Oavsett om du förändrar eller inte kommer tiden att gå

7 områden i livet för målsättning

I det här inlägget ska jag göra det superenkelt för dig att bryta ner de olika områdena i livet för att du enklare ska kunna urskilja dem och skapa mål enklare.

I förra inlägget skrev jag om varför det är svårt att skapa mål och nämnde att det finns olika områden i livet man brukar vilja skapa mål inom. I det här inlägget ska jag göra det superenkelt för dig att bryta ner de olika områdena i livet för att du enklare ska kunna urskilja dem och skapa mål enklare.
Du kanske inte ser det som att skapa mål utan mer som att jobba med din personliga utveckling. Hur du än ser på det så kommer allting vara klarare när du fått urskilja de olika områdena att jobba på.

  1. Familj & relationer
    Jag satte denna först, felaktigt nog tror väldigt många att man inte behöver mål för familj och andra relationer. Det behövs lika mycket som karriärmål eller andra mer konkreta områden. Det är inte sällan människor finner sig i en relation eller situation de inte vet hur de hamnade i bara genom att ha spenderat dagarna på automatik utan en riktning. Du kan förbättra, rädda och skapa nya relationer på ett magiskt sätt genom att prioritera och faktiskt målsätta detta område. Vad har du för mål med din familj? Var vill du ta din kärleksrelation? Vad vill du uppleva med de närmaste omkring dig?
  2. Karriär
    Jag ska ge dig en twist direkt: Är dina mål eller önskade mål kopplade till det du redan jobbar med? Vad händer om du tänker helt annorlunda, tänker större? Vad vill du egentligen jobba med? Om du inte hade några begränsningar, vad skulle du vilja ägna dig åt på dagarna som ger dig inkomst? Vill du starta eget företag? Plinka gitarr hela dagarna? Vad vill du jobba med detta år, nästa år, inom 5 år? Hur vill du känna inför att gå till jobbet och lämna jobbet för dagen?
    Känn, upplev, visualisera och sedan: dags att planera. Läs förra inlägget för att få hjälp med det.
  3. Utbildning
    Att ha mål inom ett eller flera utbildningsområden garanterar mer framgång i livet, det är inget konstigt. Gör inte misstaget att tro att bara för att du har ett fast jobb och fokuserar dig på din roll och ditt jobb att du automatiskt utvecklas. Vilka kunskaper vill du ha? Om 1 år? Om 5 år? Hur kommer det göra dig bättre inom ditt nuvarande eller något annat område? Hur vill du bli mer värdefull inom ditt yrke eller kanske ett framtida yrke?
  4. Ekonomi
    Denna är enkel. Ekonomiska mål hjälper andra områden i livet, t.ex karriären eller familjelivet, upplevelser, personlig utveckling. På alla mållistor jag någonsin sett står det "mer pengar". Ursäkta, men vad fasen betyder det? Alla vill ha mer pengar. Hur mycket är "mer"?
    10 kr mer? 1000000 kr mer? Vad vill du göra med dem? Vara ledig och resa ett år? Sluta jobba för alltid och snickra på ditt hus? Köpa en yacht? Vad vill du göra och hur mycket pengar? Var specifik, kompis!
    Det finns ett enkelt trick här. Thank me later och läs mitt supermegatrick nedan.
  5. Hälsa & fysik
    Att sätta mätbara mål inom hälsa gör att man lyckas lättare med att skapa den sortens kropp, hälsa och livsstil man vill ha. En bonus är att mål inom detta område gör att man lättare skapar motivation och har bättre disciplin när det krävs.
  6. Personlig utveckling
    Ah, denna är min favorit. Den handlar om dig. Vem vill du vara? Vad vill du göra för dig själv? Hur ser du dig själv? Hur vill du se dig själv? Hur vill du utvecklas på en personlig nivå? Skriv gärna en text om ditt framtida, önskade jag.
  7. Spirituell utveckling
    "Vad är spirituell utveckling?" tänker du nu. Jo, såhär är det.
    Spirituell utveckling är hur du utvecklar ditt inre, hur du växer spirituellt och på en djupare nivå. Det behöver inte vara konstigt på något sätt. En enkel sak som att meditera, skriva ner en lista på saker du är tacksam för varje dag, göra mindfulnessövningar. Att landa i dig själv på något sätt varje dag, checka av hur du mår, vem du är och var du är på väg.

Supertricket

Precis som när man skapar en produkt av något slag behöver det testas för att veta att det fungerar. Detta kan man göra på ett superbra sätt med sina mål.
Säg att du vill ha mer pengar, du vill ha 10 miljoner. Du behöver också veta när du ska ha dem, vi skriver ju mål här, inte önskningar till jultomten. Målet är att ha 10 miljoner inom 10 år. Här blir det riktigt intressant.
Om du skriver en summa på ett ekonomiskt mål du inte tror på kommer din hjärna inte riktigt ta uppgiften på allvar. Det kommer vara en önskning på en lapp i en låda.
Så, testa ditt mål såhär: På en skala 1-10 där 10 är lägst och 10 är högst, hur sannolikt tror du det är att du lyckas få den summan pengar inom den tidsramen?
Om du befinner dig under 7 på skalan behöver du justera tidsramen eller summan.

Dröm eller mål?

Drömmar är en tanke, en önskning. Mål är en plan.
Drömmar finns bara i tanken. Mål är nerskrivna.
Drömmar är luddiga. Mål är konkreta.

Drömmar i livet är viktigt, de håller oss levande, låter oss sväva iväg och bli motiverade. Låt inte drömmarna stanna vid dröm, skapa en plan för att faktiskt ta dig till de saker du drömmer om. Många har gjort det före dig, många kommer göra det efter dig. Den enda skillnaden på dig och någon som lever sin dröm är att de har gjort en plan av det. En plan och commitment, sedan blir en luddig dröm en konkret väg i livet.

Låt mig lämna dig med en tanke: Oavsett om du förändrar eller inte kommer tiden att gå. Hur ser ditt liv ut om 5 år om du inte förändrar något alls eller skapar några mål? Om du blir rädd och får ångest är det ett tydligt tecken att du behöver röra på stjärten och skapa förändring. Blir du motiverad och glad är du på rätt spår. Oavsett: heja!
Och det viktigaste, var tacksam för det du har, var medveten om det du skapat. Man kommer aldrig vara nöjd för någonting man skapar om man inte är tacksam för det man redan har. Njut av livet och se alla möjligheter där ute.

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."