig själv SÅ kommer jag istället släppa allt annat och ta fram min anteckningsbok för personlig utveckling och skriva ner tricks för att programmera min hjärna bättre."

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."

Böcker om onani i förskolan

25 April 2023

"Doktor Axel lyssnar först på hennes rygg och rumpa. Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa." Texten är ur en bok som riktar sig till förskolebarn, skriven av Anna Kosztovic, utgiven av RFSL.