Svar på frågor du antingen visste att du hade

10 svårigheter med att skapa mål

Här kommer ett gäng svar på frågor du antingen visste att du hade eller inte hade en aning om att du hade men som besvarar frågetecken som hindrar dig från ett enklare liv.

Varför är det så svårt att skapa mål?

Jag har inte dessa svar enbart på grund av mitt yrke som mental tränare. Jag har dessa svar också för att jag har hela denna lista i mitt bagage över misstag. Som du gissade, det finns flera anledningar till att det är svårt att skapa mål och vilka som är dina kommer du få ta reda på själv nu.

  1. Du vet inte vad du vill
    Du tror att du gör det för att du tänkt på det några gånger men du har inte skrivit ner det, så det har alltså inte blivit ett mål utan en luddig idé av någonting du kanske skulle vilja ha på något sätt...typ.
  2. Det är irrelevant
    Det ger dig ingen större mening i livet och tillför ingen större mening, så din hjärna har inte fått en uppgift att lösa. Det vill säga, det är inget riktigt mål för att du har inte satt det i ett sammanhang och det hänger lite utanför livet.
  3. Det är för litet
    Det är för enkelt och du tänker "jag fixar det när jag har tid". Tiden för det prioriteras inte, för det finns ju viktigare saker att göra än det där lilla målet som kan göras när som helst. Samma resultat som nr 2 - oviktigt.
  4. Det är för stort
    Nu börjar det bli läskigt. Målet är för stort och ska du vara helt ärlig tror du inte riktigt att du någonsin kommer att nå det. Det finns ju en överhängande risk att du MISSLYCKAS. Det där stora, skrämmande ordet. Det där ordet som egentligen är ett litet, svartvitt, tråkigt ord som inte betyder någonting. Kommer man någonsin starta någonting man vet är ett misslyckande? Svaret är nej. Så därför misslyckas du med att ens skapa målet.
  5. Det är för vagt
    Du har ett mål! ...ish. Du har ju skrivit ner det...ish. Det står någonstans i alla fall på en lapp när du skulle göra det "på riktigt" den där gången efter att ha läst en självhjälpsbok och kände dig så jäkla peppad. Sedan dess har du inte sett den lappen. Och tänkt på målet. Ibland. Fast ärligt talat vet du inte riktigt när du ska ha uppnått det och hur resultatet ser ut när det är uppnått. Så var vi där där igen - luddigt = inget mål.
  6. Mål eller att-göra-lista?
    Ser målen ut som en lista med uppgifter på saker du behöver lösa? Nah-ah, det är inget mål. Move on.
  7. Ett megastort livsmål eller många olika?
    Här är en riktig luring. Man är motiverad och ska skapa målet men så krånglar man till det. Vill man ha ett mål för varje område i livet eller ett enda stort mål? Hur gör man ett stort mål detaljerat? Vilka områden finns det ifall man vill göra på det sättet? Ska man skriva det digitalt eller i en dagbok? Hur formulerar man det? Äh, jag gör det sen när jag har tid.
  8. För många mål
    Ännu en luring! Du har mål! Och de är troligen genomtänkta och nerskrivna men de är .så.himla.många. Så du tappar fokus. Vilket mål ska du jobba på dagligen? Vilket är viktigast? Eller kanske jobba lite på alla mål när tillfälle ges. Ja, det där platsar rakt in i denna lista, för det funkar helt enkelt inte.
  9. Det måste vara perfekt
    FEL. Next.
  10. Du riskerar att lyckas
    "Vad menar hon nu?" Man sätter ofta krokben för sig själv av rädsla att misslyckas men man gör det lika mycket av rädsla att faktiskt LYCKAS. Tänk på det, vad händer om du lyckas? Tanken är att målet ska förändra något. Förändringen ska leda till något. Det ska förändra ditt liv på något sätt. Men...är den förändringen förankrad i det resterande livet? Hur kommer de omkring mig reagera? Hur kommer det tas emot av mina nära? Hur kommer det påverka andra områden i livet? Förändring kan skrämma och vet du inte varför du ofta fäller dig själv vid mållinjen kan detta vara anledningen. Du har inte gått igenom hur förändringen kommer att påverka ditt liv, på gott och ont.

Hur gör de som lyckas på riktigt?

Ah, bästa frågan. Istället för att prova igen på samma sätt som du gjort tidigare som inte fungerat frågar vi oss nu istället hur andra gör. De som lyckas på riktigt.

Vi kan ta real-life exempel, elitidrottare. Elitidrottare jobbar med mentala tränare för att först och främst träna sin hjärna. Det hjärnan tror är det som blir. Nog om det, detta är en hel vetenskap och vi ska ta genvägen. Hjärnan behöver veta vad den ska se, höra, känna och uppleva. Därför går det inte att bara göra något och hoppas att det fungerar, för vi kommer påverka hjärnan med tidigare erfarenheter, rädslor, begränsande tankar och allting runt omkring. Vill vi vinna ska hjärnan träna på att se att vi vinner. Enkelt. 
En elitidrottare skapar mål samtidigt som de jobbar med en mental tränare för att justera sina inre bilder. Nu fokuserar vi dock på målsättningen

Elitidrottarens steg för målsättning

  1. Målet: Vinna en tävling
  2. Action plan för målet: kost, sömn, träningsrutin, studera konkurrensen, mental träning
  3. Bryta ner i små uppgifter/rutiner som passar in i ett dygn
  4. Dagligt jobb på målet inplanerat i schemat: x timmar per dag jobbas det på delar av steg 2.

Small but sweet. Detta kan göras så detaljrikt och krångligt som möjligt men hemligheten, om det finns någon, är denna:

Gör stora saker till små saker .

Vänta, jag tar det igen, så du verkligen förstår:

Gör stora saker till små saker.

Små uppgifter på daglig basis är vad vi redan gör, problemet är att om det är uppgifter som inte har någon mening eller koppling till ditt övergripande mål blir det bara ...saker. Springa ärenden, skicka det där mailet, osv. Små saker gör vi redan varje dag. Vi ska bara justera att saker vi gör är kopplat till det vi verkligen vill åstadkomma, de vi vill vara, livet vi vill leva.

Det finns 7 (eller 12, beroende på hur du vill se på det) områden i livet man kan skapa målsättning kring. Jag berättar mer om det i nästa inlägg. Just nu vill jag att du inte skyndar dig fram utan tar en sak i taget. Börja med att läsa detta igen och smälta allting. Det handlar om att förändra ett invant sätt att tänka på. Och vid gud (jag är inte en religiös människa) men snälla använd dig av den enkla men avgörande detaljen: skriv ner. En tanke är inte ett mål eller en plan. Det är bara en abstrakt energi som inte får en form förrän du gör den konkret och verklig på papper eller någon form av digitalt medium. Med andra ord: skriv ner din tankeprocess.

Innan jag drar, ett hett tips: Det du skriver ner första gången, räkna med att riva ut sidan och slänga den eller sudda ut allt du skrivit. Det kommer ta en eller några gånger innan du fått klart för dig hur du vill att det ska se ut på papper, så ge dig själv utrymme att göra fel, om du är redo för det kommer du inte irritera dig och ge upp efter att ha tagit fram dina favoritpennor och den dyraste anteckningsboken.

Så, nu är jag klar.
Berätta hur det går! Jag älskar att höra alla stories!

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."