Förändringarnas konsekvenser

10 frågor för att identifiera hinder i förändringsarbete

Förändring och människor går inte alltid ihop, vissa motarbetar det aktivt, andra håller sig undan och medverkar inte medan ett mindre gäng verkar välkomna det. Vad skiljer dessa människor åt?

Idag handlar det om förändring! Love it or hate it men ingen kommer undan förändring. Vare sig det är en förändring du vill ha eller inte vill ha kommer du nu kunna ha kontroll över det. True story.
Att förändra kan vara och är ofta svårt. Vi kanske står inför en situation där förändring av situationen låter självklart för andra men det finns hinder som står i vägen och man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske vet man vilka hinder som finns men inte hur man ska hantera dem.

Förändringsarbete är inte bara svårt för individer, det är också någonting företag kämpar med och lägger stora summor pengar på. Förändring och människor går inte alltid ihop, vissa motarbetar det aktivt, andra håller sig undan och medverkar inte medan ett mindre gäng verkar välkomna det. Vad skiljer dessa människor åt? Du förväntar dig säkert att jag ska säga "mindset" men ordet här är "miljö".
När en förändring ska ske kommer det alltid komma med konsekvenser. Konsekvenser av både det goda och det dåliga slaget. Det betyder att förändringen påverkar andra saker runtomkring sig.
Låt mig ta några exempel:

Om du vill byta jobb kommer det att påverka vissa saker i ditt liv. Det kommer uppenbarligen påverka din resa till jobbet, ditt mentala tillstånd och kanske levnadsmöjligheter. Det kommer också påverka saker som man inte tänker på direkt. Om du lever med någon kommer det påverka denne, det kommer påverka din dagsrutin, relationer med kollegor och vänner, kanske hobbies och så vidare. 
Om du vill ändra din kost kommer det att påverka de saker du vill, så som vikt, energinivå och träning och - igen- den du lever med, de du umgås med, sättet du agerar när du går ut för att äta, hur du handlar, samtalen med dina vänner i mat-sammanhang, rutiner för dagen och annat. Miljön kring en förändring är alltså det som påverkar oss mycket. Om kostförändringen innebär en klagande partner, krångel i köket pga övriga familjemedlemmar, pikar och skämt från kollegor och vänner eller andra saker är risken stor att man inte klarar trycket och bara går tillbaka till de bekväma rutinerna man alltid haft, trots att man mår bättre av förändringen.

Så du ser, förändring, hur lätt det än låter i teorin, kommer med konsekvenser och därför pratar vi om miljön kring förändringen. Vi NLP'are kallar detta för ekologi. Ekologi är hur de olika elementen ett system fungerar, konsekvenserna kring en förändring. När man inte lyckas genomföra en förändring är det för att man medvetet eller undermedvetet hindrar sig själv på grund av de konsekvenser som kan uppstå i sin miljö. När man inte känner till vilka konsekvenser som kan uppstå är det lätt att låta bli att göra förändringen, hur bra den än låter och hur mycket man än längtar. Det kan i tanken låta magiskt men i praktiken bli katastrof.

Ekologi handlar alltså om att anpassa förändringen så att den passar in i miljön, inte försöka anpassa miljön efter förändringen tills förändringen är en inarbetad del av vardagen. Att försöka anpassa resten av livet efter en förändring fungerar inte och blir övermäktigt, vilket leder till att man ger upp. Till exempel om man vill börja träna, då låter det ofta "på måndag ska jag börja träna och äta rätt!". Förändringen är inte längre en liten del där man ska börja röra på kroppen utan den tar med sig en hel dagsrutin, hela kosthållningen, hur hela vardagen är uppbyggd och övriga planer. Det är också utöver alla måndagens andra grejer i att-göra-listan. Måndagar är inte direkt kända för att vara händelselösa.

Ofta när vi inte når våra mål är det för att vi gjort en dålig koll på ekologin (miljön) och vi faller tillbaka i gamla mönster, vi var helt enkelt inte beredda på konsekvenserna och vi såg att miljön vari förändringen skulle ske inte accepterade förändringen så bra.
Alltså kan en förändring vars ekologi är dåligt undersökt medföra fler problem än innan förändringen, något företag ofta upptäcker.

När jag jobbar med en klient är en av mina viktigaste punkter att kontrollera ekologin. Vi är alla fulla av mål och drömmar och många av oss är sugna på en schysst snabbformel för att nå det där målet som legat i vila flera år. Men om vi gör som vi alltid gjort kommer vi alltid få det vi alltid fått och därmed inte komma vidare alls. Mönster upprepar sig. Ofta tror vi att vi vill en sak men egentligen är det en annan. Vi är ute efter ett resultat men kanske provar fel metoder för att komma dit. Hur ser livet ut om 5 år om du inte gjort en förändring alls? Inte så skönt, eller hur?

Du kan göra några saker för att kontrollera ekologin själv.
Här är en av dem - "3 kraftfulla frågor för ett medvetet beslut"

10 superbra frågor för ekologi-koll

  1. Hur påverkar förändringen min fritid?
  2. Hur påverkar förändringen min karriär?
  3. Hur påverkar förändringen mina relationer?
  4. Hur påverkar förändringen min ekonomi?
  5. Hur påverkar förändringen min hälsa?
  6. Hur påverkar förändringen min personliga utveckling?
  7. Hur påverkar förändringen min karriär?
  8. Vad får jag ut av att göra förändringen?
  9. Vilka är de omedelbara resultaten av förändringen?
  10. Vilka är de långsiktiga resultaten av förändringen?

Företagare som vill genomföra en förändring kan använda exakt samma modell med företagsrelevanta frågor för att göra en ekologikoll och identifiera potentiella fallgropar och andra hinder.

  1. Hur påverkar förändringen ledningen?
  2. Hur påverkar förändringen avdelning x?
  3. Hur påverkar förändringen ekonomi?
  4. Hur påverkar förändringen de anställda?
  5. Vilka är de omedelbara resultaten av förändringen?
  6. Vilka är de långsiktiga resultaten av förändringen?
  7. Osv

All förändring innebär en vinst och en förlust av någonting. Det handlar bara om vad man anser är värt att ge upp i utbyte.

Många människor undviker förändring trots att de vet att det är bättre för dem, man vill inte lämna tryggheten. Trots att den nuvarande situationen är sämre än alternativet är tryggheten, det vi känner till, bättre än en ljusare framtid med ovisshet om konsekvenserna i våra andra livsområden. Det kan låta krångligt men hänger du med? Det sämre alternativet är trots allt tryggt. All förändring kommer att påverka oss, antingen vår inre värld eller vår yttre värld.

Nu vet du svaret på varför du har gamla, dammiga mål som du inte kommit till skott med och varför du undviker att förändra vissa saker. Det är dags att göra en ekologi-koll! Se förändringen i sitt sammanhang, i ditt nya liv. Något behöver anpassas och du kan snabbt få reda på vad det är.
Framåt finns bara möjligheter!

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."