Förväntningen på ett nytt år

1 januari är ingen magisk dag

Vi sätter en enorm förväntan på början på ett nytt år, så som vi gör i mindre skala på nya månader och framförallt måndagar. Vi skapar oss en dag i huvudet då allting kommer att bli bättre, då allting kommer att ändras.

Vi sätter en enorm förväntan på början på ett nytt år, så som vi gör i mindre skala på nya månader och framförallt måndagar. Vi skapar oss en dag i huvudet då allting kommer att bli bättre, då allting kommer att ändras. Det finns många problem med detta. Du förändras inte automatiskt till den speciella dagen. Gör du ingenting fram till en viss dag kommer du med största säkerhet göra precis lika lite när den dagen väl kommer.

Många sitter just nu och tänker på andra människors liv, vänner eller familj som verkar ha åstadkommit det de velat under året. "Hon gjorde ju det där", "han fick ju det här". Det är ännu ett sätt att skifta fokus från dig och vad du borde ha gjort och bör göra till att tycka att livet är orättvist och att du misslyckats ännu en gång. Det är fel sorts peptalk, min vän. Du känner dig överväldigad, jag vet. Ett helt år har gått och du har inte kommit någonstans och det är ännu ett år utan att ha slutat röka, startat det där projektet du velat, fått din drömkropp eller det där jobbet du velat ha. Tro mig, 1 januari är inte en dag som det kommer att hända. 
Dessa saker händer lite i taget varje dag. Det är det som är målfokuserad. Istället för att se ännu ett avsnitt av din serie där 3 timmar försvinner varje dag på att kolla på andras liv har du massor med tid att bygga ditt eget. Försöker jag trycka ner dig? Inte alls, jag tänker göra dig medveten. Om du inte ser dina felaktiga beslut kan du inte heller ändra dem.

Det kan vara så att du inte är redo att förändra dig. Vad bra! Då vet du det, då kan du inte heller klaga och då kan du säga högt till dig själv "jag har valt det här livet". Du har valt att leva så som du gör nu, för hade det varit tillräckligt viktigt för dig hade du förändrat det. Det är inte tillräckligt jobbigt ännu, det är därför du inte förändrat det du tror dig vilja förändra. "Vadå tror?" tänker du. Du VET ju att du vill förändra det. Vet du vad? I call bullshit. Det man vill kommer man att prioritera. Man kan sakna verktyg men då är första målet att skaffa sig rätt verktyg. Kom ihåg, utan medvetenhet kan du inte förändra. Var brutalt ärlig mot dig själv. Fyll i meningen "Jag vill inte göra den här förändringen som jag tror mig vilja för att...". Det finns nämligen alltid en del nackdelar med att förändra just det man vill förändra. Man rubbar sin trygghet, även om man vet att det är bättre när man gjort förändringen. Ta reda på vad som rubbas för din del om du börjar förändra. Bli medveten om dina rädslor.

Och som spiken i kistan så jämför du med andra. Ännu ett sätt att slösa tid och slippa göra jobbet. När du väl tagit en paus från serierna, sociala medier och rökpauser i telefon med en kompis så funderar du på hur långt andra har kommit. Det kan se ut så men du vet ingenting om vad som händer bakom kulisserna. De framstegen du ska bry dig om är dina egna.

När du vet vad du vill, varför du vill det och kanske varför du inte vill det är du på rätt spår. Tills dess kan du glömma nyårslöften. 1 januari är inte en magisk dag.

Att missa målet i jakten på kristallprydda healers

24 January 2024

Efter att ha sett 'Kalla Fakta – Lockad till självmord' kan jag inte låta bli att ifrågasätta era prioriteringar inom journalistiken. Jag respekterar behovet av att granska alla aspekter av samhället, men det är svårt att förstå varför ni väljer att fokusera på självmordsrisken bland New Age-anhängare när det finns mer brännande och statistiskt sett allvarligare ämnen att ta upp. Låt mig berätta om det område där självmord sker i allra högsta grad: våldtäkt på barn. 

Hemförlossning och kampen om kontroll

16 July 2023

Skribenten har en sorts giftig mundiarré som struntar i all form av vetenskap och evidens. Och det är inte det värsta, hon gör till och med ett försök att tala för barnmorskor, stort misstag. Texten är full av "duktighets-hets". Man kan nästan tro att hon försöker vinna något sorts godhetspris. Ett pris får hon av mig åtminstone "Årets Mundiarré", grattis.

RFSUs "svar" på kritiken

29 April 2023

Efter att min text om RFSUs bok "Snippor och snoppar" har delats hundratals gånger och många andra har lyft problemet med boken så har RFSU fått mail och samtal från föräldrar som vill ha svar. "Delas denna bok ut på våra barns förskolor?" Det här är problemet med RFSUs "svar."