Först kommer du tycka att jag är dum i huvudet

Jobba fokuserat med positiv stress

Du såg ordet "stress" och reagerade. Sedan såg du ordet "positiv" framför och tänkte att nu ska du minsann gå och se vilka dumheter jag pratar om. Sitt ner och andas, det här kanske kan vara någonting för dig.

Du såg ordet "stress" och reagerade. Sedan såg du ordet "positiv" framför och tänkte att nu ska du minsann gå och se vilka dumheter jag pratar om. Sitt ner och andas, det här kanske kan vara någonting för dig. Jag är en av alla som tycker att dagarna har för få timmar. Jag satt häromdagen och beklagade mig för en vän att man måste sova. Tänk vad mycket man hade fått gjort om man inte behövde sova flera timmar per dygn?  Men nu råkar det vara så att vi inte fungerar utan sömn. Vi fungerar inte heller när vi är under hög press en längre tid. Stress kan vara bra och jag kommer ta upp ämnet stress mycket mer ingående i ett framtida inlägg då jag även jobbar på en kommande föreläsning om just detta.

Idag vill jag ta upp hur du kan använda stress på ett positivt sätt för att skapa fokus. Om du är egen företagare vet du att det är väldigt viktigt att ha en fungerande plan för ditt arbete. Speciellt om du jobbar hemifrån en del. Det kan vara väldigt svårt att jonglera med alla saker en företagare gör under en och samma dag och ibland tycks tiden bara försvinna och man kan inte riktigt peka ut vad man gjort. Jag ska berätta hur jag gör. Först kommer du tycka att jag är dum i huvudet, sedan kanske du ger det en chans. Att jobba fokuserat är en konstform. Speciellt idag när vi alla har ca 5 sociala medier att hålla reda på. Jag använder timer på nästan allt jag gör. Japp, timer. Under stora delar av dagen. Det här fungerar speciellt bra för mig när jag ska göra saker som inte har en direkt deadline och riskerar att inte få uppmärksamhet alls. Eller saker jag tycker är otroligt tråkiga, såsom att sammanställa allt underlag till bokföringen innan jag skickar iväg det till min bokföringsekonom. Det är helt sjukt tråkigt.

Om du är en sådan som skjuter upp saker så kommer timer göra dig effektiv.
Igår när jag satte mig vid datorn på morgonen satte jag min första timer kl 9. Vanligtvis börjar jag tidigare men behövde göra ärenden direkt på morgonen och redan där började jag känna att stressen över att börja så sent kickade igång. Inte ett bra sätt att börja dagen. Min morgonritual hade helt brustit och dagen verkade gå i ultrafart redan. Innan jag börjar jobba för dagen går jag igenom planen och vad som behöver göras. Jag sätter upp 3 prioriteringspunkter och det är dessa jag ska börja med. Om man inte gör detta är risken enormt hög att man ägnar hela dagen åt att "släcka bränder", göra akuta småsaker. De 3 punkterna ska vara viktiga, hänga ihop med de mål man har och (om man är företagare) vara inkomstbringande.  Timern går alltid 60 minuter i taget för det är så lång tid vi kan koncentrera oss innan hjärnan börjar tappa fokus, så vad jag än ska göra sätter jag det på 60 minuter även om det tar längre tid än så. Klockan 9.00 startade min timer och så började det ticka neråt. Jag började direkt med det ekonomiska och administrativa, fakturor, bokföringsunderlag, papper, you name it.

Under den här tiden är allting annat avstängt, såsom mail, sociala medier, inga andra flikar eller dumheter.
Mobilen är på Stör-Ej. Jag snackar hardcore fokus. Det här var inte direkt inkomstbringande men det ekonomiska går alltid först. Mitt mål är att ha mycket bättre koll än jag har idag så därför var detta en av de viktigaste punkterna för dagen. Vanligtvis tar just den här biten 2-3 timmar när jag inte har koll på tiden och när jag multitaskar med andra saker. Men nu tickade min timme och jag blev ultrafokuserad på att få klart så mycket som möjligt av denna uppgift innan timern börjar plinga. Slutligen blev jag klar, jag tänkte att timern måste ha stannat eller att jag glömt sätta igång den.

Jag kollade mobilen och jag hade 20 minuter kvar! Så jag gjorde klart lite småfix kring alla papper, sorterade lite, dubbelkollade och sen var det klart. Timern ringer. Det är paus. Jag kände mig superfokuserad fortfarande men här är tricket, stanna inte kvar och jobba vidare på något nytt utan ta paus! Fylla på kaffe, sträcka lite på sig. Jag gick iväg, satte på nytt kaffe, myste med en katt och 10 minuter senare var det dags för nästa timme. Innan varje timme börjar bestämmer jag specifikt vad jag ska göra den kommande timmen. Som nu när jag skriver till exempel har jag timer och denna timme är enbart för skrivande. Jag satte nästa timme på 10.15-11.15 och den timmen var till för marknadsföringsmaterial, kursbokningar och att göra klart en onlinekurs i växtbaserad kost som jag jobbar på. Efter detta tog jag en liten stund för lunch och sedan lade upp eftermiddagens uppgifter, bland annat en plan för en onlinekurs i dans och klockan 16-17 jobbar jag med förberedelser för kvällens träningskurser. Sedan är det 18-22 dans och träning.
Oftast har jag inte hela dagar till att sköta det administrativa utan jag har även coaching och workshops på dagarna så därför behöver jag vara extra effektiv när jag väl har tiden att planera. Planering är en prioriterad uppgift som också bör skötas med timer. Så vad menade jag med positiv stress? Man har en känsla av att klockan tickar men man jobbar i ett flow, man är medveten om att tiden går på ett helt annat sätt men det är på ett bra sätt. Så positiv stress är ett bra uttryck för detta. Pluspoäng och ett bra sätt att följa sin tid är att skriva upp en headline för dagens timmar. En liten lista som du kan utvärdera i slutet på veckan. Tex:* 7-8: dagens planering och prioritering 8.10-9.10: Prio 1-3 10.20-11.20: Sälj, marknadsföring 11-30-12.30: Lunch 12.30-13.30 Mail, sociala medier osv Prova dig fram! Nu går min timer ut och det är paus. Sedan är det videoredigering. Om du tagit dig såhär långt tycker du antingen att jag är ett geni eller helt galen som gör såhär men let me tell you, om du testar och du tycker det funkar för dig så kommer du få tre gånger så mycket gjort än du vanligtvis får. Tick, tack 

Abort"rätten"s komplexitet

25 June 2022

Det här kommer bli en personlig historia för att förklara vad jag menar och baserar mina åsikter på, för att jag tror att i de flesta fall är det största problemet kunskapsbrist. Jag tror också att många människor saknar en nivå av mognad för den här typen av konversation och ställningstagande. Vårt största problem är överskott av åsikter och underskott av kunskap.

Fysisk affirmation när den är som bäst

22 February 2022

Om du inte läser "High Five" förstår du ändå direkt bokens kärna. Man ger sig själv en high five varje morgon i spegeln. Slut på bok. Men ändå inte riktig. Den har en viktig insikt att ge.

Tomorrow we bring the light

21 January 2022

Stop taking scraps from their table and stop being grateful for scraps they throw your way. Their worst nightmares are about to be materialized, which is people waking up, knowing their worth.