Självhjälps-junkie utan framgång?

10 anledningar till att du inte genomför de förändringar du vill

Ska vi börja med hur många självhjälpsböcker du svalt, onlinekurser du köpt och workshops du gått för att ta tag i ditt liv och förändra alla saker som är jobbiga i ditt liv? Dåliga rutiner (om du ens har några) och prokrastinering till vansinne bara för att sedan hamna i samma mönster som du alltid gör. Sedan ger du dig själv domen "jag är bara inte en sådan person, det funkar inte för mig". Där har du skrivit på ett kontrakt med dig själv med ännu en begränsande övertygelse.
Varför klarar du inte skapa de förändringar du vill och behöver? Ska det verkligen vara så satans svårt? Hur gör de där människorna som får det att verka så enkelt?

Nu ska jag lista några av de vanligaste anledningarna till att du inte klarat att genomföra förändringarna hittills. Några kommer att förvåna dig och några vet du redan om. Ta dig tid att gå igenom denna lista, punkt för punkt för att verkligen lära känna dina mönster och beteende, skriv ner de insikter du får.

Nu kör vi!

Energi

Vi börjar här, det är den enklaste och vanligaste anledningen (eller ursäkten), att säga att man inte har energin för att man har "så mycket annat just nu".
Ja, förändring kräver energi men det som kräver ännu mer energi är att leva ett liv man inte trivs med. Så den investeringen av energi du gör för att förändra är större initialt men leder till ett lättare och bättre liv medan den energin som krävs för att bara fortsätta som du alltid gjort är mindre just nu men leder till ett sämre liv och större problem, alltså mer energi långsiktigt.
Hur ser livet ut när allting fungerar och du har energi? När har du energi? Vad ger dig energi?

Söker bekräftelse från fel människor

Att söka bekräftelse överhuvudtaget är någonting man ska se över. Vad är det för bekräftelse du behöver? Notera att support och bekräftelse är två olika saker. Support från ett nätverk, familj eller en närstående är ett viktigt inslag i att lyckas. Inte avgörande alls men viktigt. Vi vänder oss automatiskt till familj och vänner för support, bara för att finna att det inte alltid finns där när vi förväntat oss det. Det kan kännas som ett stort bakslag som gör att man ger upp. Det här handlar om något som heter "ekologi", mer om det längre ner. Ibland finns stödet där du minst anar det och det behöver inte ens vara någon du känner, det kan vara någon som gör eller gjort liknande saker som du vill göra. Det är bra att hitta en förebild eller kanske till och med mentor. Förändringen kanske är liten men det finns alltid stöd att hitta någonstans.

När det gäller att ha stöd omkring sig handlar det inte om att ta avstånd från människor som inte håller med dig eller inte stödjer din förändring, det handlar om att vara stadig i det man vill och inte förvänta sig stöd automatiskt utan att leta sig till rätt forum.

Undvika det obekväma

Hur obekvämt måste det bli innan du inte har något val längre? Vi har alla en smärtgräns och om du inte når den smärtgränsen är det inte troligt att du gör en drastisk eller bestående förändring. Du behöver bli tillräckligt obekväm för att känna att "här tänker jag inte stanna en minut till".
Förändring kommer alltid med en dos känsla av otrygghet. Vad finns där framme vi inte kan se? "Tänk om det inte alls blir så bra som jag tror? Tänk om jobbet är större än belöningen? Tänk om det där framme är misslyckande och dömande? Äh, det är rätt okay här ändå."

Hur du tänker på förändringen avgör hur du kommer att agera. Om du tänker på förändring som en kamp och mörker full av monster kommer du absolut inte vara motiverad att ge dig in i det. Om du däremot tänker på det som ett äventyr full av möjligheter kommer det kännas mer spännande att utforska vad det kan erbjuda.

Rädd för det okända

Det okända är läskigt. Det är en försvarsmekanism som hållit oss levande under våra stenåldersdagar. Vi lever dock inte så längre och det okända är sällan en livsfara för oss, så det är klokt att fråga sig själv "vad är det värsta som kan hända?". Om du börjar förändra det där du vill förändra, vad kan hända om du lyckas? Om du misslyckas? Kan du dö? Kan du få en hemsk skada? Kan du orsaka en katastrof? Kan jag bli utkastad ur samhället? Kan jag bli offentligt förnedrad? Svaret är troligtvis nej. Allting är okänt tills vi utforskat det och det visar sig vara mycket mindre dramatiskt än vi trott. Det är dock väldigt viktigt att du tar reda på vad det är som skrämmer dig. Vad är du villig att offra för förändringen? Vad är du inte villig att offra? Det ligger mycket självkännedom i att utforska detta område.

Förväntningar på att det ska vara enkelt och gå snabbt

"Quick and dirty"-metoden fungerar sällan för hållbara förändringar. Jag är säker på att du tänkt göra någon liten förändring och den verkar inte så krånglig när du börjar men så upptäcker du massa små saker som blir påverkade och detaljer du inte räknat med så du struntar i att genomföra eller fortsätta. Se det såhär: hade det varit enkelt hade alla gjort det. Hade det varit enkelt hade du gjort det själv för länge sedan. Betyder det att det är svårt? Nej! Det betyder bara att du inte gått igenom förändringen och vad den innebär ordentligt. Justera! Var flexibel!

Försöker förändra för många saker på en gång

Klassiker! "På måndag ska jag börja äta hälsosamt och träna!". Okej, den har ingen hört förut. Det är så många fel i denna mening att jag inte vet var jag ska börja. Men jag börjar med "börjar". När du säger att du ska "börja" betyder det att du aldrig tränat eller ätit någonting hälsosamt i ditt liv. Det må så vara men det är oftast inte verkligheten. Du har säkert gjort det till en viss grad men inte kommit dit du vill. Ge dig själv lite "cred" för att ha kommit en liten bit på vägen om du gjort det.
Nästa sak, varför måndag? Det finns ingenting magiskt med måndagar som gör att alla förändringar i livet blir enklare, tvärtom! Måndagar är den värsta dagen att börja saker, speciellt om du inte är planerad i övrigt och har en specifik bokad lucka i kalendern för den där magiska förändringen du ska göra. Måndagar är för många människor kaos, är det här du vill trycka in förändringsarbete? Du har provat måndagar förut, glöm det nu. Gå vidare och prova något nytt!
Och sen: varför ska du göra allt på en gång? Ska du äta en sallad och pumpa 3 timmar på gymmet? Verkar det rimligt för din nuvarande livsstil?
Börja i mindre skala. Börja bara med ett träningspass, utan att förändra några andra saker. Eller bara med en hälsosammare måltid, utan alla andra saker. En.sak.i.taget.

Det handlar om att passa in förändringen i livet, inte passa in livet i förändringen

Självbilden och självvärdet stödjer inte förändringen

Sättet du ser på dig själv spelar väldigt stor roll i hur förändringen kommer att gå, eller om den kommer att gå alls. Om du tänker sluta röka men du ser dig själv som en rökare i din identitet kan du snabbt räkna ut hur det kommer att gå. Om du ser dig själv som en skräpmatsätande soffpotatis och har gjort det till en image, en identitet kommer du inte kunna "börja träna och äta hälsosamt från och med måndag". Börja med att identifiera hur du ser på dig själv, vad ser du när du tänker på dig själv, vem är den personen? Hur är den personen som skulle lyckas med den förändringen du försöker göra? Vad behöver du justera?

Statiskt mindset

Ett statiskt mindset är tankar vi har om oss själva där vi någon gång har tilldelat oss en egenskap och lever efter att det är den ultimata sanningen. När jag var liten sa bildlärarinnan till mig att jag inte har talang för bild. Det blev ett statiskt mindset för mig där jag alltid tyckt att det är roligt att måla men har fått höra att jag inte har talang för det och det är ju någonting man "måste" ha för att kunna måla. Jag vågade mig på att prova en målarkurs ungefär 20 år efter det. Jag kämpade massor med matematik i skolan och tilldelade mig samma dom som min bildlärarinna gjort något år tidigare, jag var helt enkelt inte en matteskalle. Boom och boom. Där satte sig delar av min identitet som inte kom att rubbas på väldigt länge förrän jag lärde mig att ifrågasätta detta.

Vad jag pratar om här är begränsande övertygelser om oss själva där vi bestämt någonting och det har blivit statiskt, det är lika självklart som att solen går upp. Då försöker man heller inte ens förändra det, man har gjort det till en del av sin personlighet. Detta är den värsta sortens hinder, för den kommer raka vägen inifrån oss utan att ens ifrågasättas. Många går runt och tror att de har något fel på kroppen så att de inte kan träna, att de har sjukdomar eller diagnoser som hindrar dem från saker utan att ifrågasätta eller kolla över möjligheter att anpassa. Vilka är dina begränsande övertygelser eller statiska mindsets?

Inre kritisk röst

Det här kommer låta konstigt men häng med så kommer du få en aha-upplevelse: Vår inre kritiska röst försöker hjälpa oss. Jag vet! Det låter galet med tanke på hur otroligt elak den kan vara. Den försöker hjälpa oss genom att mata våra rädslor och hålla oss ifrån att göra något dumt. Om vi hade talat med en vän på det sättet som vår inre kritiker talar till oss hade vi väldigt snabbt blivit av med vännerna. När rösten berättar för oss hur vi kommer misslyckas, hur värdelösa vi är, att vi aldrig kommer lyckas förändra någonting och även om vi gör det kommer det inte hålla och alla kommer få reda på vilket stort misslyckande vi är. Känner du igen det? Du har säkert provat att tysta den där rösten också och det funkade ju troligen inte alls. Ifall du ändå har en grinig röst i huvudet, ge den en värdig diskussion. Ställ frågor. "Hur ska jag göra istället?", "hur skulle du gjort då?", "vad är ditt förslag?". Besvara all kritik med frågor, det kommer leda till konstruktiv kritik istället för meningslös kritik.

Du har lagt kontrollen utanför dig

Känslan av att din förändring beror på massa utomstående saker kan vara en av sakerna som paralyserar dig. När du får tid, när du har pengar, när vädret är bättre, när du får rätt stöd, när det perfekta tillfället dyker upp och när du gjort de andra sakerna och månen står rätt. Du vet att det är ursäkter men blir irriterad om någon påpekar det. Det är helt enkelt bekvämare när det inte är upp till dig, när det är andra omständigheter som står i vägen. Skönt. Men det är en lögn.
Du gör dig själv hjälplös, lägger makten i andra människors händer, såsom din partner, din chef, dina barn, husdjur eller grannen. Då kan vi också skylla misslyckandet på dem. Det funkar att intala sig själv ett tag men du ska veta om att det är genomskinligt.

Bonus: Egentligen vill du inte

Förändring innebär att något kommer förändras. Duh. Men allvarligt, det betyder att någonting kommer att förändras och varje förändring har konsekvenser, både bra och dålig, både de konsekvenser man vill ha och väntar sig och de man inte räknat med. Detta är förändringens miljö, eller som vi inom NLP kallar för "ekologi". Vill du till exempel ändra din kost är det mer än bara din kost som förändras, det blir middagar ute, middagar med familjen, frågor från familj och vänner. Det kanske är saker man inte är beredd på eller vill hantera, så man blir lite tagen av vad förändringen och ger upp, för man vill egentligen inte tillräckligt mycket för att hantera konsekvenserna.

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."